זעקת אימהות העדה: "קוראים לבנינו פראי אדם - חובתם לדרוש צדק"
מאות השתתפו ב"הפגנת האימהות" של יוצאי אתיופיה בכיכר רבין, שבוע לאחר המחאה שהפכה לאלימה: "כל מי שעלתה לכאן עברה סבל וקורבן, חובתנו להבטיח לכל הילדים בארצנו שוויון וצדק". בתיה מקונן מנתניה הבטיחה להמשיך במאבק: "אני אם יהודייה, אף אחד לא ייגע בבני. לא ישברו אותנו"
כשבוע לאחר ההפגנות ברחבי הארץ, שהתפתחו למהומות ולכאוס, מאות השתתפו אמש (יום ב') ב"הפגנת האימהות" בכיכר רבין בתל אביב, שחידשה את מחאת יוצאי אתיופיה על היחס לטענתם מצד הרשויות והמשטרה.
במהלך העצרת בכיכר, אליה הגיעו המפגינים בצעדה מצומת עזריאלי, הנשים קראו "שמע ישראל", עמדו דקת דומיה לזכרו של סלומון טקה,
שמותו מירי שוטר בקריית חיים הצית את המחאה, והדליקו נרות זיכרון.
"הילדים, בני הנוער וצעירי העדה מופקרים ומושלכים אל היאור ואם לא די בהרג, הבנים שלנו שעדיין בחיים חוטפים ירי מאש חיה של ההמון הזועם, מכלי התקשורת, מבעלי תפקידים, אשר מתראיינים ומתארים את הבנים שלנו כחיות אדם, פראי אדם, חלאות אדם, כלא שייכים לנוף הארץ ישראלי, עבריינים, פורעי חוק - והנייר קצר מלהכיל עוד תיאורים", אמרה יוניי סקיביה, ממארגנות המחאה.
"עם ישראל יקר, יש לנו משהו לספר לכם - הם הבנים שלנו ואנחנו גאים בהם שהם נלחמים ונאבקים על זכותם הבסיסית והלגיטימית לחיות כאן כאזרחים שווים בין שווים, כבעלי זכויות וחובות. חובתם להיאבק ולדרוש. באנו לגבות אותם ולדרוש עבורם את מה שהם דורשים – צדק. דמם ונפשם של ילדינו אינם הפקר. כבדו אותם, הם טובי בנינו המנסים לומר בזעקתם ובמצוקתם משהו מאוד חזק וכואב שאף אחד ואחת לא יאמרו לכם אותו בקול רם - אבדה לנו הדרך, אין חינוך לערכים ולשוויון ואין קבלה ואין כבוד", הוסיפה.
טקלה צ'קול, אמא לשלושה ילדים מבת ים, נאמה בעצרת וסיפרה כי "אנחנו רוצים שכל ילדי ישראל יצאו לשחק בפארק ויחזרו בשלום. שלא תהיה אפליה בבתי ספר ולא בגן הילדים. אנחנו יהודים לכל דבר, אנחנו שחורים גאים. עשינו דרך, אבותינו נהרגו באתיופיה בשביל לשמור על היהדות, בשביל לשמור מהתבוללות". צ'קול הדגישה כי "אנחנו לא מבקשים צדק – אנחנו דורשים צדק". לדבריה, "מי שרוצח לא יושב בבית מלון, שיהיה צדק ושייכנס לכלא".
לפניה דיברה ד"ר הדס מלדה-מצרי, שציינה כי היא מתרגשת מההטרוגניות של המשתתפים בהפגנה: "המאבק הזה הוא לא רק של יוצאי אתיופיה". היא סיפרה כי "אמא שלי עזבה את ביתה באתיופיה חודש בלבד אחרי הלידה. ילדים ותינוקות רבים מתו כתוצאה ממחלות וחוסר תזונה. לא היה זמן או אפשרות לאימהות שלנו להתאבל. הן חשבו שכשיגיעו לירושלים הכאב יתרפא ולא שיכאבו שוב גם כן על בנים שמתו. כל מי שעלתה לכאן עברה סבל וקורבן וזו המחויבות שלנו להבטיח לכל הילדים בארצנו שוויון וצדק. הקול הנשי שכואב את אובדן הבנים שלנו יביא לשינוי".
