רה"מ הבא של בריטניה: בוריס ג'ונסון או ג'רמי האנט
ג'ונסון הצבעוני, שנחשב לפייבוריט המובהק בפריימריז של המפלגה השמרנית, יתמודד בסיבוב המכריע מול שר החוץ המכהן. המנצח יחליף את תרזה מיי
שר החוץ לשעבר של בריטניה בוריס ג'ונסון ושר החוץ המכהן ג'רמי האנט הם שני המועמדים הסופיים בפריימריז של המפלגה השמרנית, והמנצח ביניהם בסיבוב המכריע שייערך בחודש הבא יתמנה למחליפה של ראש הממשלה הפורשת תרזה מיי. כך עולה מתוצאות הפריימריז שנחשפו הערב (יום ה').
המרוץ כלל בתחילתו 10 מועמדים, ואחרי ארבעה סבבי הצבעה שבהם נופו עוד ועוד מתמודדים נערך הערב סיבוב ההצבעה החמישי, ובו נשר השר לאיכות הסביבה מייקל גוב. ג'ונסון, הפייבוריט המובהק לנצח בפריימריז, קיבל 160 קולות מ-313 חברי הפרלמנט המשתייכים למפלגה השמרנית, והאנט קיבל 77 קולות. בסיבוב המכריע, שתוצאות יוכרזו ב-22 ביולי, ייבחר המנצח לא על-ידי המחוקקים מטעם המפלגה אלא על-ידי כלל חבריה – כ-160 אלף איש.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
קודם לכן היום, אחרי הסיבוב הרביעי, אמר ג'ונסון כי הוא "אסיר תודה" על תמיכת חברי פרלמנט, אך הוסיף: "יש לנו עוד הרבה עבודה לעשות".
שר החוץ לשעבר ג'ונסון נחשב כבר בתחילת המרוץ למועמד הבכיר לרשת את מיי, ובסוכנויות ההימורים נתנו לו את הסיכוי הגבוה ביותר להתמנות לראש הממשלה. בחודש שעבר הוא הזהיר כי "האיום הגדול ביותר על שגשוגה של בריטניה אינו הברקזיט, אלא ג'רמי קורבין", מנהיג מפלגת הלייבור שבאופוזיציה.
ב-2016, בימי משאל העם על הברקזיט, נחשב ג'ונסון לפנים של הקמפיין למען פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי. אחר כך כיהן כשר החוץ בממשלתה של מיי, אך ביולי אשתקד התפטר במחאה על הוויתורים המופרזים לדעתו שנתנה מיי לבריסל במשא ומתן. הוא טען כי תוכניתה היא ברקזיט למחצה בלבד, וכי היא אינה ממלאה את הרצון שהביע העם במשאל.
ג'ונסון נחשב לטיפוס צבעוני וכריזמטי, ורבים משווים אותו לנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שהצהיר בעבר כי הוא חבר שלו. הוא היה ראש העיר לונדון, וייזכר כמי שעמד בראשה בזמן האולימפיאדה ב-2012 וכמי שהכניס למרכז העיר את שירות השכרת האופניים. לפוליטיקה הגיע מעולם התקשורת, ובמהלך הקריירה הפוליטית שלו ניפק לא מעט פליטות פה שנויות במחלוקת. כך למשל במהלך קמפיין הברקזיט השווה בין האיחוד האירופי לבין אדולף היטלר, וטען שמטרת האיחוד האירופי היא ליצור מדינת-על כפי שהייתה מטרתם של מנהיג גרמניה הנאצי וקיסר צרפת נפוליאון בונפרטה.
האנט, שהתמנה לשר החוץ ביולי, אחרי התפטרותו של ג'ונסון, עורר אשתקד זעם בבריסל כשהפציר בחברי המפלגה השמרנית להתגבר על המחלוקות בנוגע לברקזיט ולהתאחד נגד יריב משותף – האיחוד האירופי. הוא עצמו הצביע במשאל העם בעד הישארות באיחוד, אבל בנאום בשנה שעברה הזהיר את בריסל ש"כשדוחקים מדינה כמו בריטניה לפינה – אנחנו לא מתפוררים. אנחנו נלחמים".
האנט שימש במשך שש שנים כשר הבריאות של בריטניה, תפקיד שהפך אותו למאוד לא-פופולרי בקרב רבים מהמצביעים העובדים בשירות הבריאות הלאומי או מטופלים בו. השירות סובל ממחסור כרוני בתקציבים. על הברקזיט אמר בעבר: "תמיד אעדיף פרישה עם הסכם, כי אני חושב שבלי הסכם יהיו שיבושים, אבל אם נצטרך לבחור בין שתי אפשרויות – ביטול הברקזיט או פרישה בלי הסכם, אבחר בפרישה בלי הסכם. אני חושב שהסכנה לדמוקרטיה במקרה של ביטול הברקזיט גדולה יותר מהסכנה לכלכלה במקרה של פרישה בלי הסכם".
מיי הכריזה על התפטרותה לפני כחודש. היא נאלצה להתפטר אחרי שכשלה שלוש פעמים בניסיונה לשכנע את הפרלמנט הבריטי לאשר את ההסכם שגיבשה עם האיחוד האירופי להסדרת התנאים שבהם תתבצע פרישת בריטניה מהאיחוד. במחנה התומך בברקזיט "קשה" טענו שההסכם שלה יותיר את בריטניה כבולה במידה רבה לאיחוד האירופי ולתכתיביו, ובמחנה המתנגד לברקזיט טענו כי כעת, משהעם הבריטי הבין עד כמה חמורות עלולות להיות השלכות הפרישה, יש לקיים משאל עם חדש כדי לאפשר לו לשנות את דעתו ולהצביע נגד המהלך.
המועמד שבו יבחרו חברי המפלגה השמרנית לא יצטרך לעמוד לבחירה בבחירות כלליות, אלא ייכנס מיד לנעליה של מיי. עם זאת, אפשרי בהחלט התרחיש שבו תיאלץ בריטניה להיגרר עד מהרה לבחירות מוקדמות: אם המועמד שיחליף את מיי יתמוך בברקזיט "קשה" יותר מזה שהובילה ראש הממשלה היוצאת, ברקזיט שישאיר את בריטניה תלויה הרבה פחות באיחוד האירופי, עובדה זו עלולה להוביל לעימות חריף עם האיחוד. ייתכן שעימות כזה ימנע כל הסכם ויקרב את בריטניה לפרישה בלי הסדר, אשר מומחים מזהירים כי תגרום לכאוס כלכלי בממלכה ותוביל אותה למיתון.