שתף קטע נבחר

יורש העצר הסעודי מאשים את איראן בתקיפת המכליות: "לא נהסס לטפל בכל איום"

בריאיון נוקב לעיתון "א-שרק אל-אווסט" מצהיר בן סלמאן כי ארצו פועלת לצמצם את "ההרס והכאוס" שזורע משטר האייתוללות אך מצנן: "לא מעוניינים במלחמה באזור". על רצח העיתונאי חשוקג'י מודה הנסיך - "המעורבים הם עובדי מדינה"

יורש העצר של סעודיה מוחמד בן סלמאן  (צילום: רויטרס)
האיש החזק בממלכה מאשים: "איראן תקפה את המכליות"(צילום: רויטרס)

בצל המתיחות הגוברת במפרץ הפרסי לאור תקיפת מכליות הנפט בשבוע שעבר, ההתפתחויות האחרונות במלחמה עם המורדים החות'ים בתימן והסנקציות המחודשות על איראן - יורש העצר הסעודי, הנסיך מוחמד בן סלמאן, מאשים בריאיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" את המשטר בטהרן בהתקפה במפרץ עומאן, תומך בסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית ומזהיר: "לא נהסס לטפל בכל איום עלינו". באשר לרצח העיתונאי מתנגד המשטר ג'מאל חשוקג'י בשנה שעברה מודה הנסיך: "לצערנו, רוב הנאשמים הם עובדי מדינה".

 

"הממשל האיראני לא כיבד את נוכחות ראש ממשלת יפן כאורח באיראן, ובזמן שהיה שם הם הגיבו למאמצים שלו באמצעות התקפת שתי מכליות, כאשר אחת מהן הייתה בדרכה חזרה ליפן", אמר בן סלמאן בריאיון שהתפרסם הבוקר. הוא הצטרף לארצות הברית, שהטילה זמן קצר לאחר המתקפה את האשמה על איראן - יריבתה האזורית של סעודיה, שעימה היא נלחמת בעקיפין בתימן, במאבקה נגד המיליציה החות'ית השיעית.

איראן מפרץ עומאן מכליות נפט מכלית נורבגית התקפה פיצוץ עולה באש (צילום: EPA)
מכלית הנפט הבוערת במפרץ עומאן(צילום: EPA)

יורש העצר התייחס גם לתקיפה שביצעו המורדים החות'ים בנמל התעופה הבינלאומי בעיר אבהה, שבדרום מערב סעודיה, ביום רביעי האחרון. בן סלמאן קשר את התקיפה לאיראן, ואמר כי "הם תקפו באמצעות המיליציות שלהם את שדה התעופה אבהה, מה שמצביע באופן ישיר על כוונות המשטר האיראני כלפי ביטחון ויציבות האזור".

 

בהתקפה נפצעו 26 בני אדם, ומאז הגיבה הקואליציה הסעודית בהפצצות אוויריות סמוך לבירה התימנית צנעא, שבה שולטים חברי המיליציה השיעית.

 

 

"הממלכה לא מעוניינת במלחמה באזור, אך לא תהסס לטפל בכל איום על האינטרסים שלה, על ריבונותה ועל העם שלה", הזהיר, כאמור, הנסיך. הוא הדגיש כי האירועים האחרונים מוכיחים "את חשיבות הדרישות שלנו מהקהילה הבינלאומית – לנקוט בעמדה נחרצת מול שלטון התומך בטרור, שמפיץ הרג והרס במשך עשורים, לא רק באזור אלא בכל העולם".

 

"הפזיזות האיראנית הגיעה לרמות חדשות"

בן סלמאן התייחס בהרחבה לסנקציות המחודשות שהוטלו על איראן. "סעודיה תמכה בהחזרת הסנקציות האמריקניות על איראן, מתוך אמונה שהקהילה הבינלאומית צריכה לנקוט צעד נגד המדינה. מקווה שהשלטון יבחר להיות מדינה נורמלית ויפסיק עם האגרסיה שלו", אמר. "לממלכה יש תפקיד חשוב בקהילה הבינלאומית, שבא לידי ביטוי בהבטחת העברות הנפט דרך המעברים החיוניים המקיפים אותנו, וזאת כדי להגן על היציבות הכלכלית העולמית".

 

האיש החזק בממלכה נגע גם בשני אירועי תקיפה קודמים נגד סעודיה במפרץ הפרסי: בחודש שעבר, הותקפו שתי מכליות נפט סעודיות בנמל פוג'יירה סמוך לחופי איחוד האמירויות, ואילו ביולי אשתקד תקפו המורדים החות'ים בתימן שתי מכליות נפט סעודיות שהפליגו ממערב לעיר הנמל התימנית חודיידה שבים האדום.

 

בן סלמאן אמר: "כל העולם ראה כיצד טיפלנו באירוע המכלית האיראנית בים האדום, בהתאם למה שמורה לנו המצפון והעקרונות שלנו וההסכמים הבינלאומיים. במקביל, אנחנו רואים שהממשל האיראני ושליחיו ביצעו פעולות חבלה בארבע מכליות נפט סמוך לנמל פוג'יירה, שתיים מהן סעודיות. הדבר מוכיח את הקו של הממשל הזה באזור ובעולם כולו. הראיות לכך רבות וחוזרות במשך שנים רבות.

