נתניהו סיכם עם השר פרץ על העברת המעונות, במשרד החינוך לא שמעו על כך
ראש הממשלה הודיע שתפעול הפעוטונים יעבור לידי משרד החינוך אחרי שתי פגישות עם השר רפי פרץ, אך גורמי המקצוע במשרד הודו ששמעו על המהלך מהתקשורת. עם זאת, במשרד החינוך לא השיבו לשאלות הקריטיות: מי יכשיר את המטפלות, האם יגויסו מומחים לחינוך הגיל הרך ומתי המהלך יושלם?
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע היום (ב') על הסיכום עם שר החינוך הרב רפי פרץ בעניין העברת האחריות על המעונות והפעוטונים לגיל הרך למשרד החינוך. ואולם, בדיקת ynet מעלה כי במשרד החינוך כלל לא שמעו על הנושא, וכי הצהרת רה"מ באה אחרי בסך הכל שתי פגישות עבודה שנערכו היום ואתמול בין השר פרץ למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב.
השר דרש מאבואב לבדוק כיצד ניתן לקדם את המהלך, אך לא ברור מה צפוי להתרחש כעת בעקבות ההכרזה. מומחים לחינוך מעריכים כי העברת האחריות על החינוך בגיל לידה עד 3 כרוכה בתקציב של מיליארדי שקלים, ועל רקע הגירעון והקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה בעקבותיו – בלשכת השר ובמשרד החינוך לא השיבו לשאלת ynet באשר למקור התקציבי הכרוך במהלך.
גורמי המקצוע במשרד החינוך סיפרו כי שמעו על ההחלטה רק דרך התקשורת, והמשרד לא השיב לשאלות ynet המרכזיות הנוגעות למהלך, בהן: מי יכשיר את המטפלות בגיל הרך? האם התשלום עבור הפעוטונים יסובסד? האם המשרד יגייס אנשי חינוך המתמחים בגילאי לידה עד 3? מתי תושלם העברת האחריות ממשרד העבודה והרווחה למשרד החינוך?
"אני מודה לראש הממשלה על שנענה לבקשה להעביר את הפעוטונים למשרד החינוך", אמר היום השר פרץ בעקבות הכרזתו של נתניהו. "הדבר הזה ראוי ורצוי שכך יהיה, שהאחריות הממלכתית תהיה על כל הרצף. מגיל אפס ועד 18 נהיה אחראים לחינוך של הילדים שלנו, לפיקוח והבקרה", אמר פרץ. "הנחיתי את מנכ"ל המשרד שמואל אבואב להציג בפניי את כל המשמעויות. זה אחד הדגלים שהנפנו, מוגנות לכל ילד בישראל, מגיל אפס ואילך. לשמחתי, נוכל לבוא עם בשורה בממשלה הבאה, ולדבר על כך שהפעוטונים יהיו תחת מוגנות ואחריות של משרד החינוך ואני חושב שזו בשורה נפלאה".
גורם בכיר במועצה לגיל הרך, שהוקמה על ידי משרד החינוך, סבור שהבית הטבעי של הגיל הרך הוא במשרד החינוך, אך ציין כי הוא שמע על המהלך כמו כולם, ולא יודע כיצד יתבצע. הגורם אמר ל-ynet כי "ככל הנראה מדובר על ארבעה וחצי מיליארד שקלים בשנה, אם לא יותר. זה מהלך מבורך אבל צריכה להיעשות פה עבודה מאוד מעמיקה ויסודית כדי להשלים את התמונה. ילד צריך לקבל את המענה המיטבי, וכמובן שמשרד החינוך הוא המשרד הייעודי, אבל איפה שהילדים נמצאים – שם הם צריכים לקבל את המענה המיטבי".
שאלת האחריות על המעונות והפעוטונים עולה שוב על רקע מקרי ההתעללות הקשים האחרונים שנחשפו, וחידדו את המחיר של היעדר הפיקוח, כמו גם אי-הסדרת ההכשרה של העובדות והעובדים. במערכת החינוך של הגיל הרך מספרים עובדים רבים כי "גם דופק מספיק כדי לעבוד עם פעוטות".
מבחינה היסטורית, האחריות על המעונות והפעוטונים הייתה בידי משרד העבודה והרווחה על מנת לעודד נשים לצאת לעבודה, אך מאז חלו תמורות משמעותיות במספר הנשים שיצאו לשוק העבודה, וברבות השנים הפכה שאלת האחריות מעניין תעסוקתי לסוגייה חינוכית.
