שתף קטע נבחר

 

פחות חלב וביצים: התוכנית לשילוב פעוטות אלרגיים במעונות

בעקבות עתירת הורים לפעוטות אלרגיים, התחייבה המדינה למנוע ככל הניתן הכנסת אלרגנים למעונות היום ולצמצם את נוכחותם בארוחות. משרד העבודה אסר על מעונות להחתים הורים לפעוטות אלרגיים על טפסים ייחודיים. יו"ר עמותת "יהל": מקווים שתיפסק אפליית הפעוטות האלרגיים"

הנהלים קיבלו תוקף מחייב - יותר התחשבות בפעוטות אלרגיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנהלים קיבלו תוקף מחייב - יותר התחשבות בפעוטות אלרגיים(צילום: shutterstock)

בג"ץ נתן אמש (ה') תוקף מחייב לנהלים הקשורים להתנהלות מעונות היום המפוקחים בנוגע לפעוטות הסובלים מאלרגיה למזון. עד כה הנהלים הוגדרו רק כהמלצות. ההחלטה התקבלה בעקבות עתירה בנושא שהוגשה על ידי עמותת יה"ל – העמותה לאלרגיות מזון.

 

במהלך הדיון בעתירה הציגה המדינה תוכנית פעולה למתן פתרון מערכתי שיספק מענה לפעוטות האלרגיים ששוהים במעונות היום המפוקחים, כמו אלה של נעמת, ויצו ואמונה. המדינה התחייבה בין היתר כי תימנע, ככל הניתן, מהכנסת אלרגנים למעונות, כמות הארוחות עם אלרגנים שכיחים (כגון חלב וביצים) תצומצם. כמו כן יופרדו הארוחות מפעילויות אחרות, תוך הקפדה על זמנים סדירים וניקיון.

 

בנוסף נקבעו נהלים למענה חירום במצב שבו פעוט עם אלרגיה מסכנת חיים נחשף לאלרגן. כך נקבע שבכל מעון יש להחזיק מזרקי אפיפן נגישים ולקבוע מראש מי אנשי הצוות שיהיו אחראים לתת מענה בעת חירום.

מזרק אפיפן. בכל מעון צריך להחזיק כמה מזרקים ולקבוע מי אחראי לתת מענה בזמן חירום (צילום: נעמה קציר שמואלי) (צילום: נעמה קציר שמואלי)
מזרק אפיפן. בכל מעון צריך להחזיק כמה מזרקים ולקבוע מי אחראי לתת מענה בזמן חירום(צילום: נעמה קציר שמואלי)

לצורך כך ימשכו ההדרכות לאנשי הסגל במרכזי הכשרה של מד"א ברחבי הארץ, כדי לשפר את מיומנותם של אנשי הצוות ואת יכולתם לצמצם את הסיכון לפעוטות ולהתמודד עם חשיפה של הפעוטות לאלרגנים. העובדים לומדים כיצד לזהות תגובות אלרגיות ומהן דרכי הפעולה הנדרשות במקרה של תגובה אלרגית.

 

המדינה עדכנה כי משרד העבודה והרווחה פרסם הנחיה חדשה, שלפיה אסור למעונות להחתים הורים לפעוטות אלרגיים על טפסים ייחודיים שהורים לילדים אחרים אינם נדרשים לחתום עליהם.

 

בעתירת העמותה הובאו דוגמאות למקרים שבהם מעון סירב לקבל פעוט מבלי שההורים חתמו על מסמך שהם מסירים כל אחריות מהצוות לשלומו ושיישאו בעלות שעות סיוע נוספות. במקרה אחר היה מעון שדרש מהורים לתינוקת אלרגית להתחייב שבמקרה של התפרצות האלרגיה עליהם להגיע לגן בתוך חמש דקות וכי פינוי התינוקת לבית החולים, והתשלום על האמבולנס במצב של סכנת חיים, יהיה באחריותם.

ארכיון. המעון דרש שהמשפחה תתחייב לשלם את הזמנת האמבולנס במקרה של סכנת חיים (צילום: תיעוד מבצעי מד"א) (צילום: תיעוד מבצעי מד
ארכיון. המעון דרש שהמשפחה תתחייב לשלם את הזמנת האמבולנס במקרה של סכנת חיים(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)

הרן רייכמן  וגלעד יצחק בר-טל  (צילום: יעקב קליין, רוני ינקוביץ)
עו"ד הרן רייכמן ועו"ד גלעד יצחק בר-טל (צילום: יעקב קליין, רוני ינקוביץ)

בפסק דינם כתבו שופטי בג"ץ: "אין עוררין על חשיבות שילובם הבטוח והמוצלח של פעוטות עם אלרגיה מסכנת חיים למזון במעונות היום, תוך שמירה מיטבית על בריאות הפעוטות והרחקתם מאלרגנים שעלולים לסכנם. חששם של הורי פעוטות אלה הוא טבעי ומובן. האינטרס העליון הוא משותף, להבטיח את שלום הפעוטות וחזרתם בבטחה הביתה בסוף היום".

 

את העמותה ייצגו בעתירה עו"ד הרן רייכמן מהקליניקה למשפט ומדיניות חינוך באוניברסיטת חיפה והיועץ המשפטי של העמותה, עו"ד גלעד יצחק בר-טל ממשרד לורנץ בר-טל.

 

יו"ר עמותת יה"ל, נעמה קציר שמואלי, בירכה: "אנו מקווים שהמדינה אכן תפעל כפי שהוצג וכפי שהוחלט בפסק הדין ותפסיק בראש ובראשונה את האפליה של הפעוטות האלרגיים במעונות. אנו תקווה שיחד עם ההחלטות שהתקבלו ועם האמירה הערכית החד-משמעית של השופטים, המדינה תשנה את יחסה לילדים האלרגיים בכלל ובמוסדות החינוך בפרט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים