שתף קטע נבחר

 

נשיאת העליון נגד אוחנה: "בין תפיסת עולמו לאנרכיה - הדרך קצרה"

באופן חריג, תקפה אסתר חיות את דבריו של שר המשפטים הנכנס במהלך השתלמות מקצועית. "בחר לשתף אותנו בהשקפת עולם חסרת אחריות - ביום השבעתו". גורמים משפטיים: "דבריו - פתיח להסתערות על העליון"

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות יצאה הבוקר (חמישי) נגד שר המשפטים הנכנס אמיר אוחנה שאמר כי לא צריך לכבד את כל ההחלטות של בג"ץ.

 אמיר אוחנה ואסתר חיות (צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי)
נשיאת העליון אסתר חיות ושר המשפטים אמיר אוחנה(צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי)

בהשתלמות שערכה יחד נשיאים וסגני נשיאים של בתי המשפט במעלה החמישה אמרה חיות כי "בעיניי, יש לראות בחומרה את העובדה ששר משפטים במדינת ישראל, ביום השבעתו לתפקיד, בוחר לשתף אותנו בהשקפת עולם משפטית חסרת תקדים וחסרת אחריות שלפיה לא את כל פסקי הדין הניתנים על ידי בית משפט חייבים לכבד.

 

"במילים אחרות", אמרה חיות, "כל בעל דין יוכל מעתה, בברכת שר המשפטים, יוכל לבחור איזה פסק דין צריך לקיים ואיזה לא. ואני רוצה לומר על כך רק דבר אחד – בין תפיסת העולם הזו ובין אנרכיה של 'איש הישר בעיניו יעשה' – הדרך קצרה".

 

מדובר בצעד חריג של נשיאת בית המשפט העליון, שכמו קודמיה בתפקיד מכילה לרוב את דבריהם של הפוליטיקאים. אך הפעם סברה חיות ששר המשפטים חצה את הקו האדום.

 

גם בנאום הבכורה: אוחנה בביקורת על העליון    (צילום: אלי מנדלבאום)

גם בנאום הבכורה: אוחנה בביקורת על העליון    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דבריה החריפים של חיות מתייחסים לריאיון של אוחנה בחברת החדשות, שבו הזכיר את הפיגוע בגוש קטיף שבו נרצחה טלי חטואל. "היא הגיעה לציר כיסופים ונורתה על-ידי מחבלים שהגיעו לשם בחסות מספר מבנים שהצבא זיהה אותם כסכנה ביטחונית, ובג"ץ, למרות שאין לו מומחיות, החליט למנוע את ההריסה שלהם", אמר אוחנה. "השיקול העליון צריך להיות שמירה על חיי האזרחים".

 

השר הטרי נשאל גם על חשיבותו של בית המשפט העליון בכל הנוגע לסיוע שהעניק לאורך השנים לזוגות להט"בים, וטען כי "ברמה העובדתית, הדבר החשוב ביותר שנעשה עבור להט"ב היה בכנסת ולא בבג"ץ. אני מעדיף לחיות בדמוקרטיה גם כשלא כל ההחלטות של הרשות המחוקקת הן לרוחי, ולא באלטרנטיבה של גורמים שלא נבחרו על-ידי הציבור. אלון ואני הפכנו לזוג לא מכוח של אף החלטה שיפוטית או החלטה של בג"ץ".

 

לאחר מכן, פרסם אוחנה הבהרה בחשבון הפייסבוק שלו וכתב: "שיהיה ברור: בלי מערכת משפט - אין דמוקרטיה. האחריות הראשונה והעליונה של כל מדינה היא לשלומם ולביטחונם של אזרחיה. כאשר יש התנגשות בין חיי אזרחיה וחייליה של המדינה לבין כל ערך אחר, האחרון צריך לסגת בפני הראשון.

