הורי הילד שנפל ממצוק בבת ים תובעים מיליונים: "ידעו על הסכנות"
הוריו של טימופיי אשורטיה בן ה-9 תובעים שורה ארוכה של גורמים שאחראים, לדבריהם, למותו הטרגי. התביעה - על סך של יותר מ-2.5 מיליון שקל. "הסלעים נערמו באופן מאולתר, אך הגישה למצוק הייתה חופשית", נכתב בתביעה
הוריו של טימופיי אשורטיה, בן ה-9 שנפל אל מותו מצוק בחוף בבת ים בחודש שעבר, הגישו הבוקר (שלישי) תביעה אזרחית בסכום של יותר מ-2.5 מיליון שקל פיצויים מעיריית בת ים, תנועת הצופים, משרד הפנים וגורמים נוספים שאחראים, לדבריהם, למותו הטרגי של בנם.
אשורטיה נפצע באורח אנוש לאחר שהסלעים שעליהם עמד ניתקו מהמצוק, הידרדרו כמה מטרים למטה ומחצו אותו. מותו נקבע בבית החולים זמן קצר לאחר מכן. טימופיי הותיר אחריו הורים ושני אחים בני 13 ושנתיים.
ההורים, בחטנג ואוקסנה אשורטיה, תבעו בין היתר את המכון הפתולוגי לרפואה משפטית בגין הנתיחה שבוצעה ללא הסכמתם, שלדבריהם השחיתה וחיללה את גופתו של בנם. כמו כן התביעה הוגשה נגד החברה הממשלתית להגנת מצוקי חוף הים התיכון ותנועת הצופים שמקיימת פעילויות בחוף שבו נהרג טימופיי.
עורך דינם של ההורים, כרמי בוסתנאי, ציין בכתב בתביעה כי "מותו הטרגי של ילד בן 9 שנגרם כתוצאה ממסכת מחדלים שערורייתיים ורשלנות פושעת חריגה בחומרתה ובדרגה הגבוהה ביותר, העולה כדי זלזול משווע בחיי אדם מצד הנתבעים אשר גרמו למותו הכל כך כואב והמיותר, בדמי ימיו של המנוח.
"המנוח נפל קורבן להתנהלות פזיזה, לאדישות ולחוסר אכפתיות נוכח הנזק הקטלני הקרוב לוודאי שהיה צפוי לקרות וקרה למרבה הצער למעשה. את מותו של המנוח ניתן היה למנוע בנקל ובאמצעים פשוטים, אלמלא הנתבעים עצמו את עיניהם שטחו מלראות את הכתובת ש'זעקה מן הקיר' ובמקרה הנדון, הייתה חקוקה בסלעים שגובבו על שפת המצוק בחוף הים ושכל בר דעת, בפרט הנתבעים בעלי הסמכות השליטה והפיקוח במקום, או שלוחיהם, היו חייבים לראות", כתב.
עורך הדין הוסיף כי "גודל המחדל ניצב והתקיים יום יום שעה שעה לנגד עיניהם, בעוד הם נוקטים בחוסר מעש מופגן ובלתי נתפס, מול הסכנה הקרובה והממשית לחיי אדם ואין פוצה פה ואין מי מהם שיעשה מעשה, עד שגורלו של המנוח נחרץ והוא שילם על כך בחייו".
בין הנתבעים על-ידי ההורים נמצאים גם סמנכ"ל התפעול של עיריית בת ים ומנהל אגף החופים. "הסלעים נערמו במקום בגובה המצוק בגיבוב, באופן מאולתר וללא אחיזה או עיגון בקרקע או בין אחד לשני והיו תלויים על בלימה. הנחת הסלעים נעשתה ללא תכנון מוקדם, ללא רישיון או היתר כדין וללא פיקוח של מהנדס או מומחה בטיחות", נכתב בתביעה. "למרות זאת הגישה למצוק, הייתה חופשית בלתי מסומנת ובלתי מגודרת ולא הייתה במקום שום אזהרה מפני הסכנה של הליכה או עמידה על המצוק וסכנת הידרדרות ממנו".
לפי כתב התביעה, הנתבעים ידעו על הסכנות הטמונות במקום - אך לא עשו דבר. עורך הדין ציין כי כבר בשנת 2015, כחלק מההיערכות לפתיחת עונת הרחצה, סיכמו אנשי משרד הפנים עם בכירי עיריית בת ים על הצורך המיידי בטיפול במפגע. במכתב הסיכום של הפגישה נכתב, בין היתר, כי יש להתקין גדרות ולתקן היכן שניתן לרבות שילוט מתאים.
לדברי עו"ד כרמי בוסתנאי, המייצג את המשפחה: "לא ניתן להסתפק במקרה חמור זה רק בפיצויי נזיקין, ולכן ביקשנו שבית המשפט יחייב את העירייה והאחראים לאסון גם בפיציים עונשיים בסכום של 500 אלף שקל באופן אישי כל אחד מהנתבעים".
מעיריית בת ים נמסר: "טרם קיבלנו את כתב התביעה. לכשיגיע נגיב בדרכים המקובלות. הנושא מצוי בחקירת משטרה המתמקדת בפעולות שנעשו בראשית העשור הנוכחי. אנו סומכים על חוקרי המשטרה שיבצעו את עבודתם במקצועיות וביסודיות".
גורם במכון לרפואה משפטית דחה מכל וכל את הטענה כי בוצעה במכון נתיחה שלאחר המוות בגופתו. לדבריו, כל טענה לפיה גופתו הושחתה וחוללה בנתיחה שלאחר המוות היא חסרת שחר ואין לה כל ביסוס עובדתי או אחר. אותו גורם הוסיף כי במכון הלאומי לרפואה משפטית בוצעה בדיקה טוקסיקולוגית בלבד (בדיקת דם) שאינה פוגעת בשלמות הגופה. בדיקה זו בוצעה בהתאם להסכמת המשפחה, כנדרש על פי החוק.
במשרד הבריאות מסרו: "טרם קיבלנו לידינו את כתב התביעה המדובר. לכשנקבל אותו, נגיב בהתאם בבית המשפט".