שתף קטע נבחר

דרמה בתיק אונס הילדה: בוטל האישום, העצור משתחרר

בתום ישיבה מכרעת אצל הפרקליט הצבאי הראשי, הודיעה התביעה הצבאית על חזרה מכתב האישום וביקשה לשחרר ממעצר אחרי 55 ימים את מחמוד קטוסה: "ראיות מסוימת המצביעות על מעורבות קטוסה בפגיעה בילדה, אך לא התגבש סיכוי סביר להרשעתו. לאפשר למשטרה להמשיך לחקור"

 

מחמוד קטוסה מואשם ב אונס ילדה בת 7 נאשם ()
מחמוד קטוסה

הפרקליטות הצבאית גנזה הבוקר (יום ג') את כתב האישום נגד מחמוד קטוסה בן 44 מדיר קדיס, שהואשם באונס הילדה בת השבע מבנימין. קטוסה, ששוהה 55 ימים במעצר, ישוחרר לביתו. בהחלטה הדרמטית שהתקבלה בתום ישיבה שכינס הפרקליט הצבאי הראשי אלוף שרון אפק עם נציגי הפרקליטות והמשטרה, נאמר כי אין די ראיות לביסוס כתב אישום. ממצאי פעולות החקירה המשלימות שנערכו בימים האחרונים רק חידדו את הקשיים הראייתיים בתיק.

 

לעיון בהחלטה המלאה על ביטול האישום - לחצו כאן

משפחתו של קטוסה מחוץ לבית דין צבאי עופר ()
סימני ניצחון של משפחת הנאשם מחוץ לבית המשפט הצבאי בעופר
 

 

הפרקליט הצבאי הראשי הודיע כי "לאחר בחינת חומר הראיות בתיק,השלמות החקירה שבוצעו, וניתוח פעולות החקירה שעוד נכון לבצע, סבר הפצ"ר כי לא התגבש בתיק, לעת הזו, סיכוי סביר להרשעת קטוסה. על כן, החליט הפצ"ר לחזור מכתב האישום ולאפשר למשטרת ישראל להמשיך ולהשלים את החקירה".

 

לאור זאת, הודיעה התביעה הצבאית לבית המשפט הצבאי על חזרה מכתב האישום וביקשה לשחרר את קטוסה ממעצר. "ברי כי חזרה מכתב אישום ושחרור נאשם ממעצר, במצב בו יש ראיות מסוימות נגדו לביצוע עבירות מין בקטינה אינם דבר של מה בכך. ועדיין, בנסיבות העניין ולאור מארג הראיות שנאספו עד כה זו ההחלטה הנדרשת מבחינה מקצועית".

אלוף שרון אפק (צילום: מירי שמעונוביץ, לע
הפרקליט הצבאי הראשי אלוף אפק(צילום: מירי שמעונוביץ, לע"מ)

בהודעה על החלטת הפרקליט הצבאי הראשי צוין כי "בהתאם לעמדת כלל גורמי המקצוע המעורבים בטיפול בתיק, התשתית הראייתית הניצבת בבסיס כתב האישום אינה עולה בעת הזו כדי 'סיכוי סביר להרשעה'. על כן, לפי הוראות הדין, לא ניתן להמשיך את ההליך הפלילי, ויש לחזור מכתב האישום ולשחרר את קטוסה ממעצר.

 

"חקירת המשטרה תימשך ביתר שאת, הן ביחס לקטוסה והן בכיוונים נוספים, מתוך מטרה למצות את החקירה ולהגיע לחקר האמת. ככל שיעלו בחקירה ראיות המבססות הגשת כתב אישום חדש, נגד קטוסה או נגד אחרים, כך ייעשה. ב-15 באפריל הגישו הורי הילדה תלונה שבה תיארו כי בתם הותקפה מינית במועד מוקדם יותר. במסגרת החקירה בוצעו פעולות חקירה רבות, ובראשן גביית עדויות מהילדה בפני חוקרת ילדים מיומנת. ב-1 במאי הצביעה הילדה על קטוסה כמי שפגע בה מינית".