מפת מצר הורמוז והמפרץ הפרסי ()

תומכים של מורדים חות'ים תימן חודיידה (צילום: AFP)
המורדים החות'ים בנמל חודיידה(צילום: AFP)

"אל לנו לשכוח שהממשל הזה הכריז ב-1979 שבראש סדר העדיפויות שלו - ייצוא המהפכה. הוא שואף לזה על חשבון העם שלו ועל חשבון עמי האזור. המנוע הזה מסביר את התנהגות השלטון האיראני: ייצוא המהפכה דורש זעזוע של ביטחון המדינות באזור, הפצת קיצונית ועידוד עדתיות, ופגיעה בנכסי העם האיראני כדי לממן את מיליציות טרור ולחמש אותן".

 

הנסיך הסעודי טען כי ארצו דווקא פנתה לשלום: "למרות כל זאת, יד הממלכה הייתה מושטת לשלום עם איראן, וזאת כדי לחסוך מעמי האזור מלחמות והרס. הממלכה אפילו תמכה בהסכם הגרעין עם איראן, כי הממלכה לאורך ההיסטוריה לא חסכה שום מאמץ לפתור כל סכסוך ומשבר שעמדו מולה באמצעים דיפלומטיים.

 

"קיווינו שהשלטון האיראני ינצל את היוזמה הזו על מנת לשנות את ההתנהלות שלו כלפי מדינות האזור, ושזה יהיה צעד ראשון לחזרתה של איראן לקהילה הבינלאומית כמדינה נורמלית. אבל לצערנו, מה שקרה זה שאיראן ניצלה את היתרון הכלכלי שבהסכם כדי לתמוך בפעילות ההתקפית שלה באזור, והמשיכה להפר החלטות בינלאומית.

טראמפ, קושנר ובן סלמאן בריאד, סעודיה, מאי 2017 (צילום: רויטרס)
בן סלמאן לצד טראמפ וחתנו ג'ארד קושנר. "תמכנו בהחזרת הסנקציות"(צילום: רויטרס)

"הפזיזות האיראנית הגיעה לרמות חדשות – לאחר הסכם הגרעין גדל תקציב משמרות המהפכה, והתמיכה שלהם במיליציות באזור ובכל העולם גברה. כולנו ראינו את פעולות הטרור האיראניות שאירופה סיכלה לאחרונה.

 

"לכן הממלכה תמכה בהחזרת הסנקציות האמריקניות על איראן, וזאת מתוך אמונה בחשיבות של נקיטת עמדה נחרצת מצד הקהילה הבינלאומית כלפי איראן, ונקיטת הצעדים הנדרשים כדי לצמצם את היכולת של השלטון הזה להפיץ כאוס והרס בעולם", אמר יורש העצר.

 

רק לפני כשבוע הודיע משרד האוצר האמריקני על סנקציות חדשות שתטיל ארצות הברית על קבוצת האחזקות הגדולה ביותר בתעשיית הנפט באיראן. סנקציות אלה מצטרפות לשורת צעדים אמריקניים נגד טהרן מאז פרישתה של וושינגטון מהסכם הגרעין בשנה שעברה.

 

 

 

על הקשר האיראני עם החות'ים הרחיב בן סלמאן: "סעודיה תמכה בכל המאמצים להגעה להסכם מדיני למשבר בתימן, אבל לצערנו החות'ים מקדמים אג'נדה איראנית על חשבון תימן והעם התימני. אנחנו לא יכולים לקבל נוכחות של מיליציות על הגבול שלנו, המטרה שלנו לא רק לשחרר את תימן מהמיליציות האיראניות, אלא להגיע ליציבות שגשוג ושקט עבור כל בני תימן.

 

"הרבה אנשים שכחו איך כל הסכסוך הזה התחיל, לאחר שכשלו ניסיונות הקהילה הבינלאומית להגיע לפתרון מדיני בין התימנים והמיליציה החות'ית. הממלכה יזמה את הפתרון המדיני, אך לצערנו הרב איראן, באמצעות המיליציות שלה, הרסה את המסלול המדיני בתימן, והחלה לכבוש ערים תימניות ולהשתלט על אתרים חיוניים. סעודיה ניסתה לפתור זאת בדרכי שלום, אך איראן נקטה במדיניות 'המצב הקיים' באמצעות כלי נשק במדינות ערב, ולצערנו הקהילה הבינלאומית לא עמדה מול הקו הזה של איראן.

 

"העמדה שלנו בנוגע לסיום המשבר הזה ברורה מאוד: אנחנו תומכים במאמצים להגיע לפתרון מדיני בהתאם להחלטת מועצת הביטחון 2216 וליוזמת המפרץ. הממלכה לא תקבל את המשך קיום המיליציות, וכדי להשיג את המטרה הזאת אנחנו נמשיך את הפעילות שלנו ואת התמיכה שלנו בעם התימני בשאיפה שלו לעצמאות ולריבונות, יהיה המחיר אשר יהיה".

