שתף קטע נבחר

 

הקרב על המים: לבנון וישראל בדרך לשיחות

שיחות עם מדינת אויב, כדי לאפשר קידוחי גז ונפט: בחודש הבא אמורות ישראל ולבנון לפתוח במו"מ בתיווך אמריקני על קביעת הגבולות הימיים. המדינות קרובות להסכם שיאפשר סקרי היתכנות כבר בתקופת המו"מ

 

ד"ר דני אורבך על המו"מ בין ישראל ללבנון    (צילום: אלי סגל)

ד"ר דני אורבך על המו"מ בין ישראל ללבנון    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לקראת שיחות עם מדינת אויב שכנה: אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, ישראל ולבנון יחלו בחודש הבא סבב שיחות אינטנסיבי בתיווך אמריקני, שמטרתו להגיע לסיכומים בין שתי המדינות על הגבולות הימיים בין ישראל לבין לבנון, בדגש על האזורים הכלכליים. השיחות ייערכו במתקן האו"ם בנאקורה שעל הגבול בין ישראל ללבנון.

 

השגריר האמריקני המיוחד לנושא דייוויד סאטרפילד, שדילג בשנה האחרונה בין ישראל ללבנון, הוא שסיכם על פתיחת אותו סבב שיחות. ביום שישי האחרון נפגש סאטרפילד בישראל עם שר האנרגיה וחבר הקבינט יובל שטייניץ, אשר הקבינט המדיני-ביטחוני הטיל עליו לפני שנה להוביל את המשא ומתן על הגבולות הימיים בין ישראל ללבנון. באמצע השבוע הבא יחזור סאטרפילד לביירות, כדי לאשר את הניסוחים הסופיים ולהכריז על תחילת המשא ומתן בין שתי המדינות.

גבול לבנון-ישראל (צילום: נופר אדלמן שדות ים) (צילום: נופר אדלמן שדות ים)
גבול לבנון-ישראל(צילום: נופר אדלמן שדות ים)

המשא ומתן ייערך, כאמור, במתקן האו"ם בנאקורה בתיווך אמריקני. מהצד הישראלי ישתתפו פקידים במשרד האנרגיה, ביחד עם נציגי משרד הביטחון והמל"ל. בהכרזה הצפויה סאטרפילד יודיע שהצדדים מקווים שתוך חצי שנה ניתן יהיה להגיע לסיכום על הגבולות הימיים בין שתי המדינות. כמו כן מסתמן שישראל ולבנון כבר הגיעו להסכמה, כי עוד לפני ההסכם ותוך כדי המשא ומתן - ישראל ולבנון יאפשרו ביחד לחברות אנרגיה משני הצדדים לעשות סקר סייסמולוגי באיזור המחלוקת.

 

המחלוקת בין ישראל ללבנון היא יחסית קטנה מאוד ומתייחסת ל-850 מטר מרובעים במים הכלכליים. עבור ישראל מדובר בפחות מ-2 אחוז מהמים הכלכליים (מתוך 30 אלף מטר מרובעים), בשביל הלבנונים מדובר ב-3 אחוזים. המחלוקת מתייחסת בממוצע לכ-5 ק"מ והיא נעה בין אפס קילומטרים בחלק מהמקומות ל-15 קילומטרים בחלקים אחרים. המחלוקת אומנם קטנה יחסית, אך פגעה קשות בלבנון שכן חברות בינלאומיות סירבו לקדוח בשטח המחלוקת עד ששתי המדינות לא יסכמו את הגבולות.

 

בעבר חיזבאללה הקשה על המשא ומתן, אך נראה שכעת הלבנונים כבר לא מתנגדים להיכנס לשיחות ויש נכונות בביירות לסיים את המחלוקת הזו. הסיבה נובעת מכך שישראל מתקדמת מאוד בנושא הגז - מאגר תמר מפיק גז כבר כמה שנים, זיהום האוויר בישראל בירידה, מאגר לוויתן יתחיל לעבוד בנובמבר וכריש-תנין נמצא בפיתוח מתקדם.

אסדת תמר. המאגר מפיק גז כבר כמה שנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אסדת תמר. המאגר מפיק גז כבר כמה שנים(צילום: AFP)

אסדת לווייתן. יחל לעבוד בנובמבר (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
אסדת לווייתן. יחל לעבוד בנובמבר(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

יובל שטייניץ (צילום: אלי סגל)
שטייניץ. נפגש ביום שישי עם השליח האמריקני(צילום: אלי סגל)

במזרח התיכון מתחילים שיתופי פעולה בינלאומיים בנושא. ישראל כבר חתמה על הסכם עקרונות להנחת צינור גז מישראל, לקפריסין, יוון ואיטליה בגיבוי של האיחוד האירופי. כעת הושג הסכם סופי בין המדינות שייחתם בחודש יולי או אוגוסט. במקביל, לפני שלושה חודשים הוקם בקהיר פורום אזורי לשיתופי פעולה בתחום האנרגיה בין ישראל, הרשות הפלסטינית, מצרים, קפריסין ואיטליה.

 

בצד הישראלי כבר התקיימו דיוני הכנה בהשתתפות נציגי כל המשרדים הרלוונטיים לקראת פתיחת המשא ומתן בין ישראל ללבנון. גורם בכיר בישראל אמר כי "אם יהיה רצון טוב והלבנונים לא יחטפו שוב רגליים קרות - השיחות ייפתחו בשבועות הקרובים, במהלך יולי, וניתן יהיה לסיים אותם במהירות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נופר אדלמן שדות ים
גבול ישראל-לבנון
צילום: נופר אדלמן שדות ים
מומלצים