מרכז הונג קונג שותק: הישג ראשוני למפגינים
המחאה נגד חוק ההסגרה לסין מחריפה: עשרות אלפי מפגינים חסמו רחובות וצבאו על בניין המועצה המחוקקת - שדחתה זמנית את הדיון על הצעת החוק. בניסיון לפזרם, השוטרים ירו גז מדמיע וכדורי גומי. לפחות 22 נפצעו. "אנחנו מסכנים את חיינו, אין לנו ברירה"
המחאה בהונג קונג נגד חוק ההסגרה לסין התחדשה היום (רביעי) בעוצמה ואף הפכה לאלימה עם עימותים שפרצו בין השוטרים למפגינים - שבינתיים השיגו ניצחון ראשוני, גם אם זמני בלבד, בדמות דחיית הדיון בהצעת החוק שמעוררת סערה וחשש מפני הידוק השליטה הסינית בטריטוריה האוטונומית-למחצה.
מה הרקע לטלטלה בהונג קונג? שאלות ותשובות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
עשרות אלפי מפגינים יצאו לרחובות ושיתקו את מרכז הונג קונג, חסמו רחובות מרכזיים וצבאו על בניין המועצה המחוקקת. הם הקימו מחסומים סביב המבנה, והתכוננו להישאר שם לזמן רב.
התמונות שמגיעות משם מזכירות את המחאה הפרו-דמוקרטית בהונג קונג ב-2014. רבים מהמפגינים, רובם צעירים וסטודנטים, עטו מסכות, קסדות או משקפי מגן, וחלקם הסתער לעבר השוטרים עם מטריות – סמלה של אותה מחאה לפני חמש שנים.
המשטרה קראה להם להתפזר, ואיימה "להגיב בכוח". השוטרים, במספר מצומצם בהרבה מזה של המפגינים, ירו לעברם כדורי גומי וגז מדמיע והשתמשו בתותחי מים. ברשת CNN ציטטו דובר באחד מבתי החולים בעיר, ולפיו 22 מפגינים או שוטרים פונו אליו לאחר שנפצעו בעימותים. הוא ציין כי מצבם של חלק יציב, אך אחרים נדרשו לעבור טיפול רפואי.
חלק מהמוחים הקימו מחסומים בצמתים מרכזיים, אחרים עצרו את רכביהם בכוונה באמצע הדרך כדי לחסום את התנועה. ההישג החלקי של המפגינים לא איחר לבוא, ולקראת הצהריים, שעון מקומי, הודיעו פקידים במועצה המחוקקת כי הוחלט לדחות את הדיון בהצעת החוק "למועד מאוחר יותר".
לקראת חידוש ההפגנות היום, קידמו מארגני המחאה שביתה כללית בהונג קונג. יותר מ-100 עסקים בטריטוריה סגרו את פעילותם היום, כאות סולידריות עם המפגינים, וארגוני הסטודנטים המרכזיים בעיר הודיעו על השבתת הלימודים כדי לאפשר לסטודנטים להשתתף במחאה.
שורת איגודי עובדים אחרים, בתחומי התחבורה, הרווחה, וההוראה הודיעו גם הם על צעדים דומים, ועודדו את חבריהם לצאת לרחובות ולהפגין. איגוד נהגי התחבורה הציבורית בהונג קונג קרא לחבריו לנהוג בכוונה באיטיות, גם כן לאות תמיכה במחאה.
"זו הממשלה שאילצה את האנשים להסלים את הפעולות שלהם, אז אני חושב שבלתי נמנע שהמאבק הפעם יתחמם", אמר לאו קאו-צ'ון, בן 21 שיצא להפגין.
המפגינים לא התרשמו מההודעה על דחיית הדיון בהצעת החוק. "זה לא מספיק", אמר הסטודנט צ'רלס לי, בן 23. "עיכוב אינו היעד הסופי שלנו. אנחנו צריכים שישקלו ביטול מוחלט של ההצעה הזאת, העימותים יהיו בלתי נמנעים אם הם יאמצו את הגישה הזאת כלפי האזרחים שלהם".
חלק מהמפגינים ברחו לתחנות הרכבת התחתית בעיר, אחרי שהשוטרים ירו לעברם גז מדמיע. "הדבר הכי גרוע הוא שזה כבר קרה בעבר", אמרה ל-CNN אחת המפגינות, שסירבה לחשוף את שמה. "אנחנו יודעים את התוצאה. אנחנו עדיין עושים את זה ומסכנים את חיינו. אין לנו ברירה אחרת".
החוק שמעורר סערה נועד לאפשר הסגרה לכל סמכות שיפוטית שאיתה עדיין אין להונג קונג הסכם הסגרה – כולל למשטר הסיני בבייג'ינג. ביום ראשון השבוע הולידה הצעת החוק מחאת ענק שבה לפי המארגנים השתתפו מיליון איש – ואם הדבר נכון מדובר בהפגנה הגדולה ביותר בהונג קונג זה 30 שנה. עם זאת, בממשלת הונג קונג אומרים כי רק 240 אלף השתתפו באותה הפגנה.
השינויים המתוכננים בחוק מגבירים את חשש התושבים מהאפשרות שסין מהדקת את אחיזתה בהונג קונג, שהושבה לידי הממשלה בייג'ינג ב-1997 אחרי עשרות שנים תחת שלטון בריטי. השבת הונג קונג לסינים נעשתה רק אחרי שהתקבלו ערבויות המבטיחות את השמירה על האוטונומיה של הונג קונג ועל החירויות בה, בכלל זה קיום מערכת משפט נפרדת. כעת גובר החשש שהאוטונומיה והחירויות הללו נשחקות.
המתנגדים לשינויים בחוקי ההסגרה מזהירים שבמערכת המשפט הסינית לא יהיו לחשודים ולנאשמים המוסגרים אותן הזכויות כמו בהונג קונג, ושהשינויים בחוק יחשפו את תושבי הונג קונג למשפטים לא הוגנים ולסעיפי אישום מעורפלים שעניינם סוגיות של ביטחון לאומי. עם המתנגדים לשינויים בחוק נמנים בין השאר אנשי עסקים, עורכי דין וסטודנטים שעל פי רוב נוטים לתמוך בממסד המקומי.
מנהיגת הונג קונג, קארי לאם, הבהירה אחרי "הפגנת המיליון" כי בכוונתה להמשיך ולקדם את החוק. לדבריה, השינויים בו חשובים ויסייעו להונג קונג למצות את הדין עם הראויים לכך ולמלא את המחויבויות הבינלאומיות שלה. לטענתה אמצעי ביטחון שנקבעו יבטיחו שהשינויים בחוק יגנו על זכויות אדם.