דיווח: הנשיא טראמפ אישר תקיפה באיראן, וחזר בו
"ניו יורק טיימס" מדווח כי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אישר לצבאו לתקוף מגוון מטרות באיראן בתגובה להפלת מל"ט הביון אתמול, אך חזר בו. לדברי בכירים בוושינגטון, מטוסים כבר היו באוויר וספינות הצי נכנסו לכוננות לקראת תקיפות מכ"מים וסוללות טילים, אך ההוראה בוטלה מסיבה לא ברורה
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אישר אמש (יום ה') לצבא ארצות הברית תקיפות נגד איראן בתגובה להפלת מל"ט הביון אתמול, אך חזר בו בהמשך. כך מדווח "ניו יורק טיימס". גורם אמריקני אישר הבוקר גם לסוכנות AP כי ארצות הברית תכננה מתקפת תגובה נגד איראן, אך התקיפה בוטלה. הבוקר טענה כי איראן כי בידיה הוכחות חד-משמעיות שהמל"ט הפר את ריבונותה, טענה שאותה הכחישה אמש ארצות הברית בתוקף.
נכון לשעה 2:00 לפנות בוקר (שעון ישראל) העריכו גורמים צבאיים ודיפלומטיים שארצות הברית תגיב צבאית, בעקבות דיונים אינטנסיביים שנערכו בבית הלבן בין טראמפ לבין בכירים במערכת הביטחון האמריקנית ומנהיגים בקונגרס. גורמים בכירים בוושינגטון אמרו כי טראמפ אישר תקיפה נגד מגוון מטרות כמו מכ"מים וסוללות טילים. לפי "ניוזוויק", ארצות הברית עמדה לתקוף בין היתר את סוללת הנ"מ מדגם S-125 Neva/Pechora (המוכרת במערב כ-SA-3 Goa). סוללה זו של משמרות המהפכה האיראניים הפילה כנראה את המל"ט. האיראנים משתמשים בטילים אלו על כני שיגור ניידים ("חורדאד") ומכ"מים מתוצרת עצמית.
על פי הדיווחים, מטוסי קרב כבר היו באוויר, וספינות הצי נכנסו לכוננות בטרם התקבלה ההוראה על ביטול התקיפות. עדיין לא ברור מה גרם לשינוי דעת הנשיא. ב"וול סטריט ג'ורנל" ציטטו בכירים אמריקנים שאמרו שאין לשלול תגובה במועד מאוחר יותר.
מוקדם יותר הביעו יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי ומנהיג הדמוקרטים בסנאט צ'אק שומר דאגה נוכח המתיחות הגואה בין וושינגטון לטהרן. פלוסי אמרה כי על ארה"ב להיות מתואמת עם בנות בריתה ולעשות כל שביכולתה על מנת למנוע הסלמה. שומר טען כי הוא חושש שמא ארה"ב עלולה להידרדר למלחמה ממשית מול טהרן, והוסיף כי יש לקיים דיון בקונגרס בטרם יוחלט על פעולה צבאית כלשהי.
גם מנהיג הרפובליקנים בבית הנבחרים, קווין מקארתי, אמר כי וושינגטון צריכה לנקוט באופן שקול. מוקדם יותר פרסם הפנטגון תמונה המציגה את מסלול הטיסה של המל"ט שיורט, זאת בניסיון להוכיח כי לא חדר לשטחה של איראן.
המרוץ להגיע לשברי המל"ט
בינתיים, נפתח מרוץ להגיע לשברי המל"ט המתקדם מחשש שאיראן תשים את ידה על החיישנים המתקדמים ותצליח להגיע לטכנולוגיה ב"הנדסה לאחור", כפי שעשתה בעבר עם המל"ט החמקן שהפילה לפני שמונה שנים בגבול אפגניסטן. כעבור שלוש שנים הציגה גרסת חיקוי מתוצרת עצמית ולפני שנתיים שיגרה את הדגם הזה לישראל, שם הופל בידי חיל האוויר.
המל"ט שהופל מסוגל לטוס בגובה רב ולכן קשה מאוד ליירטו. עם זאת, לאחרונה העבירו האיראנים סוללות S-300 שרכשו ברוסיה לאזור המפרץ הפרסי והסוללות של טילי נ"מ חדישים מסוגלות להפיל את הגלובל הוק גם בגובה הרב שבו טס. MQ-4C "טריטון" הוא הגרסה הימית של "גלובל הוק" RQ-4, מהמל"טים הגדולים בעולם. אורכו דומה לזה של מל"ט איתן, הגדול ביותר של חיל האוויר הישראלי, אבל מוטת הכנפיים שלו עצומה - 40 מטר לעומת 26 מטר של איתן.
עלות טריטון היא 182 מיליון דולר והוא יכול לסקור ביממה 100 אלף קמ"ר, כמעט פי חמישה משטח ישראל. טיסת הבכורה שלו הייתה ב-2013 בקליפורניה, ורק בשנה שעברה הוא נכנס לראשונה לפעילות מבצעית בצי האמריקני.
הוא מבוסס כאמור על "גלובל הוק", כלי הטיס הראשון ללא טייס שחצה את האוקיינוס השקט, בטיסה מסקוטלנד לאוסטרליה ב-2001. אז שבר "גלובל הוק" את שיא העולם למרחק טיסה על ידי מל"ט - 13,219 ק"מ, בטיסה שארכה 22 שעות. הטיסה הממושכת ביותר של אותו מל"ט במהלך לחימה ארכה 32.5 שעות.
גם "טריטון" יכול להישאר באוויר יותר מ-30 שעות, בגובה של 17 אלף מטר ובמהירות של עד 330 קשר. כחלק מהשינויים בגרסה הימית ניתן למנות את צורת הכנף, מערכות הסרת הקרח ומערכות להגנה מפני ברקים. יכולות אלו מאפשרות למל"ט להנמיך טוס דרך העננים כדי לצפות מקרב על ספינות ומטרות אחרות. למעשה, רק ב-2023 המל"ט אמור להיות מבצעי לחלוטין.