 

עוד נאמר בהודעת דובר צה"ל בנוגע להחלטת הפצ"ר כי "בעקבות עדות הילדה והצבעתה על קטוסה, הוחלט לחקור אותו כחשוד. נוכח ממצאי החקירה באותה עת, הוחלט לבקש מבית המשפט הצבאי את מעצרו של קטוסה לצורכי חקירה. בית המשפט בחן את בקשת המשטרה ואת חומר הראיות בתיק והחליט להורות על מעצרו. מאז הוארך מעצרו על ידי בית המשפט מעת לעת, בשמונה הזדמנויות נוספות, וזאת על פי ההתקדמות בחקירה.

 

"במסגרת החקירה נאספו ראיות שחיזקו את החשדות נגד קטוסה מעבר לעדותה של הילדה, לרבות הליכי זיהוי מסוימים והתאמה בין פרטים שמסרה הילדה לבין ממצאים בשטח. התביעה הצבאית בחנה את חומר הראיות שנאסף במסגרת החקירה. בתום הבחינה הוחלט כי על אף מורכבות המצב הראייתי, חומר הראיות בתיק מגבש תשתית ראייתית מספקת להעמדתו של קטוסה לדין פלילי, ועל כן יש להגיש נגדו כתב אישום".

נאשף אשרף, פרקליטו של הנאשם באונס (צילום: אלישע בן קימון)
סנגורו של קטוסה, עו"ד נאשף דרוויש(צילום: אלישע בן קימון)

במסגרת הנסיבות שהובילו את הפרקליט הצבאי הראשי להחלטתו צוין כי "על כל תובע מוטלת חובה מקצועית לוודא כי חומר הראיות שמונח בפניו מבסס את התשתית הראייתית המספקת לאישום. חובה זו אינה מסתיימת עם הגשת כתב האישום, אלא היא נמשכת כל העת, לעיתים גם לאחר שמסתיים שלב שמיעת הראיות בפני בית המשפט. חובתו המקצועית של התובע היא לוודא כל העת כי למיטב הבנתו המקצועית התיק נשען על ראיות מספיקות להרשעה, ועליו לעשות כל שלאל ידו להוציא אמת לאור.

 

"לאחר הגשת כתב האישום, התקבל במשטרה מידע חדש משמעותי. אשר על כן, ונוכח טענות שונות שעלו ושהצדיקו עריכת בחינה מחודשת של תצרף הראיות הניצב בבסיס כתב האישום, ערך הפצ"ר דיון עם ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה והגורמים הרלוונטים בתביעה הצבאית ובמשטרה. הפצ"ר נועץ בנושא גם עם פרקליט המדינה וגורמים בכירים מטעמו. בסיום הדיון הוחלט על דעת כל משתתפיו כי יש מקום לביצוע השלמות חקירה, ולאחריהן נכון לבצע הערכה מחודשת של התשתית הראייתית הניצבת בבסיס כתב האישום".

 

המשפחה עדכנה את החוקרים על ראיות חדשות

בפרקליטות הצבאית ציינו כי "בימים האחרונים ביצעה המשטרה מגוון פעולות חקירה משלימות מהותיות. חלק מממצאי פעולות החקירה חידד את הקשיים הראייתיים שהיו קיימים בתיק. אתמול עדכנה משפחת הילדה כי ברשותה ראיות נוספות, והללו נמסרו לרשות המשטרה. הראיות נשלחו לבדיקת מעבדה וכן נערכו בעקבותיהן פעולות חקירה, לרבות גביית עדויות. בשלב זה תוצאות הפעולות אינן מחזקות את התשתית הראייתית נגד קטוסה.

 

"במסגרת הערכה מחודשת הייתה תמימות דעים שחרף המסד הראייתי הקיים בתיק החקירה, אין מקום להמשיך בהליך הפלילי נגד קטוסה, ועל כן נכון לחזור מכתב אישום ולהחזיר את התיק להמשך חקירת המשטרה. כלל המשתתפים סברו כי קיימות ראיות לכך שהקטינה נפגעה מינית, וכן שקיימת תשתית ראיות מסוימת המצביעה על מעורבות של קטוסה בפגיעה בה. עם זאת, כולם סברו שאין בתיק החקירה כיום די ראיות לביסוס כתב אישום נגד קטוסה".

