המשקפת הדיגיטלית החדשה של צה"ל: "המטרה מופגזת בדקה". תיעוד
הגרסה החדשה למערכת השליטה בקרב נוסתה בתרגיל גדול של השריון וגולני. ה"מעיין" - משקפת דיגיטלית למפקדי המחלקות והפלוגות - תחולל מהפכה בשדה הקרב: "מנהלים צ'ט מבצעי דרך המערכת תוך כדי לחימה. זה הישג דרמטי"
המשקפת הדיגיטלית שתציג למפקדים את מיקומי האויב בזמן אמת: בזרוע היבשה של צה"ל סיימו לאחרונה נדבך מרכזי בהליך המבצעיות למערכת השליטה והבקרה צי"ד (צבא יבשה דיגיטלי), בגרסתה החדשה, שנוסתה לראשונה בתרגיל של חטיבת השריון הסדירה 7, יחד עם כוחות מחטיבת גולני, בחודש האחרון.
מפקדים בחטיבה 7 של השריון ובחטיבת גולני יהיו למעשה הראשונים שיקבלו את המערכת המשופרת, כבר בסוף השנה. אחד השיפורים המרכזיים בה הוא לא פחות ממהפכני בשדה הקרב: לא רק משקפת קלאסית רגילה שבה המפקדים מתצפתים לעבר המרחב שבו לרוב האויב נעלם ונסתר, אלא משקפת דיגיטלית בשם "מעיין", שדרכה ניתן לאתר אויב לפי סיווגים שונים, מיקומי כוחות נייחים וניידים על הקרקע ובאוויר, מיקומים רגישים כמו ריכוזי אוכלוסייה ומטרות שנכנסות מהמודיעין תוך כדי לחימה.
משקפת המעיין תהיה חלק ממערכת "השקד" לדרג הטקטי בשדה הקרב, ותחולק בשנה הקרובה לגדודים נוספים בקרב כוחות היבשה. המעיין והשקד יהיו חלק ממערכת השליטה והבקרה (שו"ב) המשודרגת למחלקה ולפלוגה. החידוש הנוסף בה בא להקל גם על גבו של הלוחם שנושא אותה: היא תשקול רבע ממערכת השו"ב הפלוגתית הקיימת, ורוב משקלה, 6-5 קילוגרם, יכלול את הסוללות שלה.
"זהו הישג דרמטי ביחס לקיים בעולם במערכות דומות", הסביר ל-ynet ראש ענף לוחמה מבוססת רשת במחלקת אמצעי לחימה, סגן אלוף אלון הופמן. "מפקד המחלקה יקבל גם את הסמארטפון המבצעי ולמפקד הפלוגה יהיה טאבלט, שבהם הם יראו את כל תמונת הקרב, ינהלו צ'ט עם כוחות נוספים בצוות הקרב ועם כוחות שכנים. זאת, לחלוקת מטרות, עדכון גבולות הגזרה בין הכוחות הלוחמים והכוונת אש שמותאמת לכל תקיפת מטרה".
לדבריו, "כך נוכל גם לצמצם מאוד אפשרות לירי דו-צדדי. המעיין תפעל גם בלילה כאמצעי תרמי, ואז, כמו במשחק מחשב, אם מפקד המחלקה יראה עם המשקפת הזו אויב בבית מסוים וסמוך לו כוח אחר, אז הוא יכווין אותו לתקוף את אותו מבנה. ההתמצאות בשטח תשתפר עבור הכוחות".
החשש מפני שימוש יתר במשקפת המעיין נוגע לשחיקה מסוכנת ברובאות השטח הקלאסית של החי"רניקים: פתיחת שטח מנקודת תצפית גבוהה, קריאת המרחב בעיני המפקד ובניית תוכנית ההתקפה לפי תפיסה ויזואלית אלקטרונית ולא אנושית ובסיסית. "אמצעי אוגמנטד-ריאליטי שכזה עשוי לסחרר מעט את הראש", הודה הקצין, "לכן האחיזה בקרקע תימשך, ולא רק באופן דיגיטלי. המעיין לא תחליף את עיני המפקד, והשימוש בה יהיו יותר לכינוסי מפקדים בשטח, לסייע במעבר שטח נחות ולתצפית מגבעה או לקבלת התרעה על פגיעה בכוחותינו במרחב הלחימה".
