המטרה: הנשיא הערבי ההומו הראשון
מוניר בעתור, מראשי הקהילה הגאה בתוניסיה, רץ לנשיאות מדינה שאוסרת על משכב זכר ושולחת הומואים לכלא: "אני הכי מתאים להוביל שינוי"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"אני אהיה פתוח לדיון על זכויות להט"ב", אומר בעתור בראיון לרויטרס. בעתור, בן 48, ייסד את התנועה הגאה הגדולה בתוניסיה, שמס. "ראיתי שאין התקדמות בנושא הזה בתוניסיה: אין אף פוליטיקאי שתומך בזה. לדעתי אני האדם המתאים ביותר להוביל שינוי בחברה התוניסאית".
בעתור מקווה לשנות את הדעות הקדומות במדינה הצפון אפריקנית השמרנית, שבה הומוסקסואליות היא עבירה שעלולה לשלוח את הגברים לשלוש שנות מאסר. הרשויות בתוניסיה אוכפות את החוק שאוסר על משכב זכר, וסקר שנערך לאחרונה מראה שרק 7% מהאזרחים מתייחסים להומוסקסואליות בתור דבר מקובל.
סקר: איזו מדינה ערבית הכי פתוחה להומואים?
לפי תנועת שמס ההרשעות על יחסים חד מיניים עלו בשנה שעברה ב-60% - 127 הרשעות לעומת 79 ב-2017. מנתוני התנועה הגאה עולה כי מתחילת 2019 היו יותר מ-25 הרשעות בקשרים הומוסקסואליים.
הבחירות לנשיאות תוניסיה יהיו בנובמבר. הנשיא המכהן, אל-באג'י קאיד א-סבסי בן ה-92, הודיע שהוא לא יתמודד על כהונה שנייה. לבעתור, חבר המפלגה המפלגה הליברלית הקטנה, אין סיכוי של ממש לנצח אך כצפוי ההתמודדות שלו מעוררת עניין רב.
בעתור הבטיח לבטל את סעיף 230 של חוק העונשין, שקובע שיחסים חד מיניים הם עבירה פלילית, להגדיל את הענישה על מתקפות הומופוביות ולאפשר לטרנסג'נדרים לשנות את מינם במסמכים הרשמיים של המדינה.
המועמד בן ה-48 אומר שהנשיא הבא של תוניסיה צריך לשפר את זכויות הקהילה הגאה – גם אם הבוחרים לא יתמכו בזה. "זה לא עניין של קבלה בהתאם לגודל האוכלוסייה", אומר בעתור, ומזכיר שתוניסיה אסרה על פוליגמיה ב-1956 למרות שהצעד לא זכה לתמיכה ציבורית. "אני חושב ש-60 שנה אחרי עצמאותנו צריך שיהיה לנו את הרצון הפוליטי לעשות רפורמה, ולומר לעם שזה לא נורמלי ששמים הומואים בכלא", הוסיף.
לקראת הבחירות אומר בעתור שהוא הרבה יותר מ"פוליטיקאי הומו", ומצע הבחירות שלו כולל בין השאר לגליזציה של קנאביס ותוכנית לשיפור הכלכלה. "אני פוליטיקאי, יש לי תוכנית, אני אזרח תוניסאי ויש לי את הזכות להיות מועמד בלי קשר לנטייה המינית שלי", הוא אומר.
רוב מדינות אפריקה לא מכירות ביחסים הומוסקסואליים. דרום אפריקה היא המדינה היחידה ביבשת שמאשרת נישואים חד מיניים.
חודש לפני הבחירות לנשיאות יתקיימו בתוניסיה בחירות לפרלמנט. זו הפעם השלישית שבה יכולים התוניסאים לבחור באופן דמוקרטי את הנשיא וחברי הפרלמנט מאז מהפכת האביב הערבי ב-2011, שבה הופל הרודן זין אל-עאבדין בן עלי ששלט בתוניסיה במשך 23 שנה. המדינה הצפון אפריקנית, שחילונית יותר משאר המדינות המוסלמיות באזור, היא היחידה שבה מהפכת האביב הערבי נחשבת להצלחה של הדמוקרטיה.