אחרי 30 שנה: יפן יוצאת לצוד לווייתנים למאכל
זעם עולמי על טוקיו: 5 ספינות הפליגו הבוקר בדרכן לקיץ של ציד לווייתנים למטרות מסחריות. לרה"מ שינזו אבה זה יכול לעזור בבחירות
חמש ספינות הפליגו הבוקר (יום ב') מנמל ביפן בדרכן למשימת ציד הלווייתנים המסחרית היפנית הראשונה זה יותר מ-30 שנה – צעד שגורר גינוי עולמי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
יפן טוענת זה שנים שרק לכמה מינים של לווייתנים נשקפת סכנת הכחדה, והידיעות בספטמבר האחרון על כך שהיא פורשת מנציבות ציד הלווייתנים הבינלאומית (IWC) ועומדת לחדש את ציד הלווייתנים למטרות מסחריות הביאו לשיאן שנים של קמפיין מצד תומכיה היפנים של התעשייה וראש ממשלת יפן שינזו אבה, שמחוז הבחירה שלו כולל עיר שהתפרנסה במשך שנים רבות מציד לווייתנים. פרישתה של יפן מהנציבות עוררה זעם לא רק מצד פעילים למען בעלי חיים, אלא גם מצד מדינות הידועות בהתנגדותן החריפה לציד לווייתנים כגון אוסטרליה, ניו זילנד וקנדה.
"אם היו לנו יותר לווייתנים היינו אוכלים יותר", אמרה הבוקר סצ'יקו סקאי, נהגת מונית בת 66 מעיר הנמל קושירו שבקצה הצפוני של האי המרכזי הוקאידו. מהעיר הזו הפליגו הבוקר חמש ספינות הציד לאחר טקס קצר. "זה חלק מתרבות האוכל של יפן", אמרה, והוסיפה שכילדה הרבתה לאכול לווייתנים. "העולם מתנגד להרג לווייתנים, אבל אפשר לומר אותו הדבר על הרבה מהחיות שבני האדם מגדלים ביבשה והורגים כדי לאכול".
ביפן צדו לווייתנים במשך מאות שנים, ובשר הלווייתנים היה מקור חלבונים חשוב ליפנים בשנים הראשונות שלאחר מלחמת העולם השנייה, כשהמדינה הייתה ענייה למדי. עם זאת, בעשורים האחרונים פחתה מאוד צריכתו של בשר הלווייתנים ביפן, ורוב היפנים מעידים כעת כי הם לעולם או כמעט לעולם אינם צורכים בשר כזה.
אל הספינות שהפליגו הבוקר צפויים להצטרף כלי שיט מנמל שימונוסקי שבדרום יפן, ויחד הם ישמשו לאורך רוב הקיץ לציד לווייתני מינקי ולווייתני מקור ענק ביירד. "זה יום עצוב להגנה הבינלאומית על לווייתנים", אמר ניקולה ביינון מארגון Humane Society International.
איי פארו צדה לווייתנים, והים התמלא בדם
האיסור על ציד לווייתנים למטרות מסחריות הוטל ב-1986, ושנה אחר כך החלה יפן לצוד למטרות מחקר, לטענתה כדי לאסוף מידע חיוני על הלווייתנים. את הציד המוצהר למטרות מסחריות היא זנחה לכאורה ב-1988, אבל מבקרי הציד שנעשה כביכול למטרות מחקר טענו כי בפועל הייתה זו תוכנית הסוואה שבמסגרתה התבצע ציד למטרות מסחריות לכל דבר, משום שבשר הלווייתנים שניצודו למטרות מחקר הגיע בסופו של דבר למדפי המרכולים והמסעדות ומשום שלציד הזה לא היה ערך מדעי של ממש.
יפן מתכוונת לקבוע מעתה מכסה שנתית לציד לווייתנים, והשנה תעמוד המכסה הזו על 227. פעילים למען בעלי החיים טוענים שתחילת הציד נדחתה בכוונה עד לאחרי פסגת ה-G20 שנערכה בסוף השבוע באוסאקה, יפן, כדי להימנע מביקורת עולמית בזמן הפסגה. התומכים בציד הלווייתנים דוחים את הטענה הזו.
על כל פנים, גם בקרב מתנגדיו החריפים של הציד היפני יש מי שמדגישים כי צאתן של הספינות למשימתן היום היא פרפורי הגסיסה של התעשייה הזו במדינה. ציד הלווייתנים הוא ענף קטן ביפן, ושיעורו של בשר הלווייתנים הנצרך שם הוא כ-0.1% בלבד מכלל הבשר שנאכל בה מדי שנה. ביפן רק כ-300 איש עוסקים ישירות בציד הזה.