שתף קטע נבחר

 

נעצר במחאה: "שוטרים קראו לי כושי"; המשטרה: "כינו אותנו נאצים"

נ' נעצר במהלך הפגנות המחאה על מותו של סלומון טקה, וטוען לאלימות קשה במתקן המעצר: "קרעו לעצורים את הצורה". למרות הרגיעה ביומיים האחרונים, חלק מהמפגינים מתכוונים להפתיע בצעדיהם הבאים: "כשבן אדם מרגיש שאין לו מה להפסיד - הוא הכי מסוכן"

 

 

ביקורי ניחומים אצל משפחת טקה. אתמול    (צילום: אביהו שפירא )

ביקורי ניחומים אצל משפחת טקה. אתמול    (צילום: אביהו שפירא )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מותו של סלומון טקה מירי של שוטר בקריית חיים ממשיך להכות גלים בקרב יוצאי אתיופיה. לאחר יומיים של הפגנות סוערות בכל רחבי הארץ, חסימות צירים, פגיעה בשוטרים, ברכוש ובאזרחים, המפגינים לא מתכוונים להפסיק להילחם עד שהדין עם השוטר ימוצה.

 

נ', צעיר מאשדוד שנעצר בהפגנות למשך שלושה ימים, טען כי חווה יחס משפיל גם במתקן המעצר. "התייחסו אליי בצורה מחפירה", אמר ל-ynet. "היו שם קללות, והשוטרים קראו לי כושי. הייתה אלימות קשה. היו שלושה עצורים שפשוט קרעו להם את הצורה".

 

חייל עצור מחאה יוצאי אתיופיה ()
נעצר למשך שלושה ימים. נ'

נ' טוען כי מעצרו בוצע לשווא. "עמדתי בצד וראיתי את השוטרים לוקחים אישה מבוגרת. ניגשתי אליה כדי לעזור לה לקום - ועצרו אותי. לא עשיתי שום דבר", אמר. "השוטרים הפעילו כוח כלפי נשים וילדים ללא אבחנה. הם פגעו באנשים שלא עשו כלום. עצרו מישהו שישב לאכול פיצה". נ' סיפר כי בקרב יוצאי אתיופיה אין תומכים באלימות של ממש, אך תוהה: "מה אפשר לצפות מעדה שנמצאת עם הגב לקיר? אם במקום 11 בני העדה שנרצחו בחסות החוק היו נרצחים שוטרים, הצדק, החוק והמדינה היו איתם".

 

"הגענו למצב שאנחנו צריכים לשמור על עצמנו, כי על המדינה שמרנו בגופנו ובנפשנו בגאווה תוך סיכון חיינו, אבל מי ישמור עלינו?", שאל נ'. "איבדנו את האמונה בראש הממשלה שההורים שלנו הלכו אחריו באימונה עיוורת. הוא מנצל אותנו רק לטובת הבחירות ויחסי הציבור".

 

הפיתרון למשבר האמון עם המשטרה, לדבריו, הוא הכנסת יוצאי אתיופיה למחלקה לחקירות שוטרים. "רק אז יהיה שם מישהו שבאמת יטפל בבעיות שלנו. שיטפל בתיקים הכוזבים על תקיפת שוטר שיש לכל ילד מגיל 14", אמר נ'. "גם אם אצליח להוכיח את האמת - התיק נסגר מחוסר ראיות, שאין מחפיר מזה. כמובן שזה פוגע בנערים שירצו להתקבל בעתיד לעבודות ממשלתיות, לעבוד בחברות ענק ובאבטחה".

 

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אברהם, בן 23 מטירת הכרמל שיצא להפגין גם הוא, אמר: "אנחנו לא נלחמים על עליית מחירי האינג'רה או הקוטג'. אנחנו נלחמים פה על דם שנשפך. גם ככה אנחנו בין הקהילות המוחלשות בארץ. אני מעדיף שלא יהיה לנו אוכל, אבל שלא יהרגו אותנו".

 

על הטענות נגד חסימות הצירים אמר אברהם: "אני לא מבין למה האזרחים כועסים. רצחו לנו ילד. אני לא כועס כשמוכר הפלאפל מכנה אותי 'כושי', כי אין לו השפעה על החיים שלי. אבל כשמורה בבית הספר, כששוטרים או אנשים בעלי השפעה פוגעים בי - זה משפיע עליי.

 

"אין לנו מטרה לפגוע באזרחים, אבל ברגעים כאלה יש משפחה שנמצאת באבל ולפני חצי שנה הייתה עוד משפחה שאיבדה ילד, שבמקרה היה שחור", המשיך, "אנשים אומרים לי שהם לא זוכרים שהיה עוד רצח של צעיר אתיופי, ולמה? כי ההפגנות היו שקטות. עכשיו, כשאנחנו תוקעים חצי מדינה - אולי משהו ישתנה.

