מה גרם לטראמפ לסגת?
מסר חשאי לנשיא טראמפ שבו איראן מודה בטעות, חשש מפגיעה בכוחות הימיים במפרץ עומאן, חשש שהפעולה לא תהיה יעילה כי האיראנים הסתלקו מהשטח וטקטיקת משא ומתן נדל"נית. כל אלו היו עשויים לגרום לטראמפ לבטל את התקיפה
התקשורת בארצות הברית דיווחה הבוקר (יום ו') שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הורה על תקיפת תגמול של סוללות נ"מ ומתקני מכ"ם בחוף האיראני של מצרי הורמוז, אבל בשעה שהמטוסים היו בדרך - החליט הנשיא לבטל את התקיפה והמטוסים שבו על עקבותיהם. אין סיבה לפקפק במהימנות הדיווח הזה של כמה כלי תקשורת, ובהם רשת "פוקס" המקורבת לנשיא. אין בידינו מידע מדויק, אבל אלו הם השיקולים שעשויים היו לגרום לטראמפ לבטל את הפעולה.
הנשיא האמריקני ביטל את הפעולה באיראן שעות ספורות לאחר שאמר ש"איראן עשתה טעות גדולה" ובכך השמיע איום שאי אפשר לטעות בו. סיבה אפשרית אחת היא שהנשיא טראמפ קיבל מסר מהאיראנים שלפיו תקיפת המל"ט האמריקני התבצעה בטעות או כחריגה מסמכות על-ידי מפקד מקומי במערך הנ"מ האיראני סמוך למצרי הורמוז.
ייתכן גם שהמסר נוסח בטון פייסני שגרם לטראמפ ולבחירי ממשלו להעריך שאחרי הטעות הזאת איראן תהיה מוכנה לשבת לשולחן המשא ומתן ולדון בסעיפים הבעייתיים מנקודת ראות אמריקנית של הסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן. טראמפ עצמו אמר אמש בפגישה עם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו כי יש לו תחושה שמדובר בפעולה ש"גנרל או מישהו קל דעת וטיפש עשה בטעות". ייתכן שמערכות הביון האמריקניות הפרוסות במפרץ הפרסי ידעו לדווח לפנטגון ולבית הלבן שיירוט המל"ט התבצע כתוצאה מיוזמה מקומית או טעות בהבנת הפקודה שנתנו בכירי משמרות המהפכה לאנשי סוללות הנ"מ שלהם. כמו כן, ייתכן שטראמפ דיבר על טעות איראנית אפשרית על סמך מידע שהגיע אליו מאותן רשתות מודיעין הפרוסות במפרץ הפרסי לפיו המשטר האיראני לא הורה על הפלת המל"ט אלא שהייתה זאת יוזמה מקומית.
אלא שהסרטון שפרסם אמש צבא איראן שבו תיעד את הפלת המל"ט וגם דברי מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי הם למעשה לקיחת אחריות. מפקד משמרות המהפכה אמר אתמול כי הפלת המל"ט מהווה "מסר ברור לוושינגטון". סלאמי הוסיף כי טהרן אינה מעוניינת במלחמה עם אף מדינה, אך מוכנה להגן על עצמה. "הגבולות שלנו הם קו אדום. נגיב בחריפות נגד כל תוקפנות". הסרטון ודברי סלאמי מעידים כי האפשרות שמדובר בטעות איראנית - קלושה.
הנשיא האמריקני אינו רוצה בעימות מלחמתי עם איראן והוא שב אמר באחרונה שהוא מעוניין במשא ומתן על תיקון הסכם הגרעין (JCPOA). טראמפ כבר הוכיח שהוא אינו רוצה להחזיר חיילים אנשי צבא ואזרחים אמריקנים בארונות הביתה וכעת עוד פחות מתמיד, בשנה האחרונה לקדנציה הראשונה כנשיא, כשהוא רוצה להיבחר מחדש.
טראמפ נוטה לקבל מסר פייסני מאיראן, שבו מודה המשטר בטהרן מודה כביכול בטעות, כדי להשתמש בו כמנוף לפתיחת משא ומתן. לכן הוא גם חוזר ומדגיש שבמל"ט הגדול לא נפגעו אנשי צבא אמריקנים. לדבריו, אם המטוס היה מאויש - המצב היה שונה מאוד. הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם פלט אחרי פגישה בבית הלבן שהיפנים הם שהעבירו מסר כזה על פי בקשת טהרן. חברי קונגרס נוספים הפעילו לחץ על טראמפ לא לפעול, גם הרפובליקנים. הם חששו מהיגררות לעימות צבאי בנוסח ווייטנאם. האמריקנים חששו בין היתר מפגיעה איראנית בספינות שנמצאות בקרבה מסוכנת לחוף האיראני.
