סקר: איזו מדינה ערבית הכי פתוחה להומואים?
מחקר ענק חושף שיותר ערבים במזרח התיכון מקבלים את הרעיון של רצח על כבוד המשפחה מאשר את הזכות להיות להט"ב. וגם: ישראל היא עדיין האיום הגדול מכולם, והערבים שונאים את טראמפ – ואוהבים את ארדואן
סקר רחב היקף שערכו חוקרים מטעם רשת Arab Barometer של אוניברסיטת פרינסטון חושף את הלכי הרוח במדינות ערב של שנת 2019, ומגלה בין השאר שהערבים באזור נעשים קצת פחות דתיים, תומכים בזכויות רבות יותר לנשים – אבל עדיין רואים בהומוסקסואליות דבר שלא יעלה על הדעת.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הסקר, שנערך בשיתוף עם המחלקה הערבית של BBC, כלל 10 מדינות ערביות וכן את הגדה המערבית, והשתתפו בו יותר מ-25,000 נשאלים. הוא התקיים באלג'יריה, מצרים, עיראק, ירדן, לבנון, לוב, מרוקו, הרשות הפלסטינית, סודן, תוניסיה ותימן.
המדינה שהתגלתה כסובלנית ביותר ללהט"בים היא אלג'יריה, אבל גם שם רק 26% מהנשאלים העידו שאין להם שום התנגדות לקהילה הגאה. בעיראק, ירדן ותוניסיה השיבו כך 7%, בלבנון שנהנית בדרך כלל מתדמית ליברלית יחסית 6% ובגדה המערבית רק 5%.
בשש מתוך שבע מדינות שבהן התאפשר לבדוק מה מתקבל יותר על הדעת בעיני הנשאלים – הומוסקסואליות או רצח "על כבוד המשפחה" – נתנו הנשאלים עדיפות לרצח. השבע שבהן התאפשר איסוף הנתונים הזה הן אלג'יריה, ירדן, לבנון, מרוקו, סודן, תוניסיה והרשות הפלסטינית, ורק בסודן נמצאו יותר אנשים שמקבלים הומוסקסואליות (17%) מאשר רצח על כבוד המשפחה (14%). אפילו באלג'יריה, שבה 26% העידו כי הם מקבלים להט"בים, קבעו רבים יותר – 27% – שרצח על כבוד המשפחה הוא דבר מתקבל על הדעת.
הסקר חושף גם עלייה משמעותית בשיעורם של הערבים המזדהים כלא דתיים – מ-8% בשנת 2013 ל-13% השנה. בקרב בני 30 ומטה שיעור הלא דתיים הוא הגבוה ביותר – 18%. תימן היא המדינה היחידה מבין הנבדקות שבה שיעורם של המזדהים כלא דתיים פחת בשש השנים האחרונות. הגידול החד ביותר באלה המפנים גבם לדת נרשם בתוניסיה, ואחריה בלוב ובאלג'יריה. הסקר מלמד גם על ירידה באמון של הערבים במנהיגים דתיים, במיוחד בעיראק, ברשות הפלסטינית ובסודן.
אף שהחוקרים מצאו במדינות ערב גידול בתמיכה בזכויות נשים, הם גילו ששיעור גבוה מאוד של ערבים עדיין סבור כי לגברים צריכה להישמר זכות המילה האחרונה בענייני משפחה. בכל המדינות שנבדקו למעט אלג'יריה אמרו לפחות 50% מהנשאלים שלדעתם אישה יכולה לכהן כראש הממשלה או כנשיאה, ובראש רשימת התומכות התייצבה לבנון, ואחריה מרוקו ואלג'יריה; אבל גם כשנשאלו אם הבעל הוא שצריך להיות המחליט בענייני המשפחה השיבו רוב הנשאלים, בכלל זה רוב הנשים, בחיוב. המדינה השמרנית ביותר מבחינה זו היא סודן, ואחריה עיראק ואלג'יריה. הפתוחה ביותר היא מרוקו.
ב-6 מ-11 המשתתפות במשאל נבחרה ישראל למדינה שממנה נשקף לדעת הנשאלים האיום הגדול ביותר. האפשרויות האחרות שהוצבו לנשאלים הן ארה"ב, איראן, סעודיה או אף מדינה. בלבנון בחרו בישראל 79% וברשות הפלסטינית בחרו בה 63%. במצרים השיבו "ישראל" 54% ובירדן 42%. אפילו בסודן (36%) ולוב (24%) הרחוקות בחרו הרוב בישראל כאיום הגדול ביותר. בעיראק בחרו באיראן (31%, ישראל שלישית עם 21%) ובתוניסיה בארה"ב (24%, ישראל שנייה עם 14%). רק באלג'יריה קבע רוב מוחץ (47%) כי לא נשקף איום משום מדינה. ובכל זאת, גם שם ישראל ניצבת במקום השני, עם 21%.
גם יחסם של הערבים לשלושה מהבולטים במנהיגי העולם נבדק: כשנשאלו על מידת האהדה לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הציבו הערבים את ארדואן במקום הראשון עם 51%, פוטין במקום השני עם 28% וטראמפ במקום השלישי עם 12% בלבד. טראמפ הגיע למקום האחרון בכל המדינות, והיחידות שבהן ארדואן לא הגיע למקום הראשון הן לבנון, לוב ומצרים. באלה ניתנה העדיפות לפוטין.