 

"אנחנו נמשיך להילחם, בעיקר בהפגנות, אך בכל פעולה שהיא חוקית, עד שימצו את הדין עם השוטר. נלך לראש הממשלה, לנתב"ג ולרכבות - ונפגין שם. נדאג שהנושא לא יירד מסדר היום הציבורי - כי הגיעו מים עד נפש, ואנחנו מרגישים שאין לנו מה להפסיד", ציין אברהם. "וכשבן אדם מרגיש שאין לו מה להפסיד - הוא הכי מסוכן".

 

עימותים בין מפגינים יוצאי אתיופיה לשוטרים בבית שמש (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

מחאת יוצאי אתיופיה בצומת עזריאלי בתל אביב (צילום: AFP)
מעצר מפגינה בצומת עזריאלי(צילום: AFP)

שרית אסקיאס (צילום: אילנה קוריאל)
"את המהלכים הבאים - לא נפרסם"(צילום: אילנה קוריאל)

אברהם מספר כי תחושת הייאוש רווחת בקרב צעירי העדה. "הקול שאני הכי שמח לשמוע זה של הצעירים, שממתינים לגיוס ואומרים שהם כבר לא יתגייסו לקרבי, כי אחרי שמסיימים את השירות הם חוזרים להיות אתיופים. אני מתכוון לחזור לאתיופיה בקרוב, כי נמאס לי. שם הצבע שלי הוא בסדר, ואני יכול להשתלב בחברה ולא ירו עליי רק כי אני שחור".

 

"אני לא חושב שפותרים אלימות עם אלימות, אבל יצא לנו שם של קהילה שלא שומעים אותה", אמר צעיר נוסף שסירב להזדהות. "במדינה שלנו אפשר לשנות דברים רק בעזרת רעש. לפני חצי שנה הייתה הפגנה של יום אחד, בלי בלגן, והובטח לנו שיעשו צדק עם הרצח של יהודה ביאדגה. אבל השוטר שירה נשאר בתפקידו, ואף אחד לא גינה את המעשה. אנחנו לא נפרסם את המהלכים הבאים שלנו, ואף אחד לא יידע מתי נצא להפגין. ככה השוטרים יהיו ערוכים להפגנות כל יום".

  (צילום: רויטרס)
"צעירים לא רוצים להתגייס לקרבי, כי אחרי הצבא הם חוזרים להיות אתיופים"(צילום: רויטרס)

מנגד, ישנם מפגינים שמתנגדים בתוקף להמשך המחאה האלימה, ומנסים להרגיע את הרוחות. הפעיל החברתי אדם ברוך אמר כי "כללי המשחק השתנו. ההנחיה המשטרתית להשתמש באלות וגז מדמיע כדי 'לפרק את האתיופים' גרמה לנו להחליט שלא להפגין. אנחנו מתכננים לערוך מחאת אוהלים בנתב"ג ביום ראשון, וכשמשפחת טקה תקום מהשבעה - נתארגן מחדש. אנחנו משתדלים להרגיע את השטח ולא להגיע לעימותים, כי אנחנו לא מעוניינים באלימות".

 

עם זאת, ברוך אמר כי למחאות מגיעים צעירים שחוו אלימות משטרתית בעברם, וההתנגדות שלהם מגיעה ממקום טעון ורגיש. "חסימת כבישים זה לגיטימי. להפגין מול כל משרד ממשלתי זה לגיטימי. אנחנו לא יודעים מתי השטח יחזור לבעור, אבל אני מקווה שהשוטר שרצח את סלומון ייענש - כי אם ישחררו אותו, השטח יבער שוב. מי שמזכה עבריינים ומטאטא את האירוע החמור מתחת לשטיח - שידע שהוא זה שמזמין את ההפגנה הבאה".

 

משטרת ישראל מסרה בתגובה לטענותיו של נ' על המעצר כי "מבדיקה שערכנו עולה כי המקרה אינו מוכר במשטרה. אמירה מסוג זה אינה מייצגת כלל את רוח הארגון וערכיו, וראוי שטענה זו, שלא ברור כלל מידת מהימנותה, מצריכה בירור ובדיקה על ידי הגורמים המוסמכים לכך כמקובל. מה שכן מוכר לנו, וזה מתועד בעשרות סרטונים, זה מאות מפגינים יוצאי קהילת אתיופיה שקראו בימים האחרונים לשוטרים בכינויי גנאי שונים בהם 'נאצים' ו'רוצחים'.

 

"בתגובה אליהם, מאות שוטרי משטרת ישראל בחרו דווקא לנהוג באיפוק רב וממלכתיות, חרף האלימות המילולית הקשה והראויה לכל גנאי שהופנתה כלפיהם ברמה האישית, הן ברחוב והן ברשתות החברתיות, ועל כך הם ראויים לכל הערכה".


פורסם לראשונה 05/07/2019 23:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים