המשטרה מזהירה שתיקלע לחובות בגלל הקיצוץ: "האכיפה במגזר הערבי תיפגע"
פרסום ראשון: לקראת דיון בממשלה מחר בקיצוץ הרוחבי, מזהירה המשטרה במסמך רשמי מפני ההשלכות הכבדות של חיתוך 400 מיליון שקלים מתקציבה. ראש אגף התכנון ניצב יוסי בכר הזהיר שתיפגע יכולת המשטרה לעמוד בהתחייבויות, "דבר שיגרור קנסות וריבית פיגורים"
המשטרה מזהירה כי אם יאושר מחר (יום ב') קיצוץ של 400 מיליון שקלים בתקציבה במסגרת הקיצוץ הרוחבי שעליו תדון מחר הממשלה - תיפגע יכולתה לעמוד בהתחייבויות והיא אף עלולה לשלם ריבית פיגורים וקנסות. במסמך רשמי שחיבר ראש אגף התכנון, ניצב יוסי בכר, הזהיר מפני פגיעה באכיפה במגזר הערבי ומהקפאת התוכניות לחיזוק הביטחון בירושלים.
במסמך של ניצב יוסי בכר, שרטט תחזית שחורה לגבי ההשפעה על המשטרה. "לקיצוץ הנוכחי פגיעה ביכולת המשטרתית לעמוד בהתחייבויות, דבר שיגרור קנסות וריבית פיגורים", כתב. הוא מנה את שורת הקיצוצים שתיאלץ המשטרה לעשות: הקפאת הפרויקט במגזר הערבי לפי החלטת הקבינט לחיזוק שירותי המשטרה. בין היתר יוקפאו תוכניות להקמת תחנות אום אל פחם וג'דיידה מכר.
עוד נאמר כי המשטרה תיאלץ לסגור את פלוגת מג"ב המאבטחת את השגרירויות והנציגויות הזרות. פרויקט הדגל של הצטיידות במצלמות גוף לשוטרים יוקפא אף הוא. שוטרים בשלושה מחוזות בלבד מתוך שבעה יצוידו במצלמות והפרויקט ייזנח. כמו כן יוקפא פרויקט ביטחון ירושלים - לחיזוק הביטחון באזור ירושלים על פי החלטת הקבינט.
בנוסף לאלה יבוטלו גם משמרות הזהב ותבוטל התוכנית להקים את מרחב אילת במשטרה. "משטרת ישראל מתנגדת נחרצות לקיצוץ בהחלטת הממשלהן", נאמר בדו"ח שהכינה המשטרה. “משטרת ישראל קוצצה בשנת 2019 בשיעורים כפולים מיתר משרדי הממשלה. כל קיצוץ וביחוד בעיתוי הנוכחי יביא לפגיעה משמעותית בפעילות המשטרה".
המכתב הזה הוא תולדה של עבודת מטה נרחבת במשטרה לנוכח הקיצוץ הרוחבי שמתכנן משרד האוצר בכל משרדי הממשלה. קיצוץ זה אמור לחתוך כאמור 400 מיליון שקלים מתקציבה.
משרד האוצר הגיש לפני כשבועיים לממשלה שורה של צעדים וקיצוצים של 3.25 מיליארד שקל שנועדו לרסן מעט את הגירעון שיצא משליטה. על פי תחזיות האוצר הגירעון היה מגיע בשנה הבאה ל-4% וכעת בעקבות קיצוץ רוחבי והעלאות מיסים צפוי לעמוד על 3.8%.
כבר בתקציב 2019 יתבצע קיצוץ רוחבי של 1.15 מיליארד שקל ברובו עבור מערכת הביטחון שתקבל 800 מיליון שקל ו-350 מיליון שקל לממן את תוכנית הצהרונים שמראש תוקצבה רק לשנת הלימודים הנוכחית. מאחר ומדובר בקיצוץ שבבסיס התקציב, הכסף שיילקח ממשרדי הממשלה לא יחזור אליהם בשנים הבאות. ב-2020 הוא אמור לממן את תוכנית הצהרונים (שמוערכת ב-900 מיליון שקל) ולצמצום הגירעון. אולם גורמים באוצר מדגישים כי מעבר ל-2020 אין מימון לתוכנית הצהרונים, ואם תרצה הממשלה להפוך את התוכנית לקבועה יהיה עליה למצוא מקור תקציבי.
בעוד שהכוונה המקורית של האוצר היתה להביא לקיצוץ גבוה יותר כבר השנה, המהלך לא זכה לתמיכת הפוליטיקאים. באוצר מדגישים כי המהלכים לא באים לפתור את הבעיות התקציביות אלא רק לצמצם אותן. וכי הפתרון, שיכלול ככל הנראה קיצוצים והכבדות מיסים נוספים, יצטרך להגיע מהממשלה הבאה עם גיבוש תקציב 2020.