שתף קטע נבחר
 

יעד התקיפה בסוריה: מערך לוגיסטי איראני בשירות חיזבאללה בלבנון

התקיפה הלילה שיוחסה לישראל התמקדה במערך שנועד להזין את חיזבאללה בטילים וברקטות במקרה של מלחמה בין לבנון לישראל. המערך הוקם בסוריה משום שבבקעת הלבנון קשה להגן על כמויות גדולות של טילים, וטהרן מעריכה שאם סוריה תימנע מלהילחם, ישראל לא תתקוף אותה. ייתכן שהתקיפה נועדה להקדים את מסירת ה-S-300 לסורים

 

דיווח על התקיפה בסוריה    (צילום: אלי סגל)

דיווח על התקיפה בסוריה    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כלי התקשורת של המשטר הסורי וגם של המורדים סיפרו הבוקר (יום ב') פחות או יותר את אותו סיפור, ולפיו הותקפו הלילה בין 10 ל-12 יעדים בסוריה. כולם מייחסים את התקיפה לישראל. כמעט כל היעדים שנפגעו הלילה כבר נפגעו בעבר בתקיפות שיוחסו לישראל, כולם קשורים במאמץ של איראן להתבסס בסוריה ולשפר את ביצועי מערך הרקטות והטילים של חיזבאללה בלבנון.

 

עיון קצר במפת סוריה מגלה שכל היעדים שהותקפו הלילה נמצאים במרחק של בין 30 ל-40 קילומטרים מגבול בקעת הלבנון, והם כוללים שדה תעופה צבאי סורי שהותקף לא מכבר ולפי האופוזיציה הסורית, האיראנים מעבירים דרכו רקטות וטילים מדויקים שנועדו לשימוש חיזבאללה בלבנון.

שיגור טילי יירוט ממערכות ההגנה האווירית של סוריה (צילום: רויטרס)
שיגור טילי יירוט ממערכות ההגנה האווירית של סוריה(צילום: רויטרס)

שיגור טילי יירוט ממערכות ההגנה האווירית של סוריה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שדה התעופה הצבאי הזה שייך לחיל האוויר הסורי. הוא נקרא שייראת והוא נמצא כ-28 ק"מ מדרום לחומס ופחות מ-40 ק"מ מגבול בקעת הלבנון. הסורים מאפשרים לאיראנים להשתמש בשדה הזה אחרי שהרוסים דרשו מטהרן, בגיבוי דמשק, לפנות את "מסוף הטילים" שעמד לרשותם בשדה התעופה הצבאי והבינלאומי בדמשק.

 

רוסיה, בלחץ ישראל, דרשה מאיראן לפנות את מתקני האחסון ושינוע מערכות הנשק שהיו להם בשדה התעופה של דמשק בטענה שנוכחות מתקנים אלה והשימוש שעושה בהם כוח קודס של משמרות המהפכה, מסכנים את התעופה האזרחית הנוחתת וממריאה מבירת סוריה. האיראנים נענו לדרישה וכתחליף הם קיבלו מהמשטר הסורי את האפשרות להשתמש בשדות תעופה צבאיים ברחבי סוריה. שדה התעופה שייראת הוא אחד מהם והוא הותקף לא מכבר על ידי גורם בלתי מזוהה אבל הסורים טוענים שישראל היא זו שתקפה.

 

המתקנים האחרים שהותקפו הלילה, עד כמה שאפשר לשפוט מהמידע שמגיע מסוריה, הם כולם מתקני אחסון טילים ונשק כבד. האופוזיציה הסורית דיווחה על פיצוצי-משנה גדולים שהיו ביעדים שהותקפו ועל עשרות פצועים ומספר לא ידוע של הרוגים, רובם אנשי צבא איראנים, אנשי מיליציות שיעיות, אנשי חיזבאללה ואנשי צבא סורים. מכאן, שמדובר במחסנים שהיו כבר מלאים בתחמושת גדולה, כלומר רקטות וטילים.

שיגור טילי יירוט ממערכות ההגנה האווירית של סוריה (צילום: רויטרס)
שיגור טילי יירוט ממערכות ההגנה האווירית של סוריה(צילום: רויטרס)

תיעוד מדמשק - תקיפה ()
כל היעדים שהותקפו נמצאים במרחק של בין 30 ל-40 ק"מ מגבול בקעת הלבנון

כל מתקני האחסון האלה, שחלקם לפחות כבר הותקפו בעבר, נמצאים סמוך מאוד לגבול לבנון אך לא בתוכה. חלקם תת-קרקעיים, וחלקם נמצאים מעל פני הקרקע. כמעט מאליה עולה המסקנה כי מה שהותקף הלילה הוא למעשה מערך לוגיסטי שהאיראנים הקימו כדי לתספק את חיזבאללה אם וכאשר תפרוץ מלחמה בין לבנון לישראל. ההיגיון שמאחורי הקמת מערך כזה, הוא שרצוי להוציא חלק מהמערך הלוגיסטי שנועד לתגבר את מערך הרקטות והטילים של חיזבאללה אל מחוץ לשטחה של לבנון. זאת מפני שידוע שלבנון תותקף כבר בדקות הראשונות של המלחמה על ידי חיל האוויר של ישראל ובשטח בקעת הלבנון שמאוכלס די בצפיפות קשה להסתיר ולהגן על כמויות גדולות של טילים.

 

האיראנים ושלוחיהם גם מעריכים שאם תיפתח מלחמה בלבנון וסוריה תימנע מלהשתתף בה, אולי בלחץ הרוסים, אזי ישראל לא תתקוף בסוריה כדי שלא לגרור אותה למלחמה ולפתוח בכך חזית נוספת נגד ישראל. לכן, יש לחיזבאללה ולאיראנים עניין רב להקים מערך מבצעי-לוגיסטי עבור חיזבאללה בשטחה של סוריה.

 

ולכן, אפשר להעריך שהלילה הותקפה למעשה כל "שרשרת המזון" שנועדה להזין את חיזבאללה בטילים ורקטות מדויקים בשעת מלחמה החל בשדה התעופה שבו האיראנים מנחיתים את הטילים וכלה במחסנים באזור דמשק ובהרי קלמון, ממש קילומטרים ספורים מגבול סוריה-לבנון ובסמוך לנתיבים הרריים המוסתרים שבהם, אפשר לשער, יועברו הטילים והרקטות לחיזבאללה כשהוא יזדקק להם.

 

שינוי בדפוס הפעולה

ישראל כמובן אינה מאשרת ואינה מכחישה שהיא עומדת מאחורי התקיפה אבל אם יש ממש בטענות הסוריות, הרי שאפשר להבחין בשינוי מעניין בדפוס הפעולה של מי שתקף: במקום דקירות סיכה מעטות אבל במרווחי זמן קטנים ביניהן, הגורם שתוקף בסוריה עבר לתקיפות של כמות רבה של יעדים בבת אחת במרווחי זמן גדולים יחסית ביניהם.

 

סוריה הציגה תקיפות ישראליות בשטחה

סוריה הציגה תקיפות ישראליות בשטחה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


פינוי הפצועים מהתקיפה בסוריה ()
פינוי פצועים אחרי התקיפה

אפשר לשער שמה שמכתיב את התקיפות הוא הופעת מידע מודיעיני שלפעמים ניתן להשתמש בו בתוך פרק זמן קצר מאוד. אבל כשלא מדובר ב"מטרות מזדמנות" עם משך חיים קצר עדיף לחכות עד שתצטבר מסה קריטית של מטרות ורק אז לתקוף אותן ובאותה השקעה כמעט של אמצעים ופלטפורמות אפשר להגיע לתוצאה שיש לה משמעויות אסטרטגיות ולא רק השמדה של מטרה טקטית. הגדלת מרווחי הזמן בין מבצעי התקיפה גם מצמצמת את הסיכויים של העלאת המתח באזור, כולל המתח בין הרוסים שאנשיהם נמצאים באזורים המותקפים ונשקפת להם סכנה.

 

 

רק בשבוע שעבר אמר היועץ לביטחון לאומי של רוסיה שבא לישראל להתייעצות עם עמיתיו מארה"ב ומישראל, כי התקיפות המיוחסות לישראל בסוריה ואשר מכוונות נגד האיראנים "אינן רצויות". לכן מנקודת ראות ישראלית רצוי מאוד לצמצם את מספר התקיפות ולרכזן בפרק זמן קצר אחד, מה שגם מקטין את הסיכוי לתאונות. יש עוד יתרון להקבצה של מספר מטרות רב ותקיפתן בעת ובעונה אחת: כך אפשר לפצל את אש הנ"מ הסורי ולחסוך באמצעים המשמשים כמעטפת לכוח התוקף, כמו אמצעי בקרה והתרעה ושיבוש אלקטרוני. ברגע שמתקיפים מספר רב של יעדים בעת ובעונה אחת, הנ"מ הסורי חייב לפצל את אישו ואינו יכול להתמקד במטרה ספציפית אחת.

טיל נ
טיל נ"מ ששוגר מסוריה התפוצץ בקפריסין(צילום: cyprusmail)

זירה קפריסין  (צילום: רויטרס)
הזירה שבה נמצאו שברי הטיל בקפריסין(צילום: רויטרס)

זה כנראה גם מה שקרה הלילה. התקשורת הסורית דיווחה שהתקיפה התבצעה באמצעות טילים מהאוויר ואולי גם מספינות חיל הים שנורו מול חופי לבנון. הסורים כדרכם הפעילו את מערך הנ"מ הגדול שלהם כדי ליירט את הטילים, בעיקר אלה שנורו לעבר אזור דמשק. על פי התמונות שהתפרסמו אפשר בהחלט להעריך שנפגעו כמה טילים שירה הכוח התוקף, אולם בדרך כלל תקיפה כזאת מתבצעת על ידי כמה חימושים מדויקים הנורים לעבר יעד וגם אם אחד ואפילו שלושה מהם נפגעים יש עדיין יתירות שמאפשרת לפגוע במטרה ולהסב לה נזק קשה כולל למטרות החפורות עמוק בקרקע. כאמור, יעידו על כך פיצוצי המשנה שהיו אחרי התקיפה של טילים ורקטות שהיו באותם מתקני אחסנה.

 

לאחרונה, בזמן שמשטר בשאר אסד השתלט על רוב שטחה של סוריה, הוא החל להגיב על תקיפות שאותן המשטר הסורי מייחס לישראל בשטחו. בינתיים אין תגובה סורית, אבל באזור שהותקף ישנה סוללת S-300 שהרוסים העבירו לסוריה אך בינתיים הרוסים הם ששולטים בה ומאמנים את אנשי צבא סוריה בהפעלתה. עד כמה שאפשר לשפוט, הסוללה הזאת לא הופעלה הלילה ולכן גם אפשר להניח שהרוסים עדיין לא העבירו את השליטה בה לידי הסורים.

 

לרוסיה יש עניין להמשיך ולשלוט בסוללה הזאת. היא הועברה לסוריה אחרי שמטוס ביון רוסי הופל באש טילי נ"מ סוריים בספטמבר בשנה שעברה ואנשי הצבא הרוסי האשימו את ישראל כי היא יצרה בכוונה סיטואציה מבצעית שהביאה לכך שהסורים הפילו מטוס ביון רוסי. ה"עונש" לישראל היה שהרוסים עשו מה שלא עשו בעבר והעבירו סוללת S-300 לסוריה ואף החלו לאמן את הסורים בהפעלתה אבל אם הסוללה תעבור לידי הסורים והם יפעילו אותה הם מסתכנים בכך שחיל האוויר הישראלי ישמיד את הסוללות האלה. בחיל האוויר של ישראל יודעים כבר לא מעט על הסוללה וגם על האופן שבו אפשר לנטרל אותה.

 

טיל נ"מ ששוגר מסוריה התפוצץ בקפריסין    (מתוך היוטיוב)

טיל נ"מ ששוגר מסוריה התפוצץ בקפריסין    (מתוך היוטיוב)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אם תיפגע סוללת S-300 בסוריה, ייפגע המוניטין של התעשיות הצבאיות הרוסיות שזהו אחד ממוצרי הדגל שלהם וגם המוניטין של הצבא הרוסי, בעיקר מערך הנ"מ שלו. לכן אפשר להעריך שהרוסים לא ימהרו להעביר את השליטה בסוללות ה-S-300 שנמצאות באזור מאסייה, לא רחוק אחד מהאתרים שהותקף הלילה בסוריה.

 

עם זאת, אי אפשר להוציא מכלל אפשרות שהתקיפה הרחבה הלילה נועדה להקדים את מסירת השליטה בסוללה לידי הנ"מ הסורי. למרות שלישראל יש כנראה שיטות ואמצעים לטפל ב-S-300 ארוך הטווח שמסוגל לטפל גם בטילים וגם במטוסים ובכמה מטרות בעת ובעונה אחת, עדיין, הפעלתו המבצעית בסוריה תגביל את חופש הפעולה האווירי שלנו שם וייתכן שהתקיפה הלילה נועדה להקדים מצב שבו הסורים שולטים בכלי המתוחכם הזה. משרד ההגנה הרוסי התחייב בשעתו שבסביבות אפריל המערכת תהיה מבצעית בסוריה, אחר כך נמסר בכלי התקשורת ברוסיה שהמועד שבו תימסר המערכת לסורים הוא יולי 2019. לכן, לא מן הנמנע שיש קשר בין התקיפה לבין מבצוע של ה-S-300 בסוריה.

צילום לוויין של משגר טילים S-300 פרוס בסוריה (צילום: ImageSat Intl)
סוללת S-300 שנפרסה בסוריה(צילום: ImageSat Intl)

ואם מדברים כבר על הנ"מ הסורי, אי אפשר שלא להתייחס לידיעה שהגיעה הלילה מקפריסין בדבר התפוצצות מסתורית של טיל מצפון לעיר ניקוסיה בזמן התקיפה המיוחסת לישראל של יעדים בסוריה. אפשר להניח די בוודאות שמדובר בטילים נגד מטוסים סוריים מתוצרת רוסית שנורו לעבר הים התיכון, כלומר לכיוון שבו התגלו המטוסים התוקפים על ידי המכ"ם הסורי.

 

אפשר גם להעריך שמדובר בטילים מסוג SA5 הידועים גם כ-S-200 שהטווח שלהם מגיע למאות קילומטרים והם מסוגלים לפגוע במטרה בגובה של יותר מ-50 ק"מ. אלו טילים ישנים משנות ה-70 שהרוסים המשיכו לפתח ולשפר את ביצועיהם ומוכרים אותם לסורים בכמויות לא קטנות. הטילים האלו מסוגלים לפגוע בתעופה האזרחית מעל ישראל וכבר פגעו בשנה שעברה במטוס קרב של חיל האוויר שהיה בפעילות מבצעית במרחב האווירי של ישראל בגליל. ה-F16 הופל אבל הטייס והנווט לא נפגעו.

 

טיל מסוג זה יורט כמה חודשים קודם לכן על ידי טיל יירוט ישראלי מדגם חץ 2 שחדר לשטח ישראל. אפשר להניח שהסורים ירו את הטיל הזה באופן שישיג טווח מקסימלי של המטוסים התוקפים שנמצאו בעומק הים התיכון אולי אפילו לא הרחק מחופי קפריסין ומול חופי לבנון. התוצאה היא שהטיל הזה נפל בקצה הטווח שלהם מצפון לניקוסיה, מה שעלול ליצור תקרית בינלאומית בין סוריה לקפריסין הטורקית ואולי גם בין קפריסין לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שיגור טילי יירוט סוריים
צילום: רויטרס
מומלצים