התנאי לקבלת תעודת הבגרות - תשלום של 2,000 שקל
בתיכון חדרה מתנים את קבלת תעודת הבגרות בדמי תשלום המוגדרים "רשות" - בניגוד לחוק ולנהלים. אחת האימהות: "זו חוצפה, אין לי כסף מיותר. למה הילדה צריכה להיות באמצע?"
בשבועות האחרונים קיבלו הורים רבים ברחבי הארץ הודעות מבתי הספר שבהם למדו ילדיהם בשנת הלימודים הקודמת בנוגע לחלוקת תעודות הבגרות. ההורים או ילדיהם מוזמנים לאסוף את התעודה במוסד החינוכי, ואולם בבית הספר תיכון חדרה התנו את קבלת התעודה החתומה בדמי תשלום המוגדרים "רשות" – בניגוד לחוק ולנוהלי משרד החינוך.
אם לתלמידה במוסד החינוכי, שסירבה לשלם לבית הספר את דמי הרשות, גילתה לתדהמתה כי אם לא תסדיר את התשלום לבית הספר בסך של 2,000 שקל - בתה לא תקבל תעודת בגרות.
בעקבות פניית ynet חייב משרד החינוך את בית הספר לחתום על תעודת הבגרות, ואולם אנשי חינוך קוראים לערנות ההורים בעניין, ומבהירים כי לא ניתן להתנות את קבלת תעודת הבגרות בתשלום מכל סוג שהוא. במקרה המדובר מדובר על תשלומי התל"ן (תוכנית לימוד נוספת), שהגבייה הכללית שלהם במוסד החינוכי מותנית באישור כל אחד מההורים.
"כשלא ידעתי שאלו תשלומי רשות - שילמתי", מספרת אמה של התלמידה. "אך כשגיליתי שאין חובה לשלם את התשלומים הללו – הפסקתי לשלם אותם. אמרו לי בבית הספר שיהיה לי חוב, למרות שאמרתי להם שמדובר על תשלומי רשות ובאופן עיקש סירבתי לשלם אותם". אמה של התלמידה מספרת כי גם לאחר קבלת המכתב הקורא לה לאסוף את תעודת הבגרות, לא חשבה שתשלומי הרשות יכולים למנוע ממנה לאסוף עבור בתה את התעודה.
"זו חוצפה, למה הילדה אשמה?"
"בתחילת החודש שלחו לי מכתב שתעודת הבגרות של בתי מוכנה, ושם כתבו שישנו חוב עבור פעילות בבית הספר על סך 2,070 שקל", היא מספרת. "כשהגעתי לבית הספר הפנו אותי למנהלת החשבונות של בית הספר, שאמרה לי שיש לי חוב עבור תל"ן. נאמר לי שתעודת הבגרות לא תיחתם עד שלא אסדיר את החוב. אמרתי לה שזה לא חוקי אך היא אמרה שזה כן חוקי, ושוועד ההורים הוא זה שקבע את גביית התל"ן.
"זו חוצפה שאין כדוגמתה. אין לי כסף מיותר, אז מדוע אני צריכה לשלם כספים שאין לי? ובכל מקרה, למה הילדה אשמה בגללי? היא למדה, התאמצה ועשתה את המיטב, ועכשיו לא תקבל את תעודת הבגרות שלה כי לא שילמתי? מה הקשר בין הדברים? למה הילדה שלי צריכה להיות באמצע? היא למדה וסיימה את כל הבגרויות שלה, מה הקשר אליי?"
בתוך כך יש לציין כי חוזר מנכ"ל משרד החינוך מ-2015 מסדיר את הקריטריונים לזכאות לתעודת בגרות, ואף אחד מהם אינו נוגע לתשלומי ההורים. בנוסף, בחוק זכויות התלמיד נכתב כי "מוסד חינוך לא ינקוט אמצעי ענישה נגד תלמיד בשל מעשה או מחדל של הוריו".
באשר לטענות המוסד החינוכי בחדרה כי גביית התל"ן מאושרת על ידי ועד ההורים הבית-ספרי, בחוזר התשלומים האחרון של משרד החינוך מצוין בפירוש כי "תוכנית לימודים נוספת (תל"ן) מותנית בהסכמה אישית בכתב של כל אחד ואחד מן ההורים לתוכנית ולתשלום עבורה. אין די בהסכמה של נציגות ההורים המוסדית". עוד מודגש בחוזר כי "יתר השירותים הניתנים הם שירותי רשות, והורה רשאי להחליט שילדו לא יצרוך שירות מסוים, ובמקרה זה לא ישלם עבורו".
אמה של התלמידה פנתה למטה המאבק לחינוך חינם על מנת שיסייע לה בפתרון הבעיה. "שוב ושוב מנהלי בתי הספר פוגעים בכבודם ובנפשם של הילדים", אומר פיצ'י דובינר, יו"ר המטה. "זאת משום שהורים לא מוכנים לשתף פעולה עם התשלומים שהם בכלל תשלומים מרצון או תשלומי רשות.
"לא יכול להיות שהמנהלים עוברים על החוק מכיוון שהחוק מונע מהם לעשות מעשים כאלו. העסק הזה ייפסק רק אחרי שמנהלי בתי הספר ישלמו מחיר. מנהלי בתי הספר עושים מה שהם רוצים ופוגעים בתלמידים ובהורים. זה מקומם".
ממחוז חיפה במשרד החינוך נמסר: "בית הספר פעל בניגוד לנהלים שלפיהם אין למנוע מתן תעודה בשל חוב כספי. לנוכח זאת, המחוז הנחה את בית הספר לתת לבוגרת את תעודת הבגרות חתומה כנדרש".