בנוסף, אי-העברת האחריות על גילאי לידה עד 3 נבעה מסיבה פוליטית וכלכלית. שרי העבודה והרווחה סירבו "להיפרד" ממוקד כוח משמעותי המאפשר השפעה על מיליוני הורים, ומשרד החינוך, מנגד, משרד החינוך התמיד בסירובו לקבל את האחריות על הגיל הרך ללא תוספת תקציבית משמעותית.
הרעיון להעביר את האחריות על החינוך לגיל הרך לידי משרד החינוך הופיע כבר בהמלצות ועדת טרכטנברג מ-2011. הדו"ח הצביע על שורה של בעיות בפעוטונים, בהם איכות הטיפול והחינוך להם זוכים הילדים, היעדר פיקוח על סטנדרטים בריאותיים ומחסור בהיצע המעונות. "הוועדה סבורה כי על הממשלה לפעול להעברת האחריות והסמכות על תחום מעונות היום לשר החינוך", נכתב במסקנות הדו"ח. "המלצה זו מהווה את התשתית הבסיסית עליה נשענות יתר ההמלצות בנושא הגיל הרך ויש חשיבות גבוהה ליישומה בהקדם".
במערכת החינוך מברכים על ההצהרה, אך סקפטיים מאוד לגבי ההיתכנות של הוצאתה לפועל. "עצם זה שלא רק נתניהו אלא גם ראשי מפלגות אחרות מתייחסים לנושא וזה בראש סדר היום, זה מבורך", אמר ירדן קדר, ראש המסלול לגיל הרך במכללה האקדמית בית ברל.
"אנחנו משפשפים את העיניים ולא מאמינים. האחריות של משרד החינוך זה אומר שהכל מתחיל ונגמר בהכשרה של המטפלות והגננות, מהמנהלת של הפעוטון ועד לעובדות. היום ממש לוקחים אנשים מהרחוב בלי שום הכשרה. אין שום פיקוח והרבה מהמסגרות הן פרטיות בכלל", טען. "העסק מאוד מבולגן ואנחנו שולחים את הפעוטות האלו לבייביסיטר עד גיל 3. המשמעות האמיתית של השינוי זה שמבינים שגיל לידה עד 3 אלו הן השנים הכי חשובות בחיים של כולנו והיעדר התייחסות נכונה יכולה להשפיע כמעט על כל מימד בחיים. העברת האחריות על הגיל הרך למשרד החינוך תדרוש, בין היתר, להרחיב את מסלולי ההכשרה ולהקצות מפקחות של משרד החינוך לגיל הרך".
"אלה סתם מילים", אמר נחום בלאס, חוקר חינוך ראשי במרכז טאוב. "מישהו צריך לבוא ולהגיד מה צריך לעשות. כל זמן שלא אומרים מה ייעשה ולא מוסיפים דבר על הביצוע – אין לכך כל משמעות". לדברי בלאס, "רק השכר של העובדות עלול להגיע לכמיליארד שקלים בשנה, וזה בלי לדבר על מערך הפיקוח, ההזנה וההכשרה של כל המטפלות בגילאי לידה עד 3. אין שום משמעות למילים האלו. חד וחלק. צריך גם לזכור שבמשרד החינוך אין כיום מומחים שמכירים את קבוצת הגילאים הזו".
עו"ד ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד, הוסיפה כי "ההצהרה של ראש הממשלה לפיה הוא הודיע כי יעביר את מעונות היום תחת אחריות משרד החינוך, היא צעד חשוב בדרך להסדרת הפיקוח הראוי על מעונות היום והכרתם כמסגרות חינוך.
"יחד עם זאת, אסור שההצהרה הזו תסיט את תשומת הלב מהחלת הפיקוח באופן מיידי. על מדינת ישראל להסתכל לילדיה בעיניים ולהבטיח להם שלא רק בעוד כמה שנים יהיה פיקוח, אלא היום, עכשיו. פיקוח, רישוי, אנשי חינוך עם הכשרה מתאימה, סטנדרטים ותנאי בטיחות בסיסיים צריכים להיות נחלתם של הפעוטות של היום לא רק של הפעוטות של מחר או של עוד 5 שנים".