מקסיקו תמכור את מטוס הנשיא כדי לממן ההסכם עם ארה"ב
הנשיא המקסיקני אמר כי מטוס הפאר, ששוויו מוערך ב-150 מיליון דולר, יימכר כדי לממן את הסכם המהגרים שנחתם בשבוע שעבר עם וושינגטון
נשיא מקסיקו, אנדרס מנואל לופס אוברדור, אמר כי מטוס הפאר הנשיאותי, שכולל בין היתר חדר שינה ומקושט בעיטורים ממשלתיים, יימכר כדי לממן את ההסכם למיגור ההגירה שנחתם עם וושינגטון. ההסכם מנע למעשה הטלת מכסים בגובה 5% על סחורות מקסיקניות שמיוצאות לארצות הברית. המטוס, מסוג בואינג 787-7 "דרימליינר", נרכש בשנת 2016 ב-218 מיליון דולר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לדברי אוברדור, שהדגיש במהלך קמפיין הבחירות שלו כי הוא מתכוון למכור את המטוס כדי להעביר את הכספים להשקעה בקהילות העניות במקסיקו, האו"ם מעריך כי שווי המטוס כיום הוא 150 מיליון דולר. אוברדור, אגב, מסרב להשתמש במטוס גם כעת, כשהוא נמצא בבעלות מקסיקו, והוא בוחר לאחסן אותו בקליפורניה בעוד הוא עצמו מתעקש לטוס אך ורק במחלקת עסקים.
בבעלות הממשלה המקסיקנית עוד 60 מטוסים ו-70 מסוקים, ולדבריה – גם אותם היא מתכוונת למכור. במסיבת עיתונאים שהתקיימה אתמול (יום ד') נשאל הנשיא על הסכם ההגירה שהושג עם ארצות הברית, ואמר כי "בנוגע לכמה התוכנית הולכת לעלות – אני אגיד שיש לנו את התקציב". הוא הוסיף: "זה יגיע ממה שאנחנו הולכים לקבל על מכירת מטוס הפאר הנשיאותי".
בתוך כך, שר החוץ של מקסיקו, מרסלו אבררד, ציין אתמול כי פריסת הכוחות המקסיקניים בגבול הדרומי עם גואטמלה "הולכת להתקדם במהירות, החל מהיום ולמשך הימים הקרובים" אחרי חתימת ההסכם עם ארצות הברית. יחד עם זאת, עדי ראייה בגבולה הדרומי של מקסיקו ציינו כי לא זיהו פריסת כוחות מטעם המשמר הלאומי של מקסיקו.
במסגרת ההסכם, אישרה מקסיקו לוח זמנים של 45 יום שבו תצטרך להוכיח כי מאמצי אכיפת ההגירה החדשים שלה אכן אפקטיביים. "הרבה דברים הולכים לקרות ב-45 יום", אמר אבררד. "אנחנו הולכים לעשות מה שאמרנו שנעשה". הוא ציין גם כי הפרטים על הוצאות אבטחת הגבול יפורסמו ביום שישי הקרוב.
מעבר לכך, הוא ציין גם כי מקסיקו הקימה קבוצת עבודה עם גואטמלה, הונדורס ואל-סלבדור, כדי לתאם את המאמצים שנועדו לעצור את זרם המהגרים שנמלטים מהאלימות והעוני במרכז אמריקה. לדבריו, סוכנות האו"ם לילדים, יוניצ"ף, תוזמן לסייע בגבולה הדרומי של ארצו כדי להתמקד בילדים מהגרים שיגיעו ללא ליווי מבוגרים.
ההסכם בין מקסיקו לארצות הברית שנחתם בשבוע שעבר נועד למנוע הטלת מכסים בגובה של 5% על מקסיקו. המהלך עלול היה להנחית מכה אנושה על הכלכלה המקסיקנית, שנשענת על הסחר עם ארה"ב. האמריקנים מייבאים בכל שנה ממקסיקו סחורות בשווי כולל של 350 מיליארד דולר, בהן רכבים, חלקי רכבים ומנועים בשווי 128 מיליארד דולר, ומוצרים חקלאיים ומזון מעובד בשווי 26 מיליארד דולר.