'השגריר הבריטי התפטר כי ג'ונסון לא תמך בו'
אחרי התפטרות השגריר בארה"ב בבריטניה תוקפים את בוריס ג'ונסון - בן הברית של טראמפ והפייבוריט לראשות הממשלה. לפי הדיווחים הסירוב של ג'ונסון לתמוך בשגריר גרם לו לעזוב את תפקידו: "השליך אותו מתחת לאוטובוס". הלייבור: "עושים צחוק מהממשלה בגלל האגו של טראמפ"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הסכסוך בין שתי בעלות הברית התחיל כשמסמכים דיפלומטיים דלפו לתקשורת בבריטניה. במסמכים תיאר השגריר קים דרוק את ממשל טראמפ כ"בלתי מתפקד" ו"לא כשיר". טראמפ זעם על הפרסום, הודיע שהוא מחרים את השגריר וכינה אותו "מטורף וטיפש מאוד". טראמפ גם תקף את תרזה מיי, ראש הממשלה היוצאת, שהודיעה שדרוק זוכה לתמיכתה המלאה.
על רקע הסערה התייצב בוריס ג'ונסון לעימות מול ג'רמי האנט, שר החוץ והיריב שלו בקרב על ראשות הממשלה. האנט שאל את ג'ונסון אם הוא ישאיר את דרוק בתפקיד כשיהיה ראש ממשלה. ג'ונסון סירב להשיב.
בחודש שעבר הצהיר טראמפ שהוא מקווה שג'ונסון ייבחר לראשות ממשלת בריטניה, ושהוא בטוח שהוא יהיה מנהיג מצויין. כשג'ונסון נשאל בעימות על הציוצים התוקפניים של נשיא ארה"ב נגד דרוק הוא אמר: "אני לא חושב שזה היה בהכרח הדבר הנכון לעשות, אבל הקשר שלנו עם ארה"ב הוא בעל חשיבות עצומה". זה היה הרגע, אומרים דיפלומטים בריטים, שבו דרוק החליט להתפטר.
מקור דיפלומטי אמר לרויטרס שדרוק צפה בעימות בין האנט לג'ונסון – שנחשב לפייבוריט ברור במירוץ. גורם אחר סיפר שהעובדה שג'ונסון לא תמך בו הייתה אחת הסיבות להתפטרות של השגריר. ג'ונסון צפוי להיבחר בהמשך החודש לראשות הממשלה.
"ג'ונסון למעשה השליך את הדיפלומט הנפלא הזה מתחת לאוטובוס כדי לשרת את האינטרסים האישיים שלו", אמר אלן דאנקן, סגן שר החוץ הבריטי. "הזלזול שלו בסר קים דרוק והסירוב שלו לגבות אותו היו, לדעתי, דברים די מתועבים".
"מאז הדלפת המסמכים הרשמיים מהשגרירות היו הרבה ספקולציות סביב המשרה שלי", כתב דרוק במכתב ההתפטרות. "במצב הנוכחי בלתי אפשרי מבחינתי לבצע את התפקיד כפי שהייתי רוצה". דרוק התמנה לתפקיד ב-2016 ואמור היה לסיים את עבודתו בסוף השנה.
הדלפת המסמכים הדיפלומטיים גרמה למבוכה רבה בבריטניה, שם החלו לחקור מי הדליף את המסמכים, ומדוע. ליאם פוקס, שר המסחר הבריטי, אמר לתקשורת: "מישהו ניסה, מסיבות כלשהן, לגרום נזק ליחסי בריטניה וארה"ב או לקים באופן אישי. אני לא יודע כרגע מה היו המניעים, אבל חשוב מאוד שנמצא מי ביצע את הפעולה המזיקה הזאת".
בביקור בלונדון בחודש שעבר תיאר טראמפ את היחסים בין ארה"ב לבריטניה כ"ברית הגדולה ביותר שידע העולם". הסכסוך הדיפלומטי בין לונדון לוושינגטון מגיע בתקופה בעייתית במיוחד לבריטניה – שרוצה להגיע עם ארה"ב להסכם סחר גדול לקראת פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי.
תרזה מיי אמרה שהממשלה שלה לא שותפה לדעתו של דרוק על ממשל טראמפ, אך הדגישה שלשגרירים הבריטים יש את החופש להתבטא בכנות בחוות הדעת שלהם. היא הביעה צער גדול על החלטתו של דרוק להתפטר. שר החוץ האנט אמר על עזיבתו של דרוק: "זה לא היה צריך להגיע למצב הזה".
אחרי הביקורת נגד ג'ונסון אמר היום המועמד לראשות הממשלה שדרוק הוא "דיפלומט נהדר", והוסיף שמי שהדליף את המסמכים "עשה עוול חמור לעובדי המדינה שלנו". במפלגת הלייבור באופוזיציה תקפו את ג'ונסון, ואמרו שההתפטרות של דרוק היא כתוצאה מ"התגובה הלקקנית והפתטית" לבריונות של טראמפ.
"זה עושה צחוק מהממשלה שלנו", אמרה אמילי טורנברי, דוברת מדיניות החוץ של הלייבור. "ג'ונסון טוען שמבחינתו ווינסטון צ'רצ'יל הוא גיבור. תדמיינו את צ'רצ'יל מאפשר את ההשפלה, את ההתרפסות ואת הוויתור החנפני הזה לאגו של נשיא אמריקני".
דרוק, דיפלומט ותיק שהיה בעבר שליח בריטניה לאיחוד האירופי, הואשם על ידי חלק מתומכי הברקזיט כשגריר שמוטה לטובת בריסל. טראמפ הכעיס פוליטיקאים בריטים כשאמר בעבר שמי שצריך להיות השגריר בוושינגטון הוא נייג'ל פראג' - מנהיג "מפלגת הברקזיט". פראג' אמר השבוע שהוא לא האדם המתאים לתפקיד, ואחרי התפטרותו של דרוק צייץ בטוויטר: "ההחלטה נכונה. הגיע הזמן למנות אדם שלא תומך בהישארות ושרוצה הסכם סחר עם אמריקה".
ראש השירות הדיפלומטי של בריטניה, סיימון מקדונלד, אמר היום כי הסירוב של מנהיג מדינה – גם מדינה עויינת – לעבוד עם שגריר בריטי הוא חסר תקדים. מקדונלד ציין שהפעם האחרונה שבה התנגד הממשל האמריקני לשגריר הבריטי הייתה ב-1856: באותתה שנה נשיא ארה"ב פרנקלין פירס גירש את השגריר הבריטי ג'ון קרמפטון. הוא חשד שהשגריר מנסה לגייס אמריקנים להילחם במלחמה בחצי האי קרים.
בתגובה להתפטרות ולסכסוך הדיפלומטי מסרה היום מחלקת המדינה האמריקנית כי "לארה"ב ולבריטניה יש קשר שהוא גדול יותר מכל אדם. אנחנו מצפים להמשיך בשותפות הזאת".