מהפכת האזעקות: ישראל חולקה ל-1,700 אזורים
מעתה כל יישוב יקבל "אזעקה ייחודית" במקרה של ירי רקטות לעברו. המטרה: צמצום מספר התושבים הנכנסים למרחב המוגן כשאין בכך צורך. הערים הגדולות יחולקו לאזורים פנימיים ויהיו אזעקות ספציפיות לכל אחד. צה"ל: "בהתחלה יהיו תקלות, זה מכפיל כוח בהצלת חיים"
מהפכת האזעקות של פיקוד העורף יוצאת לדרך: צה"ל יגדיל אחר הצהריים (יום ד') באופן חסר תקדים את מספר אזורי ההתרעה ברחבי הארץ - מ-255 לכ-1,700 - כך שכל עיר או ישוב יקבלו אזעקה ייחודית להם במידה שתשוגר לעברם רקטה.
לחיפוש אחר אזור ההתרעה שלכם - לחצו כאן
בעשר הערים גדולות, דוגמת באר שבע ותל אביב, אף תהיה חלוקה פנימית לעד ארבעה אזורים נפרדים. כך למשל, אם רקטה תשוגר מעזה לעבר שכונת בבלי שבצפון תל אביב, אז האזעקה לא תישמע בדרום העיר או במזרחה. מהיום ניתן יהיה להיכנס לאתר פיקוד העורף, להקליד את שם הרחוב ולדעת בדיוק לאיזה אזור תת-עירוני הוא משתייך.
לשם ההשוואה, במלחמת המפרץ הראשונה ב-1991 הייתה כל המדינה אזור התרעה אחד, כך שטיל סקאד שנורה מעיראק לעבר רמת גן הפעיל אזעקות בכל הארץ. במלחמת לבנון השנייה כבר היו 25 אזורי התרעה. איום הרקטות המתפתח מהרצועה ומצפון הגדיל המספר באופן דרמטי.
"זהו מכפיל כוח משמעותי בהצלת החיים, כי כעת התושבים יהיו יותר ממושמעים ויידעו שאם הם שומעים אזעקה אז היא מכוונת רק אליהם", הסביר ראש ענף התרעה בפיקוד העורף, סא"ל שלומי ממן. "המהלך יסייע לשמירת על התפקוד הרצוף: מוסדות חינוך, בתי חולים ומפעלים חיוניים יעצרו פחות בגלל אזעקות אזוריות. זה גם יחזק את החוסן הלאומי שכן הרבה פחות אנשים ייחשפו לאזעקות בזמן אמת".
"עשינו הרבה ניסויים, בדיקות ותרגילים כדי שזה יהיה מבצעי אבל עדיין זה לא מושלם ולא חסין מתקלות שאולי יהיו בהתחלה", הוסיף סא"ל ממן. הוא הזכיר ששתי משפחות - בבאר שבע בנובמבר וביישוב משמרת השנה – ניצלו לאחר שהקשיבו להנחיות פיקוד העורף. "בהסלמה האחרונה בדרום הופעלו 860 התרעות ומי שנשמע להן ניצל", אמר. "שלושה מתוך ארבעת ההרוגים האחרונה, לפי התחקירים שלנו ומבלי שנשפוט, לא נשמעו להתרעה".
ניסיון ההסלמות האחרונות מלמד כי חמאס והג'יהאד האסלאמי נמצאים בתחרות עיקשת עם צה"ל לנסות ולגבור על יכולות הגילוי וההתרעה הישראליות ולחדור את כיפת ברזל. לצורך כך שיגרו ארגוני הטרור מטחים מרוכזים וכבדים לאותו אזור, שלעיתים כללו עשרות רבות של רקטות בתוך פחות מ-10 דקות.
"המערכת המשודרגת שלנו יודעת לתת מענה גם למטחים, ובמצבים כאלה, אם צריך, נפעיל אזעקות בחמישה או שבעה ישובים סמוכים זה לזה", אמר סא"ל ממן. "במידה שהרקטה תשוגר לאזור עירוני גדול שהערים בו סמוכות זו לזו, אז התושב יידע כבר לזהות אם האזעקה שהוא שומע בקרבתו שייכת לאזור שלו או מופעלת ממקום רחוק יותר, למרות שההנחיה שלנו ברורה: אם יש ספק אז אין ספק, ויש להתגונן מיד.
"המערכת החדשה תמנע הכנסה למקלטים של מיליון איש בגוש דן למשל, אם תשוגר רקטה לאזור, ובמקומם ייכנסו למקלטים 300 אלף איש. לגבי הכבישים – הם שייכים לערים וליישובים שהם עוברים לידם, והמערכת החדשה תכסה למעשה גם כבישים שלא נכללו באזורי התרעה עד היום, כמו בערבה ובבקעה".
לדברי צה"ל חלוקת האזורים תקבל ביטוי גם בפזורה הבדואית בנגב, לאחר דיונים שנערכו בנושא בין נציגי הרשויות הבדואיות וראשי המשפחות עם קציני מחוז הדרום בפיקוד העורף. ראש ענף הסברה בפיקוד העורף, סא"ל שרית גרשקוביץ', הוסיפה: "נצא לקמפיין בנושא לכלל האוכלוסייה, במספר שפות, כולל בערבית ובאמהרית והתאמות לאוכלוסייה החרדית".