שבטים שנמאנים למורדים החות'ים הפגנת תמיכה בשיחות השלום תימן (צילום: AP)
חמושים בתימן. "הממלכה לא תקבל את המשך קיום המיליציות"(צילום: AP)

בן סלמאן התייחס גם לשאיפות הסעודיות בסוריה. הוא אמר כי ארצו פועלת עם שותפותיה כדי להשיג את יעדיהם במדינה – ובהם "להביס את דאעש ולמנוע התבססות מחדש של ארגוני הטרור, לטפל בנוכחות האיראנית ובהשפעתה שפוגעת ביציבות בסוריה, ולהשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותנו כדי להגיע למעבר פוליטי בהתאם להחלטה 2254, באופן שישמור על אחדות סוריה".

 

הנסיך העניק התייחסות מיוחדת לפרשת רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י בטורקיה באוקטובר אשתקד, שאותה קישרו בוושינגטון בבירור ליורש העצר. הוא הודה כי "הנאשמים בפשע הם עובדי מדינה", לאחר שהכחיש את מעורבות הממשלה בממלכה בחיסול מתנגד המשטר, אירוע שהביא אז לעליית המתיחות עם אנקרה.

ג'מאל חשוקג'י סעודיה טורקיה ארה

 

"מדובר בפשע כואב מאוד. זה משהו שלא היה כדוגמתו בהיסטוריה של הממלכה. הדברים האלה אינם חלק מהתרבות שלנו, וסותרים לחלוטין את העקרונות והערכים שלנו", אמר בן סלמאן על הרצח.

 

"עשינו בממלכה את הצעדים הנדרשים, בין אם במישור המשפטי כדי להעמיד לדין את כל מי שהיה לו יד בפשע הזה, או באמצעות נקיטת צעדים ארגוניים על מנת למנוע הישנות של פשע כזה. כל הצעדים האלה נעשו לפני הכול ואחרי הכול מתוך שמירה שלנו בממלכה על חיי כל אזרח סעודי ללא קשר לעמדות שלו, ואלה צעדים שלא הושפעו ולא יושפעו משום גורמים אחרים.

 

אנחנו מדינת חוק, וזה לא מקובל שחיי אזרח יילקחו באופן הזה בשום פנים ואופן. לצערנו הרב הנאשמים בביצוע הפשע הם עובדי מדינה, ואנחנו שואפים למצות את הדין עד תום".

מוחמד בן סלמאן וג'מאל חשוגי (צילום: EPA, AFP)
חשוקג'י ובן סלמאן. "שואפים למצות את הדין"(צילום: EPA, AFP)

בן סלמאן פנה ל"כל מי שמנצל את הפרשה למטרות פוליטיות" וקרא "לחדול מכך ולהגיש את הראיות שיש לו לבית המשפט על מנת לסייע בהשגת הצדק". עוד אמר: "הממלכה פועלת להגיע לצדק ולדין וחשבון מלא בפרשה הזאת, מבלי לתת את הדעת למה שאנשים מפיצים מסיבות ידועות".

 

על ההחרפה ביחסיו עם טורקיה לאור האירוע הנסיך אמר: "הממלכה שואפת להיות ביחסים קרובים עם כל המדינות המוסלמיות ובהן טורקיה. זה חיוני לאינטרסים האזוריים באופן כללי, ולעבודה האיסלאמית המשותפת באופן ספציפי".

 

בן סלמאן פירט גם על היעדים האסטרטגיים של הממלכה בשנים הקרובות, ובהם גם היחסים עם ארצות הברית.

 

 

"בראש סדר העדיפויות שלנו נמצאים האינטרסים הלאומים שלנו, והגשמת הציפיות של העם בסעודיה באמצעות השגת יעדי 'חזון הממלכה 2030' הכלכליים והחברתיים. לכך, דרושה סביבה יציבה ומעודדת בתוך הממלכה ובאזור, ולכן תפקיד הממלכה, בין אם באזור שלנו או בצפון אפריקה ועוד, הוא לתמוך ביציבות ובשלום וזה הקו שהממלכה נקטה בו מאז קומה.

 

"הממלכה רואה בחשיבות גדולה את היחסים האסטרטגיים עם ארצות הברית. אלה יחסים של יותר מ-70 שנים, שהצליחו להגיע במשך השנים להישגים רבים למול האתגרים שעמדו בביטחון, ביציבות ובריבונות מדינותינו".

 

הנסיך מוחמד מונה ליורש העצר של המלך, אביו המלך סלמאן, לפני כשנתיים וחצי. מאז, מוביל היורש הצעיר רפורמות עמוקות בממלכה בניסיון לפתוח אותה לעולם, ובהן מתן רישיון נהיגה לנשים וקידום מיזמי תיירות שיביאו לממלכה מבקרים גם מהמערב. עם זאת, הוא הואשם גם ברדיפה של מבקרי המשטר ולפני כשלושה חודשים אף דווח כי המלך האב חשש מפגיעה ממקורבים ליורש הצעיר - במסגרת קרע מסתמן בין השניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יורש העצר בן סלמאן
צילום: רויטרס
מומלצים