הטייס שהביא עולים מאתיופיה: "זה רצח, הגב השחור הוא מטרה נוחה"
דברים מטלטלים מפי משה שקד, קברניט מטוס חיל האוויר שהטיס עולים במבצע שלמה, בבית משפחתו של סלומון טקה שנורה למוות בידי קצין משטרה: "היד הקלה זה סוג של רצח. אנשים מתלוננים שעמדו בפקק ולא שהרגו ילד". השר גלעד ארדן הגיע אחריו: "מקווה שזה המקרה האחרון"
רב-סרן (מיל') משה שקד, טייס מטוס החלוץ של חיל האוויר שהביא עולים מאתיופיה במבצע שלמה, נשא דברים נוקבים בבית משפחתו של סלומון טקה (18) שנורה למוות בידי קצין משטרה: "זה מקרה רצח, אני קורא לזה רצח. היד הקלה זה סוג של רצח והעובדה היא שהילד לא חזר הביתה". השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הגיע בצהריים לביקור ניחומים מלווה במאבטח יוצא אתיופיה.
שקד הטיס בואינג 707 (ראם) של חיל האוויר עם עולים מאתיופיה במבצע שלמה. הוא דיבר בבית המשפחה בקריית חיים: "הדבר שאני רואה אותו כגולת הכותרת או הדבר שלטובתו נולדתי זה ההשתתפות שלי במבצע שלמה. אני הטסתי את מטוס החלוץ במבצע שלמה ופתאום התחושה שאולי זה לשווא. הגיבורים האלה בצורה חוזרת ונשנית - כל שנה שנתיים מקסימום נהרג עוד אחד במקרה וזה פשוט מזעזע. החשיבה הזאת שילד בגיל כמו של הנכדים שלי לא יכול לצאת החוצה בוודאות שהוא יחזור הביתה. זה פשוט לא יעלה על הדעת.
"אני הגעתי הנה גם כי אני חלק מהסיפור הזה וגם כדי אולי להביע דבר שאין לי ספק שכל הטייסים שהשתתפו במבצע שלמה וגם במבצעי הצלה קודמים מסודן, מבצעי משה למיניהם - אין לי ספק שכולם אוחזים בתפיסה שלי שבושה גדולה שלנו כנציגים אחרים של העם מול המשפחות האתיופיות במקרה הזה. יש הרבה מאוד מחאות. משום מה, לא אצל החרדים, אני לא מחפש שייפגעו ויהרגו אבל לא אצל החרדים ולא בכל ההפגנות של הימין של המתנחלים, נערי גבעות וכאלה שפגעו בחיילי צה"ל לא שמעתי על מקרה אחד של הריגה ואני גאה בזה. אבל כאן אני פשוט בוש ונכלם שבקלות כזאת הגב השחור הוא מטרה נוחה, רכה, קל לקבל את זה. יש כל מיני אנשים בציבוריות הישראלית ושהם בין אנשינו לכאורה שמרגישים שהטענה הגדולה שלהם באלימות היא זה שעצרו אותם שלוש שעות בפקק ולא זה שהרגו ילד".
השר ארדן אמר: "באתי בשם ממשלת ישראל ובשמי להביע תנחומים על הכאב שלכם. מיליוני אזרחים במדינה כואבים את הכאב שלכם. אני מבקש להודות למשפחה על הקריאה למפגינים שלא לנהוג באלימות. מה שקרה עם סלומון הוא עצוב וטרגי ואני מקווה שזה יהיה המקרה האחרון. אם יש משהו שאני באופן אישי, הממשלה והמשטרה יכולים לסייע למשפחה - אנחנו לצדכם".
אסף גובנה, חבר משפחת טקה ופעיל בקהילה, התייחס להתמודדותם של ילדים ובני נוער מהקהילה האתיופית: "חייבים לשנות את החוקים. זה 30 שנה שהילדים עוברים מסע ציד, פותחים להם תיקים על ימין ועל שמאל. אנחנו לא רוצים מילות נחמה - אנחנו רוצים שינוי, ועדה חיצונית שתגיע לחקר האמת". גובנה הוסיף כי "נלחמתי עבוד המדינה והייתי מוכן למות למענה, עכשיו אני מוכן למות במלחמה על הנערים האלה. אם הדברים לא ישתנו - מה שהיה השבוע זו רק ההתחלה. אני מעדיף למות במלחמה צודקת. הם טובחים בנו".
יו"ר העבודה פרץ: "הגזענות במדינה צריכה להיעלם"
הבוקר הגיע לבית המשפחה האבלה גם יו"ר מפלגת העבודה הטרי, ח"כ עמיר פרץ. ליוו אותו חברי כנסת בעבר ובהווה, בהם סתיו שפיר, אדיסו מסאלה, שלמה מולה, מרב מיכאלי, חיליק בר, לאה פדידה ואחרים.