בתיה מקונן מנתניה אמרה: "יש לנו תרבות, יש לנו מנהגים, מסורת של 3,000 שנה. אנחנו פה בזכות ולכל מי שאומר 'תחזרו לאתיופיה' ולמי שאומר 'תעופו מפה' - אתם תעופו ראשונים. יש לי טראומה כשאני רואה שוטר. מזה 30 שנה אנחנו נרמסים. אף אחד לא ירמוס אותי ובטח שאף אחד לא ייגע בבן שלי. מנסים להוריד לנו את הביטחון, להוריד לנו את האמונה. לא ישברו את כוחנו. הפעם לא נשתוק. אני אמא יהודייה. יהודי לא רוצח יהודי, שוטר לא יורה בילד".
גם ח"כ פנינה תמנו-שטה (כחול לבן) נאמה בעצרת. "אני עומדת כאן היום ורוצה לבקש סליחה...מהילד שלי אורי, שביום הראשון של הקייטנה אשתקד, אמרו לך הילדים שהם לא רוצים לשחק איתך כי אתה ילד אתיופי, בדיוק כפי שעשו לתהל לפני כמה שנים", אמרה.
"בשם מדינת ישראל אני מבקשת מכם הורים מכובדים סליחה, שבאתם לכאן עם צניעות וכבוד, עם ענווה ודרך ארץ שאין כמותה, אהבת הארץ ואהבת אדם ובתמורה קיבלתם לא אחת השפלות וביזוי, כשהטילו ספק ביהדותנו, זרקו את תרומות הדם שלנו, תכננו וצמצמו ילודה ושלחו באופן גורף את הילדים לפנימייה. ואף אחד לא ביקש סליחה.
"אני מבקשת סליחה בשם מדינת ישראל. כנבחרת ציבור שזועקת ומציפה במשך שנים את הבעיות לצד פתרונות, אך זוכה לא מעט לכתף קרה עד שיש הפגנות. כי הממשלה לא נענית לקריאות בעת שגרה וגם עכשיו שותקת ולא עונה לדרישה להקים ועדת חקירה", הוסיפה ח"כ תמנו-שטה.
הפגנה נוספת התקיימה בנתניה, סמוך למחלף פולג שעל כביש החוף. בהפגנה הותקף צלם ynet ו"ידיעות אחרונות" באבנים. המפגינים חסמו את אחד הכבישים באזור למשך דקות ספורות. שלושה מהמפגינים עוכבו לחקירה על-ידי המשטרה.
המחאה אתמול עברה, בניגוד לעימותים שהגיעו לשיא ביום שלישי בשבוע שעבר, באופן שקט ורגוע למדי. זאת, על קריאתה של משפחת טקה להפסקת ההפגנות עד תום השבעה, ממנה קמו הבוקר. המשטרה נערכה לקראת הפגנות רבות ברחבי הארץ, בעקבות הודעה שהופצה בקבוצות הוואטסאפ השונות, שלפיה המחאה מתחדשת. המשטרה הודיעה כי "תאפשר מחאה לגיטימית, אולם לא תאפשר ותפעל בתקיפות מול התפרעויות והפרות סדר אלימות שיכוונו כלפי שוטרים או אזרחים באשר הם". ברחוב קפלן בתל אביב סמוך לקריית הממשלה וצומת עזריאלי, הותקנו מצלמות אבטחה.
לפני תחילת המחאה אתמול נודע ל-ynet כי קצין המשטרה שירה בסלומון טקה – באירוע שכאמור הצית את המחאה, שחזר לראשונה את האירוע בזירה. סנגורו, עו"ד יאיר נדשי, אמר בעקבות השחזור כי הקצין חזר על גרסתו ולפיה לא ירה ישירות לעבר טקה: "ממצאי החקירה כפי שהודלפו עד כה תומכים בטענות ההגנה, ולפיהן הקצין פעל מתוך הגנה עצמית ללא כוונה לפגוע במנוח".
במקביל, במחלקה לחקירות שוטרים נפגשו עם נציגי משפחתו של טקה, ומסרו להם את פרטי החקירה עד כה. לפי מח"ש, מהחקירה עלה שהירי של השוטר אכן בוצע לכיוון הרצפה, כפי שטענו עורכי דינו, וכי נתז הוא שפגע בטקה וגרם למותו. עורכי הדין שמייצגים את משפחת טקה ביקשו ממח"ש את דו"ח הנתיחה שלאחר המוות ואת תוצאות הבדיקה הבליסטית, על מנת להעבירם במידת הצורך למומחים מטעמם. בתגובה לכך נאמר לעורכי הדין שהנושא יישקל ושהם יקבלו תשובה בקרוב.