אחרי הפסקת אספקת הדלק: חמאס מאיים; 20 שריפות בעוטף
טרור בלוני התבערה ממשיך להכות. בחמאס מאיימים להסלים את המצב בעקבות הפסקת העברת דלק לתחנת הכוח ברצועה: "יהיו השלכות חמורות, על ישראל להיזהר מהטלת משבריה הפנימיים עלינו". וגם: "ייעור ביטחוני" נגד ירי מקלעים ונ"ט
בחמאס הגיבו היום (יום ג') להחלטת ישראל להפסיק להעביר דלק לתחנת הכוח בעזה ומאיימים להסלים את המצב. סגן מנהיג חמאס בעזה, חליל אל-חיה, אמר כי שינויי ישראל במרחב הדיג והפסקת אספקת הדלק לתחנת הכוח שמים את ההבנות במצב מסוכן שהשלכותיו חמורות. לדבריו, "על ישראל להיזהר מהטלת משבריה הפנימיים עלינו".
בתוך כך טרור הבלונים היכה גם היום. 20 שריפות פרצו עד כה במועצות האזוריות אשכול, שער הנגב ושדות נגב כתוצאה מבלוני תבערה שהופרחו מרצועת עזה. על כל השריפות הושגה שליטה. מוקדם יותר, שלושה פלסטינים נפצעו מירי אש חיה של צה"ל בצפון רצועת עזה, סמוך לגדר המערכת עם ישראל.
אחת השריפות פרצה בתוך ישוב באשכול כתוצאה מבלון תבערה, סמוך למבני מגורים. במוקד השריפה אותרו פריטי הבלון. השריפה כובתה על ידי אנשי הביטחון בישוב ולא היו נפגעים או נגרם נזק. בנוסף, בלון תבערה נחת סמוך לבית כנסת בשוקדה - גם במקרה הזה לא נגרם נזק ולא נדלקה אש מהבלון.
במקביל, יחידת הפרחת בלוני התבערה בעזה הודיעה על חידוש פעילותה כתגובה למה שהם מכנים "אי מחויבותה של ישראל להבנות הרגיעה". לדבריהם, עוטף עזה יהפוך לגהינום במטרה לחייב את ישראל לעמוד בהבנות ההסדרה. הבוקר הגיעה לרצועת עזה משלחת של האו"ם ונועדה עם הנהגת חמאס בניסיון להנמיך את גובה הלהבות מול ישראל.
בסרטון שפרסמה יחידת הפרחת הבלונים נאמר כי "אנו ממשיכים בשיגור בלוני התבערה לעבר השטחים הכבושים עד להסרת המצור או ליישום ההבנות. שנית, אם לא תפסיקו את ההתנכלויות נגד אחינו בגדה, נעשה מכם צחוק בכל העולם. נשרוף את שדותיכם - אתם תראו במו עניכם ולא רק תשמעו מאיתנו".
ישראל כאמור הפסיקה להעביר מהבוקר ועד להודעה חדשה סולר להפעלת תחנת הכוח ברצועת עזה בגלל המשך טרור בלוני התבערה שגורם לשריפות בעוטף עזה.
כך הודיעה הבוקר היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים. מכליות הסולר נכנסות לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום.
אחת השריפות היום פרצה באזור ניר עם. מוקד אש נוסף היה באזור כפר עזה ולפחות שבעה מוקדי אש פרצו באזור מועצה אזורית אשכול. שריפה נוספת פרצה ביער כיסופים. גם אתמול פרצו 14 שריפות בעוטף עזה, על פי החשד כתוצאה מבלוני תבערה - שקודם לכן נצפו בשמי האזור על ידי תצפיתנים. בלון תבערה אחד נחת אתמול בגן ילדים בקיבוץ סעד שבמועצת שדות נגב - שהיה ריק מאדם. הבלון לא הצית שריפה. לא היו נפגעים או נזק.
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו רוקון פרסם הערב (שלישי) סרטון לתושבי רצועת עזה באמצעות "אלמונסק", עמוד הפייסבוק של מתפ"ש בערבית, שבו אמר לתושבי רצועת עזה שהטרור מונע מהם את הגדלת שעות החשמל. "בין 85-75 מכליות של דלק נכנסות לרצועה בכל שבוע, מה שמסייע באופן משמעותי בהגדלת שעות החשמל. הטרור מונע זאת מכם".
גדי ירקוני, ראש מועצת אשכול, אמר היום: "מדיניות ההכלה מביאה את טרור הבלונים אל סף ביתנו. לא נסכים שחופשת הקיץ של ילדינו תהיה אפופת עשן וריח של שריפות. אף אזרח לא היה מסכים לחיות כך. חבל ארץ שלם מופקר ושבוי על ידי מדיניות ההכלה. אנחנו מבינים שמבחינת מדינת ישראל לא מדובר באיום אסטרטגי אבל מדובר באיום של ממש על החוסן של תושבי עוטף עזה".
מאז נובמבר אשתקד העביר שליט קטאר תמים בן חמד מיליונים לרצועת עזה, באישור ישראל, בין היתר לרכישת סולר לתחנת הכוח בעזה, באופן שמאפשר את הפעלתה לשעות רבות יותר. בשבע השנים האחרונות מימנה קטאר מיזמי דיור ברצועת עזה בשווי של יותר מ-750 מיליון דולר וכן פרויקטים בתחום התשתיות ומיזמי סיוע. כעת, אם תיפסק העברת הדלקים, המשמעות תהיה הפסקות חשמל ארוכות ברצועה.
רצועת עזה סובלת מזה זמן רב מבעיות באספקת החשמל ומהפסקות חשמל ממושכות המשפיעות גם על מתקנים חיוניים ברצועה כמו מוסדות בריאות. שליח האו"ם ניקולאי מלאדנוב חנך בחודש שעבר מתקן כוח סולארי בבית חולים בעזה בניסיון להתגבר על הבעיות באספקת החשמל.
נוטעים מאות עצים בעוטף - כמענה ביטחוני
נוכח ההסלמה החליטו בקק"ל, יחד עם משרד הביטחון והרשויות בעוטף עזה, להרחיב את פרויקט הייעור הביטחוני. במסגרת הפרויקט עובדי קק"ל בדרום ינטעו מאות עצים במטרה לשמור על תושבי העוטף מירי ישיר, כפי שקרה כבר מספר פעמים בשנים האחרונות.
כבר לפני מספר שנים החלו בקק"ל לנטוע עצים בוגרים בצידי דרכים וישובים בעוטף עזה, בצד הפונה אל עבר הרצועה. הנטיעות, שקיבלו את השם "ייעור ביטחוני" נולדו כחלק מתכנית של קק"ל להגן על התושבים ומשתמשי הכביש באזור עוטף עזה נגד ירי ישיר של מקלעים וטילי נ"ט. כעת הודיעו בקק"ל ובמשרד הביטחון כי הם מרחיבים את הפרויקט וכי קק"ל תחל בנטיעת עצים לאורך כביש 34 וכבישים נוספים באזור. את הפרויקט מממנת קק"ל במלואו, מנטיעות העצים ועד תחזוקה, גיזום וטיפול לאורך השנה.
בשלב הראשון בוצעו נטיעות ביטחוניות במבואת היישוב נתיב העשרה, בתוך היישוב, לאורך כביש 232 וסמוך ליישוב כפר עזה. כעת מתכננים בקק"ל להתחיל בנטיעות נוספות בכביש 34, מהכניסה לקיבוץ ארז ולאורך הכביש, באזור בו התרחשה פגיעת הנ"ט ברכבו של משה פדר ז"ל לפני כחודשיים. בנוסף, מתכננים בקק"ל, לקיים נטיעות ביטחוניות גם באזור צומת ניר עם, קיבוץ מפלסים, ואף באזור הכביש סמוך לאנדרטת החץ השחור, שם בעבר ספג אוטובוס טיל נ"ט מיד לאחר שהוריד חיילים לסיור באנדרטה.
דני גיגי, מנהל מרחב דרום בקק"ל, סיפר: "אנו מבצעים נטיעות נוספות ומרחיבים את פרויקט הייעור הביטחוני משתי סיבות עיקריות – מענה ביטחוני נגד כינון ישיר למניעת פגיעה באזרחים ומכוניות, ומענה אסתטי - שלא ייפגע הנוף של מערב הנגב. אנו מאמינים כי לתושבים בעוטף עזה מגיע לחיות בסביבה פורחת וירוקה ולא במוצב צבאי ומסיבה זו החלטנו לקיים את הנטיעות כפתרון שעונה על שתי הסוגיות.
"בחלק מהמקומות העצים יחליפו קירות שהציבו בצה"ל, או סוללות עפר. כל הנטיעות, מרגע הקמת הפרויקט, כולל תחזוקה שוטפת במהלך השנה, במימון מלא של קק"ל. יש לנו צוות ייעודי שמטפל בעצים ואחראי על פרויקט הייעור הביטחוני ואנו מעריכים כי תוך ארבעה חודשים יסתיים שלב הנטיעות. העצים שנבחרו הם סוגים שונים של עצי אקליפטוס בשל הצימוח המהיר שלהם והפריחה הרחבה שמשמשת כמגן במקרה זה".