שתף קטע נבחר
 

לבחור בערבים כדי להציל את השמאל

הצבתם של עיסאווי פריג' ועלי סלאלחה בצמרת מרצ הצילה את המפלגה באפריל בזכות הקולות הערבים. יש חשש שבבחירות היום ההישג הזה יימחק

 

ויכוח במליאת הכנסת בין פריג' לארדן (צילום: יואב דודקביץ)
עיסאווי פריג' (צילום: יואב דודקביץ)

היום (ה') יקבעו 1,000 חברי ועידת מרצ את עתידה הפוליטי של מפלגתם ובמידה רבה גם את עתיד מחנה המרכז שמאל כולו. בבחירות האחרונות הצליחה מרצ להפוך לגיטימית בחברה הערבית ויותר מ-40 אלף אזרחים ערבים שמו את הפתק שלה בקלפי - גידול של כמעט 30 אלף מצביעים מהבחירות הקודמות. הציבור הערבי הצביע למרצ מכיוון שהוא הרגיש שנציגיה נאבקים למען הערכים החשובים לו, אך לא פחות מכיוון שחברי מרצ השכילו להציב בחמישייה הראשונה שלה שני נציגים של החברה הערבית: עיסאווי פריג', חברי מימי לימודינו המשותפים באוניברסיטה העברית, ועלי סלאלחה.

 

 

כיו"ר ועדת הכלכלה ישבתי עם ח"כ פריג' באין ספור דיונים וראיתי ח"כ מסור ומעמיק שנאבק על הנושאים החשובים לו - הן אלו הקשורים ישירות לחברה הערבית והן אחרים - ומצליח להביא הישגים חרף היותו איש אופוזיציה. לפני הבחירות באפריל אמרתי לו שגורל מפלגתו יהיה תלוי ביכולתו להביא את המצביעים הערבים. הוא עמד במשימה ומרצ ניצלה. אלא שהיום, במקום שההישג הזה יורחב, הוא עלול להימחק.

 

לא רק שבשמי המרכז שמאל הפציע המשיח החדש-ישן אהוד ברק, שמאז אירועי אוקטובר 2000 נחשב פרסונה נון גרטה בחברה הערבית, אלא שהחיבור בין מפלגות המרכז-שמאל עלול לדחוק את הנציגות הערבית אל שולי העשירייה השנייה ולהפוך את האיחוד כולו ללא רלוונטי לבוחרים הערבים. בבחירות האחרונות הבוחרים הערבים הבהירו ברגליים כי לא די במילים יפות ובביקורים בשבתות ביישובים הערביים, ומי שרוצה את קולותיהם - לא יזכה בהם ללא ייצוג.

 

מכאן נובעת האחריות הגדולה של חברי ועידת מרצ בבואם להצביע. בשעה שהצלעות האחרות במשולש המרכז-שמאל עסוקות בגיוס גנרלים ואנשי ביטחון, מרצ צריכה להיות זו שמוכיחה לחברה הערבית שהיא רצויה בשמאל הציוני; להיות זו שקוראת לאזרחים הערבים ומזמינה אותם להשתלב במפלגה ישראלית – יהודית-ערבית. השתלבות שהיא חלק משותפות בין שווים, לא רק בין נבחרים יהודים לבוחרים ערבים.

 

נכון, בדרך כלל בחירות לרשימת מפלגה לכנסת חשובות פחות מבחירת העומד בראשה, אבל הפעם השאלה היא לא רק כן-או-לא-עיסאווי-פריג', אלא חיזוקה או חיסולה של השותפות הפוליטית היהודית-ערבית. דחיקתו של פריג' לא רק שתחסל כל סיכוי של מרצ לעבור לבד את אחוז החסימה, אלא תתפרש גם כבעיטתו החוצה של הציבור הערבי כולו מהמרכז שמאל-הציוני. וזאת בדיוק המתנה שלה מחכה הרשימה המשותפת שחושקת בעשרות אלפי הקולות שבבחירות האחרונות עברו למרצ.

 

כעת הבחירה נתונה בידיהם של חברי ועידת מרצ: לפעול לחיזוק השותפות היהודית-ערבית או להבקיע גול עצמי, להשליך לפח את ההישג הגדול של מרצ בחברה הערבית, לחסל כל סיכוי לריצה עצמאית ולתת פרס לקיצונים, היהודים והערבים, שמעדיפים לשמר את הבידול על פני השותפות.

 

  • איתן כבל הוא ח"כ לשעבר ממפלגת העבודה

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים