שתף קטע נבחר

 

גרמניה, "אל דוראדו" של פורצי הכספומטים

פושעים מרחבי אירופה נוהרים לגרמניה, מפוצצים כספומטים ובורחים עם הכסף. הם מנצלים את מיקומה הגיאוגרפי, את רשת הכבישים המהירים שלה – וגם את מכוניות הספורט המקומיות, ומנערים מעליהם שוב ושוב את המשטרה

"חיפושים אחרי אאודי שחורה בעקבות ניסיון לפוצץ כספומט", "שכנים שמעו פיצוץ, הפורצים ברחו באאודי", "מרדף אחר מכונית לאורך שלוש מדינות מחוז": כותרות כמו אלה נעשו בשנים האחרונות שכיחות ברחבי גרמניה כתוצאה מעלייה במספר ההתקפות של פושעים על מכונות למשיכת כסף מזומן.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

גרמניה אל דוראדו של פורצי הכספומטים (צילום: AFP)
כספומט שפוצץ בברלין. 600 אלף בשטרות, 100 אלף בנזק(צילום: AFP)

גרמניה אל דוראדו של פורצי הכספומטים (צילום: AFP)
בתחנת הרכבת התחתית בבירה הגרמנית. 128 עצורים(צילום: AFP)

לפי נתונים רשמיים של משטרת גרמניה, 369 כספומטים הושמדו אשתקד בפיצוצים במדינה, ומדובר בעלייה של 38% משנת 2017. המספר הזה גם גבוה פי עשרה ממספר הכספומטים שהותקפו ונהרסו על-ידי גנבים לפני עשור. לפי היורופול, ארגון המשטרה האירופי, ההתקפות נעשות בשעת לילה מאוחרת, והעומדים מאחוריהן מתכננים אותן חודשים מראש.

 

תקיפות מהסוג הזה יכולות להיות דבר מסוכן: באוקטובר 2018 נהרג גבר כשניסה לבצע התקפה דומה נגד מכונה לממכר כרטיסים בתחנת רכבת בהאלה, דרומית-מערבית לברלין; ובכל זאת, יש להודות כי מדובר בעסק רווחי: במאי השנה, למשל, פוצצו שודדים כספומט של Commerzbank ליד פרנקפורט וברחו עם 190 אלף אירו. המשטרה הצליחה לתפוס חשוד אחד שחזר לזירת הפשע, אבל שותפיו והכסף עצמו נעלמו.

גרמניה אל דוראדו של פורצי הכספומטים (צילום: AFP)
כספומט שפוצץ במונטבאור שבמערב גרמניה(צילום: AFP)

כנופיית האאודי וחצי מיליון אירו

לדברי התביעה בפרנקפורט, רבים מפורצי הכספומטים באים לגרמניה מהולנד וממדינות אחרות במרכז אירופה, והם עושים זאת פשוט בשל תנאיה הגיאוגרפיים: גרמניה ניצבת במרכז היבשת ונהנית מרשת ענפה של כבישים מהירים, שברבים מהם אין הגבלת מהירות. פירוש הדבר שהפושעים יכולים לברוח מהמשטרה ביעילות רבה יותר, תוך שהם נוסעים, כמובן, במכונית ספורט מתוצרת גרמנית.

 

כנופייה ידועה במיוחדת שהייתה מעורבת בפריצות לכספומטים פעלה במדינת המחוז הגרמנית נורדריין-וסטפאליה, שלה יש גבול משותף עם הולנד ושמספר ההתקפות על בנקים בה הוא הגדול מכולם. התקשורת הגרמנית כינתה את הכנופייה הזו "כנופיית האאודי", משום שכרכב מילוט נטו חבריה לבחור שוב ושוב במכוניות שכורות או גנובות של מותג היוקרה הזה. ביוני השנה הובאו שלושה מהחברים בכנופיית האאודי לבית משפט בדיסלדורף, והם הואשמו כי בשנים 2018-2017 גנבו יותר מ-600 אלף אירו וגרמו נזק בשווי 100 אלף אירו.

גרמניה אל דוראדו של פורצי הכספומטים (צילום: AFP)
לנגנהאגן, מזרח גרמניה. רבים מהפושעים הולנדים(צילום: AFP)

בסך הכול עצרה גרמניה בכל השנה שעברה 128 בני אדם בחשד שהיו מעורבים בפריצות לכספומטים, ורוב העצורים היו תושבי הולנד. לפי ההתאחדות האירופית לעסקאות בטוחות (EAST), כשנבדק מספרן של תקיפות הכספומטים ב-11 מדינות גדולות באירופה נמצא ששליש מהפריצות הללו היו בגרמניה, וזאת אף ש-58 אלף הכספומטים הפועלים בגרמניה הם רק 16% מסך כול הכספומטים במדינות שנכללו במחקר.

 

פחות מזומנים, הכתמת שטרות

בעוד בגרמניה חלה עלייה במספר ההתקפות על כספומטים, ב-10 המדינות האחרות שנכללו במחקר של EAST, בהן צרפת ובריטניה, חלה ירידה של 15% – ובכולן יחד בוצעו 700 תקיפות כאלה. כשמביאים בחשבון את המידע הזה, אפשר ללמוד על יכולתם של בנקים לשתף פעולה כדי להפחית, בסיוע הממשלה, את הכדאיות של פיצוץ כספומטים עבור השודדים.

גרמניה אל דוראדו של פורצי הכספומטים (צילום: AFP)
130 אלף אירו בממוצע לפריצה. כספומט בלנגנהאגן(צילום: AFP)

בהולנד, למשל, סיכמו בנקים להחזיק פחות כסף מזומן בכל כספומט – ולחדש את מלאי השטרות בו לעתים קרובות יותר. צרפת הורתה ב-2015 לבנקים לצייד את הכספומטים במערכות שמכתימות שטרות אם הם מוצאים מהכספומט בכוח. לדברי היורופול, הצעד גרם לירידה חדה במספר הפריצות לכספומטים בצרפת – מ-304 בשנת 2013 ל-58 בלבד ב-2018.

 

אפילו בגרמניה ב-60% מהמקרים לא מצליחים השודדים לברוח עם שטרות כלשהם, הודות לעובדה שהכספומטים מצוידים במערכות הגנה טובות; ובכל זאת, ההתקפות על הכספומטים שם עשויות להתברר כמשתלמות מאוד. לפי מחקר 11 המדינות של EAST, בכל פריצת כספומט כזו בגרמניה נגנבים בממוצע 130 אלף אירו, ואילו בכל המדינות שנבדקו יחד הממוצע עומד על 17,100 אירו בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כספומט שפוצץ בברלין
צילום: AFP
מומלצים