"הלוחמים עדיין צריכים לשמוע את קולו של המפקד"
מפקד גדוד 77 בחטיבה 7, סגן אלוף שאול ישראלי, שמפקד כראש צוות קרב גדודי גם על כוח חי"ר, וככזה מנהל את הלחימה לא רק מהטנק, התנסה במערכת המשודרגת. לדבריו, "היא מאפשרת מיצוי טוב יותר של יכולות האיתור, ההשמדה וההנגשה של המודיעין ליתר הכוחות. זמן חיות המטרה הוא קצר מאוד בעזה ובלבנון, כמעט שלא רואים את האויב בעין. לא קל כמפקד לסנכרן תוכנית לחימה כשיש כוחות שונים תחתיך. המערכת מסייעת לצמצם צווארי בקבוק, כמו רכישה של יותר מטרות ובאופן מיידי ולא טורי, זו אחר זו. דרך המעיין נראה עוגני שטח, וכך נוהל הקרב יתקצר ונפתור בעיות של ניתוח השטח".
הקצין, שפיקד על כוחות בלחימה בשטח העזתי בצוק איתן, הספיק לחוות על בשרו את האתגר בניהול הכוחות השונים: "המערכת הזו עוזרת לנו לחלק נכון את הגזרות, כשיש מעליך כלי טיס שונים לטובתך, ויש טנקים ותותחים וחי"ר וגם הנדסה. מי שמזהה באמצעות המערכת מטרה חדשה של האויב ויכול טוב יותר 'לקחת' אותה, עושה זאת".
לגבי החשש שצ'ט על מסך בין הטנקיסטים יכחיד את הדיאלוג הקלאסי במכשיר הקשר של השריונרים, אמר הקצין: "זה אמצעי שממקד ולא מחליד את השיח המבצעי בקרב. הלוחמים עדיין צריכים לשמוע את קולו של המפקד כחלק מההובלה שלהם בהסתערות. זה כן מונע תעבורת יתר ברשת הקשר. אני מניח שמשקפת המעיין תותקן גם על המשקף בקסדות הטנקיסטים".
"אפשר לבקש בצ'ט חיפוי מטנקים שכנים"
מפקד פלוגה בגדוד 77, שמעון פוטרבין שהתנסה במערכת הוסיף: "אני יכול כעת לשתף את הכוחות המעורבים בלחימה מבלי לשבת איתם על המפה המפורסמת, ואת המידע שאני יוצר בחיכוך עם האויב להעלות אוטומטית לחטיבה ולאוגדה. מהרגע שאני מזהה מחבל דרך המערכת הזו ועד שאני מפגיז את המטרה שבה הוא נמצא עוברת פחות מדקה. המערכת גם יודעת להגיד לי בעצמה כמה פגזים נשארו בטנק או אם חסר שמן למנוע במהלך ההסתערות, ובצ'ט אני יכול לבקש חיפוי להמשך מטנקים שכנים".
לא מעט ליקויים נרשמו בגרסאות האחרונות של הצי"ד - פרויקט עתיר תקציבים שהושקעו בו מיליארדי שקלים בעשור האחרון - שפגעו באמון של הקצינים הלוחמים שהשתמשו בה. בגרסה החדשה, מבטיחים בצה"ל, ממשק המשתמש מותאם יותר ורלוונטי למפקד שישתמש בו: "אחרי ארבעה ניסויים אנו יודעים להגיד שהוא כבר קל יותר לשימוש – למפקדי מחלקה שהתנסו במערכת נדרשו שעתיים כדי לתפעלו, כמו שכל אזרח מוריד ומפעיל בעצמו אפליקציה בנייד שלו.
"לא צריך לזה כבר הדרכה, זולת הנחיה מבצעית. בגרסה שמיועדת לטנקים יישמנו לקחים מהפעמים הקודמות, עם יכולות גרפיות משופרות ועיבוד נתונים מהיר יותר, אפשרות להתממשק בין טנקים שונים שתעניק סגירות מעגל ומכות אש קטלניות ואחידות. כך גם בגרסת הצי"ד לכוחות התותחנים, 'שדר חם', שבה המפקדים יידעו בדיוק כמה רקטות ופגזים נותרו להם ואילו חימושים בדיוק יתאימו לכל משימה".
יחד עם זאת, כדאי לזכור: שדרוגים אלה, בדומה לאמצעים חדשים אחרים שצה"ל מקדם, יגיעו בשנים הקרובות רק לחלק קטן מכוחות היבשה - תחילה רק לקצה החוד בגדודים המתמרנים, בהמשך ליתר הגדודים הסדירים ורק בסוף, אם בכלל, למאסה הקריטית בתמרון היבשתי: חטיבות המילואים.