שתף קטע נבחר

 

נשיא סין הגיע לביקור היסטורי בצפון קוריאה

שי ג'ינפינג נחת בפיונגיאנג לביקור בן יומיים, במהלכו ידון עם קים ג'ונג און במשא ומתן עם ארה"ב. בשבוע הבא ייפגשו שי וטראמפ בוועידת G-20 ביפן, ולפי הערכה קים יבקש להעביר לנשיא האמריקני מסר באמצעות ידידו הסיני

נשיא סין שי ג'ינפינג הגיע היום (ה') לביקור היסטורי בצפון קוריאה, בתקופה מתוחה בין שתי המדינות הקומוניסטיות לבין ארצות הברית. שי הוא המנהיג הסיני הראשון שמבקר בצפון קוריאה ב-14 השנים האחרונות. הביקור יימשך יומיים ובמהלכו ידונו שי וקים ג'ונג און באתגרים שלהם מול ארה"ב, כולל הקיפאון במשא ומתן עם וושינגטון על פירוקה של פיונגיאנג מנשק גרעיני.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

היחסים בין שתי בעלות הברית מתקופת המלחמה הקרה הידרדרו בעקבות הניסויים הגרעיניים שערכה פיונגיאנג והגיבוי העקבי שמעניקה בייג'ינג לסנקציות של האו"ם על צפון קוריאה. שי וקים עובדים על תיקון הקשרים. שליט צפון קוריאה ביקר בסין ארבע פעמים בשנה האחרונה, ובייג'ינג קוראת להקלה בסנקציות על פיונגיאנג.

פגישת קים-שי (צילום: AP)
שי וקים באחת הפגישות הקודמות בסין(צילום: AP)

שי התקבל בטקס חגיגי עם נחיתתו בנמל התעופה בבירה פיונגיאנג. כ-10,000 בני אדם עמדו בשורות צפופות, נופפו בפרחים לעבר הנשיא הסיני וקראו סיסמאות כדי לברך אותו. על שלט שהונף נכתב: "תחי הידידות והאחדות הבלתי ניתנת לערעור שנוצרה בדם". ברחובות פיונגיאנג נתלו דגלי סין ותושבים עמדו ברחובות כדי לקבל את פני שי. לאחר מכן קיימו שי וקים פגישה ראשונה לביקור, אך לא נמסר על מה שוחחו.

 

לפי סוכנות הידיעות הסינית שינחואה, סין יכולה למלא תפקיד ייחודי וחשוב בשבירת מעגל אי-האמון בין צפון קוריאה לארה"ב, כדי שיוכלו לפתור את המחלוקות ולהגיע להסכמה בנושא הנשק הגרעיני. ארה"ב דורשת מצפון קוריאה לחדול מפיתוח הנשק הגרעיני שלה בטרם יוסרו הסנקציות הבינלאומיות. צפון קוריאה דורשת שהסנקציות יוסרו תחילה. בסין אומרים שהצדדים צריכים להציג "ציפיות סבירות ודרישות ריאליסטיות".

ביקור נשיא סין ב צפון קוריאה פיונגיאנג (צילום: AFP)
תושבים יצאו לרחובות לקבל את פני שי(צילום: AFP)

ביקור נשיא סין ב צפון קוריאה פיונגיאנג (צילום: AP)
(צילום: AP)

ביקור נשיא סין ב צפון קוריאה פיונגיאנג (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בשבוע הבא ייפגש שי עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בוועידת ה-G-20 ביפן. דיפלומט צפון קוריאני לשעבר שערק ב-2016 אמר כי במסיבת עיתונאים בטוקיו כי הוא חושב שקים רוצה להעביר לטראמפ מסר באמצעות שי. הדיפלומט אמר שייתכן שקים יעביר הצעות פשרה בניסיון להביא למפגש נוסף בין הצדדים.

 

בשנה שעברה חלה פריצת דרך דרמטית ביחסי צפון קוריאה עם ארה"ב. פריצת הדרך הזו הובילה לפגישה היסטורית בין טראמפ לקים בסינגפור. השנה נערכה פגישה נוספת, בהאנוי בירת וייטנאם, שהשאירה את צפון קוריאה מתוסכלת: הפסגה הסתיימה מוקדם מהצפוי וללא הסכם, אחרי שטראמפ סירב לדרישת קים להסיר לגמרי את הסנקציות האמריקניות נגד צפון קוריאה. בחודשים שעברו מאז, צפון קוריאה התלוננה על המשך הסנקציות האמריקניות נגדה וקים אמר שהוא ימתין עד לסוף השנה – לפני שיחליט אם לבחור ב"דרך חדשה".

ביקור נשיא סין ב צפון קוריאה פיונגיאנג (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ביקור נשיא סין ב צפון קוריאה פיונגיאנג (צילום: AP)
(צילום: AP)

הן האמריקנים והן הצפון קוריאנים אומרים שהם פתוחים לשיחות, אבל מאשימים את הצד השני ודורשים ממנו לשנות את מדיניותו. וושינגטון טוענת כי לפני שתסכים להקל את טבעת החנק של הסנקציות נגד פיונגיאנג – עליה לנקוט בצעדים ברי-אימות שמראים על התקדמות לקראת פירוק מנשק גרעיני. מנגד, פיונגיאנג אומרת שארה"ב לא עשתה דבר בתמורה לצעדים שהיא עצמה כבר יישמה.

 

פסגה שלישית בין טראמפ לקים כבר נמצאת על שולחן הדיונים. לפי היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, ג'ון בולטון, הכדור נמצא במגרש של צפון קוריאה. לדבריו, ארה"ב ממשיכה במדיניות "הלחץ המקסימלי" נגד הצפון, בגלל שלא נראה שקים קיבל "החלטה אסטרטגית" של ויתור על החתירה לנשק גרעיני מבצעי, כזה שניתן להציבו על טיל בליסטי שיכול להגיע לאחד מהיעדים אותם פיונגיאנג עלולה לתקוף במקרה של מלחמה.

 

טראמפ חשף בשבוע שעבר כי קיבל "מכתב יפה" מקים – אחד נוסף בשרשרת של התכתבויות בין שני המנהיגים. "אני לא יכול להראות לכם את המכתב כמובן, אבל הוא מאוד אישי, מאוד חם, מאוד נחמד", אמר הנשיא לכתבים במדשאת הבית הלבן, והגדיר את יחסיו עם קים כ"טובים מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שי ג'נפינג וקים ג'ונג און
צילום: AP
מומלצים