"אני חושב שהגיע הזמן להפסיק לדבר על עולים מאתיופיה אלא לדבר על ישראלים שמדברים אמהרית. אתם ישראלים כל דבר ואני חושב שהאירוע של הבן שלכם הוא אירוע שאולי יביא תיקון", אמר ח"כ פרץ.
"אני פונה לכל הישראלים: כל סימני הגזענות במדינה שלנו צריכים להיעלם. כל אחד ברחוב, ששופט אדם אחר בגלל צבע עורו צריך להתבייש! הוא לא יכול להיות חלק מהעם הישראלי.
"אני פונה לכל מי שמייצג את הממסד, כוחות הבטחון, משטרה פקידי מדינה, כל מי שמנהל מגע עם האזרחים הנהדרים האלה. לא יכול להיות שיקבע את היחס שלו לפי הצבע של האדם שבא מולו. האירוע של הבן שלכם מזעזע את כולנו.
"ברור לחלוטין שהאצבע הקלה על ההדק, זה דבר מסוכן. ברור לחלוטין שהכללות במדינת ישראל זה דבר בלתי נסבל. המקרה הזה צריך להדליק נורה אדומה. זה לא רק האובדן של הבן זה גם תחושת השפלה וניתוק כלפי העדה".
פרץ הוסיף כי הוא וחבריו דורשים להקים ועדת חקירה ממלכתית. "לא ועדת חקירה ממשלתית, לא פקיד מדינה, לא איש של המדינה שיעמוד בראש הוועדה הזאת. אנחנו רוצים ועדת חקירה ממלכתית, שבית המשפט העליון ימנה אותה, שתבדוק מה קרה במשך כל עשרות השנים האלה, מאז שהעדה הגיע הנה. לא רק את היחס, גם את המערכות האחרות: בחינוך, ברווחה, בשיכון, בפרנסה כל אלה צריך לבדוק, כדי שיהיה פה תיקון מערכתי רחב, עמוק ברור וחד משמעי".
ח"כ שפיר אמרה כי היא חשה בושה. לדבריה, "מי שצריך לכעוס עליו זה לא יוצאי העדה האתיופית, זה לא הישראלים האתיופים שיוצאים במחאה. כולנו צריכים להיות חלק ממנה. זה לא אמורה להיות מחאה של צבע זאת אמורה להיות מחאה של כולנו".
סמי ברוקה, צעיר שנכח במקום, אמר לפרץ כי הוא הגיע לעשות ספין פוליטי: "זה קרה גם במשמרת שלך. גם כאשר אתה היית בממשלה נרצחו צעירים אתיופים".
המהומות האלימות, שהחלו לאחר מותו של טקה, הגיעו לשיאן ביום שלישי. במהלך ההתפרעויות שאירעו בכמה מוקדים ברחבי הארץ, חסמו מפגינים צירים מרכזיים למשך שעות ארוכות. 111 שוטרים נפצעו מהשלכות אבנים, חפצים ובקבוקי תבערה. במקביל נעצרו 136 חשודים בתקיפות שוטרים, ונדליזם והפרת הסדר הציבורי. לחשודים יוחסו עבירות של הצתת ניידות, יידוי אבנים והפעלת אלימות קשה.
המחאה דעכה אתמול, בין היתר לנוכח בקשת משפחתו של הצעיר שנהרג לנהוג באיפוק עד לסיום השבעה. עם זאת, כמה הפגנות נערכו בתל אביב, ראשון לציון, יבנה, ירושלים, באר שבע וקריית אתא. 14 מפגינים נעצרו במוקדי המחאה, ונתיבי איילון נחמסו לתנועה למשך 40 דקות בין מחלף ההלכה למחלף השלום.
ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס אמש את ועדת השרים לעניין קידום שילובם של בני העדה האתיופית בחברה הישראלית. "מותו של סלומון טקה הוא טרגדיה גדולה, ליבנו עם המשפחה וגם יופקו לקחים", אמר נתניהו בהתייחסו לירי שבעקבותיו פרץ גל המחאות. "אבל דבר אחד ברור: אנחנו לא יכולים לסבול את האלימות שראינו אתמול.
"אנחנו לא יכולים לראות חסימה אלימה של צירים, אנחנו לא יכולים לראות בקבוקי תבערה, התקפות על שוטרים, על אזרחים, על רכוש פרטי – זה דבר שהדעת אינה סובלת והמשטרה נערכת בהתאם כדי למנוע את זה".