מחקר הארנקים העולמי: "באופן מפתיע, יש אנשים ישרים"
מחקר עולמי בחן אם אנשים מחזירים ארנקים שהלכו לאיבוד. דייוויד טננבאום, מיוזמי המחקר, אמר בריאיון לאולפן ynet: "כשזה חשוב וכשיש כסף בפנים אנשים יותר הגונים". הוא הוסיף: "מדינות עשירות נוטות להיות הגונות יותר"
40 מדינות, 355 ערים ויותר מ-17 אלף ארנקים: מחקר עולמי בדק באיזה מדינות יחזירו ארנק שאבד לבעליו וישראל נמצאה במקום טוב באמצע. דייוויד טננבאום מאוניברסיטת יוטה, אחד החוקרים שערכו את הניסוי, סיפר בריאיון לאולפן ynet: "אנשים בעולם הם ישרים, באופן מפתיע".
"נסענו לארבעים מדינות והשארנו ארנקים אבודים", תיאר טננבאום. "היה לנו עוזר מחקר שהלך למוסדות שונים, הגיע לפקיד הקבלה ואמר שמצא את הארנק ברחוב וביקש להשאיר אותו אצל הפקיד. בארנק היו פרטי קשר של הבעלים ושמו סכומי כסף מגוונים. רצינו לראות אם אנשים יותר נוטים לשמור את הארנק כשיש יותר כסף בפנים. להפתעתנו, אנשים נטו יותר להחזיר את הארנק כשיש בו יותר כסף".
לפי המחקר, כ-40% מהפקידים בישראל החזירו את הארנקים שהיו ללא כסף וכ-50% החזירו ארנקים שהיה בהם כסף. "במחקר בדקנו אם אנשים הגונים יותר כשהארנק מכיל יותר כסף ובישראל זה בהחלט כך", אמר טננבאום. "כשזה חשוב, כשיש כסף בפנים, אנשים יותר הגונים".
"אחת השאלות ששאלו אותנו הייתה אם אנשים מחזירים את הארנק אבל שומרים את הכסף?", סיפר החוקר. "לא בדקנו את זה בכל מדינה, כי מעשית היה קשה לתאם את איסוף כל הארנקים, אבל במדינות שבהן כן אספנו את הארנקים מצאנו שיותר מ-98% מהכסף הוחזר אלינו".
לדברי טננבאום, ישנם כמה גורמים שמשפיעים על כמות האנשים שמחזירים את הארנק: "קודם כל עושר – מדינות עשירות נוטות להיות הגונות יותר. גם מדינות שיש בהן מוסדות דמוקרטיים חזקים, כמו במערב אירופה, מתפקדות די טוב בהחזרת ארנקים. גורם שלישי הוא אם אתה מקנה זכויות ונורמות לכל האזרחים ולא רק לקבוצה הקרובה שלך – שם גם רואים אחוזי החזרה די גבוהים".
"אנשים בעולם ישרים באופן מפתיע", סיכם טננבאום. "כשיש יותר כסך בארנק אז חשוב לך יותר להחזיר אותו לבעלים, יש בזה תחושה אלטרואיסטית. בנוסף, אם אין כסף בארנק אתה לא מרגיש כל כך רע אם לא תחזיר אותו, אבל כשיש הרבה כסף בפנים אתה מתחיל לשאול את עצמך אם אני רואה את עצמי כגנב או כאדם לא הגון".