לטראמפ הייתה עוד סיבה לקבל את המסר הזה ולעצור את הפעולה הצבאית והיא שאיראן נפגעה קשה וכלכלתה נמצאת במצוקה גדולה כתוצאה מהסנקציות האמריקניות. לכן, פעולה צבאית שתשמיד כמה מתקני נ"מ בחוף האיראני לא תעלה ולא תוריד הרבה, ועלולה ללכד את העם האיראני סביב הנהגתו.
לפי "ניוזוויק", ארצות הברית עמדה לתקוף בין היתר את סוללת הנ"מ מדגם S-125 Neva/Pechora (המוכרת במערב כ-SA-3 Goa). סוללה זו של משמרות המהפכה האיראניים הפילה כנראה את המל"ט. האיראנים משתמשים בטילים אלו על כני שיגור ניידים ("חורדאד") ומכ"מים מתוצרת עצמית. ה-SA-3 בגרסה הפחות מתקדמת הקשתה מאוד על חיל האוויר לתקוף בחזית סואץ במלחמת יום הכיפורים וגרמה אבידות רבות לחיל האוויר הישראלי.
סיבה שלישית יכולה להיות העובדה שאחרי הפלת המל"ט, פינו משמרות המהפכה האיראנים במהירות את כל הציוד החיוני ממתקני הנ"מ והחוף שלהם מחשש לפעולה אמריקנית. אנטנות המכ"מ אולי נשארו במקומן אבל הטילים, מערכות המכ"ם עצמן והאנשים הועברו מהחוף למקומות מסתור כדי שלא ייפגעו בפעולת תגמול. אם זה מה שקרה, ייתכן שטראמפ הורה לבטל את התקיפה האווירית כשהמטוסים היו בדרך והוא יחכה לשעת כושר טובה יותר כשהמטרות יהיו בתפקוד מלא וראויות לתקיפה.
סיבה רביעית לביטול הפעולה יכולה להיות שטראמפ נהג במקרה עם איראן כמו שהוא נהג עם צפון קוריאה: הוא איים ואף עשה סימנים בשטח שהוא מתכוון לממש את איומו אבל ברגע האחרון, ממש לפני שעת השין, חזר בו כדי לאפשר משא ומתן מדיני.
כבר הוכח שטראמפ נוהג גם בעניינים אסטרטגיים כסוחר נדל"ן ממולח והוא מרבה לצעוק "תחזיקו אותי" ולהפגין שהוא רציני, ואחר כך לסגת בו כדי לאפשר פשרה ליד שולחן המשא ומתן. הבעיה עם הטקטיקה הזאת היא שהעולם כבר מכיר את הבלוף וגם האיראנים לא התרשמו.
לגבי ישראל, יש בתקרית המל"ט חדשות טובות וחדשות רעות. החדשות הטובות הן שברגע שהאיראנים קצרו הצלחה ישירות מול האמריקנים והאמריקנים נרתעו מפעולה, הם לא ימהרו להתגרות בישראל ולסכן את בעלי בריתם בסוריה ולבנון. הם צריכים את מערך הטילים של חיזבאללה תקין ומוכן לפעולה אם ישראל תחליט לתקוף את מתקני הגרעין שלהם ולכן כשהפרובוקציות האלימות שהם עושים במפרץ מצליחות להם, הם לא ימהרו להאיץ בבעלי בריתם בצפון וברצועת עזה לפעול נגד ישראל.
החדשות הרעות הן שהאיראנים מוכיחים שיש להם מערך נ"מ חזק מאוד ויעיל בחוף המפרץ הפרסי, מה שעלול להקשות על ישראל ועל ארצות הברית אם תגיע השעה לפגוע במתקני הגרעין ובבסיסי הטילים האיראניים הנמצאים בעומק שטחה של איראן.
ועוד הערה אחת: מי שרוצה להבין את ההתנהלות של טראמפ מול האיראנים במפרץ הפרסי לאחרונה כדאי שילמד את האופן שבו ישראל מטפלת בהתגרויות של חמאס ושל הג'יהאד האיסלמי מרצועת עזה כולל הטענות המשונות על מכות ברק שהפעילו טילים על גוש דן ובאר שבע ועל טענות אחרות שסוררים ירו רקטות לישראל בניגוד לרצון ממשל חמאס בעזה. הטענות דומות והנסיבות דומות, והאופן שבו ישראל מקבלת את הפרובוקציות והתעלולים העזתיים משמש אולי השראה לדפוס ההתנהגות שמפגין טראמפ מול האיראנים.