 

"אבל, נתתי דוגמה למקרה קיצוני שהתרחש במציאות. אין המדובר בהחלטות שבשגרה, ולא מדובר בהחלטות ש'סתם איננו מסכימים להן'. מדובר בנסיבות קיצוניות ביותר ש"דגל שחור מתנוסס מעליהן" ועלולות לעלות בחיי אדם (ממש כפי שאנחנו מכירים בתפיסה לפיה אין חובה לציית לכל פקודה, ובצדק). גם המובן מאליו צריך שייאמר. צריך לכבד את החלטות בתי המשפט. כך עשיתי תמיד, כך אני מאמין".

 

חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' גיבה את אוחנה מול דבריה של חיות: "יש לראות בחומרה רבה את העובדה שנשיאת בית המשפט העליון מרשה לעצמה לבקר את שר המשפטים הנבחר בצורה חריפה ובפומבי. לגופו של עניין, ציות לחוק חשוב הרבה יותר מציות לפסקי דין. כשפסקי דין יושתתו על בסיס ציות לחוקי הכנסת לא תהיה שום בעיה לציית להם ככתבם וכלשונם".

 

במפלגת "כחול לבן" תמכו בחיות, ומסרו כי "דבריה הם אזעקת אמת לכל אזרחי ישראל שרוצים לחיות במדינת חוק. מופע האימים שנתן אתמול השר אוחנה מבהיר לכולנו שהדמוקרטיה הישראלית בסכנה. ממשלת נתניהו חלשה מול חמאס וחזקה מול בג"ץ. המטרה היחידה היא הישרדות השליט וכל האמצעים כשרים".

 

בבית המשפט העליון הזכירו כי רק לפני שבועיים זימן ראש הממשלה בנימין נתניהו את הנשיאה חיות והמשנה חנן מלצר ל"שיחת הרגעה", שהתבררה אחר כך כשיחה שנועדה לרכך את הכנסת מפלגת העבודה לקואליציה. גורמים משפטיים אף אמרו כי "דברי אוחנה הם פתיח להסתערות על העליון".

 

ציון אמיר, המועמד לתפקיד יו"ר לשכת עורכי הדין, כתב בטוויטר: "אני קורא לשר המשפטים לחזור בו מהאמירה האומללה שממנה השתמע שלא תמיד צריך לקיים את פסיקות בג"ץ. כל נבחר ציבור, ובוודאי שר המשפטים, חייב להבין שיש לציית תמיד להחלטות בית המשפט. שתיקת הכבשים של הנהגת לשכת עורכי הדין בעניין זה חמורה לא פחות. יש רגעים שבהם שיקולים פוליטיים אינם רלוונטיים".

 

גם בנאום הבכורה שלו, אוחנה לא חסך ממשתתפי טקס ההסמכה של לשכת עורכי הדין את משנתו בעניין בית המשפט העליון. "יש שופטים בירושלים, אך יש בה גם מחוקקים", אמר אוחנה. "מערכת המשפט היא אחת מאבני היסוד, אך אין משמעה כי אסור להשמיע עליה ביקורת. ממש כשם שביקורת על הכנסת ועל הממשלה, שתי הרשויות הנוספות, היא חיונית לקידום ערכי החופש והדמוקרטיה".

 

אוחנה אמר בנוסף כי "מי שרוצה מערכת משפט נקייה משיקולים זרים, מי שרוצה מערכת משפט חזקה, מערכת משפט צודקת, מי שרוצה בטובתה של מערכת המשפט, חייב להיות מוכן לבקר אותה. ולבקר פירושו גם לתקן. גם לשנות. אין שינוי היכן שיש מחסום בפני כל ביקורת, והתיקון לא יבוא אם ניכנע לזעקות השבר השחוקות על קץ הדמוקרטיה ומיטוט שלטון החוק עם כל יוזמה לשינוי".

 

שחר חי וגלעד מורג השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
  צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא, EPA
נשיאת העליון ושר המשפטים
צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא, EPA
מומלצים