 

אתמול ביקשה הפרקליטות הצבאית מהמשטרה לאסוף ממצאים מביתה של הילדה, בין היתר בבגדיה - מה שמנע את קבלת ההחלטה כבר אתמול. במשטרה הודיעו בשבוע שעבר כי יש מידע מודיעיני חדש שהם צריכים לבדוק, לנוכח הבעיות הגדולות שיש בתיק. אלא שהמידע הזה לא קידם את החקירה ובכירי המשטרה הבינו כבר אתמול שלא יהיה מנוס מחזרה מכתב האישום. 

 

פרקליטי המשפחה עורכי הדין יהודה פריד וטל גבאי היו אלו שביקשו תחילה לאסוף את הבגדים לצורך אימות DNA. אלא שבמשטרה וגם בפרקליטות מבינים כי בשלב זה הם לא יכולים להמשיך עם כתב האישום ועליהם לשחרר את קטוסה.

 

הפרשה החמורה נחשפה באופן פומבי ב-16 ביוני - אז הוגש נגד קטוסה לבית המשפט הצבאי בעופר כתב אישום בגין אונס הילדה. במשטרה ציינו אז כי כתב האישום הוא תולדה של חקירה מורכבת שהתנהלה במחוז ש"י במשך כמה חודשים. עוד נאמר אז כי במהלך החקירה נאספו ראיות נגד קטוסה, שעבד כאיש תחזוקה בבית הספר שבו לומדת הילדה.

 

ואולם, בהמשך התברר כי חקירת המשטרה הייתה רצופת כשלים ובשל כך החליט ראש אגף החקירות במשטרה, ניצב גדי סיסו, לטפל בתיק באופן אישי. ניצב סיסו הנחה צוות מיוחד של חוקרים לבדוק את התיק ובמקביל קיים דיון מיוחד בנוגע למעורבים שלא אותרו.

 

יומיים לאחר הגשת כתב האישום, הוחלט להטיל על היחידה המרכזית של מחוז ש"י לערוך השלמות חקירה נוספות. פרקליטו של קטוסה, עו"ד נאשף דרוויש, דרש כבר אז לשחרר את מרשו.

 

בהמשך נודע ל-ynet כי קטוסה המשיך לעבוד בבית הספר שבו לומדת הילדה שבועיים נוספים לאחר תלונת ההורים על כך שבתם הותקפה מינית. הורי הילדה התייצבו כאמור בתחנת המשטרה ב-15 באפריל, והגישו תלונה מפורטת נגד "עובד בבית הספר". למרות זאת, המשטרה לא מיהרה לעצור את הפלסטיני - והוא המשיך לעבוד במוסד החינוכי.

 

רק שבועיים לאחר מכן, כשהאם הגיעה בפעם השנייה למשטרה ושאלה מדוע קטוסה לא נעצר - הוחלט בתחנה המקומית לבצע את המהלך. מאז הוארך מעצרו של קטוסה פעם אחר פעם עד שהוגש נגדו כתב אישום.

עורכי הדין טל גבאי יהודה פריד ()
עורכי הדין גבאי ופריד

כמה ימים לפני השחרור שוחח קטוסה עם בני משפחתו. הוא אמר לרעייתו בין היתר: "עוברים עליי ימים קשים מאוד, אבל אתם יכולים להיות רגועים כי לא עשיתי דבר. אין לי שום קשר לאונס הילדה ואני לא יודע איך מאשימים אותי במעשה שלא ביצעתי".

 

קרוב משפחתו אמר אז: "אנחנו אמינים במאת האחוזים שהוא לא מעורב באונס. הוא בחיים לא היה חושב על דבר כזה. הוא תמיד גינה אירועים כאלה. גם אנחנו מגנים את האונס. במקום להשאיר אדם חף מפשע במעצר - עדיף שיחפשו את האנס האמיתי שמסתובב חופשי".

 

אתמול פורסם לראשונה ב-ynet כי חוקרי המשטרה הגיעו כאמור לבית הילדה לאסוף את בגדיה, על מנת לנסות ולהפיק מהם ממצאי DNA. כיוון שעבור חודשיים וחצי מאז התרחש לכאורה האונס, המשימה עלולה להתגלות כמסובכת ביותר. הילדה מסרה אתמול עדות חדשה בפני החוקרים. גם הוריה העידו, ובמקביל נעשו פעולות זיהוי בזירה שבה לכאורה אירע האונס. לפיכך, למרות ביטול כתב האישום נגד קטוסה - חשוב להבהיר כי החקירה נמשכת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים