שלי יחימוביץ' פורשת מהפוליטיקה: "לוקחת פסק זמן"
חברת הכנסת ממפלגה העבודה הודיעה בפייסבוק כי החליטה לפרוש לעת עתה מהפוליטיקה: "מיציתי את האפקטיביות שלי". היא הוסיפה שהיא "לא עוזבת לשום מפלגה אחרת, מחויבת לעבודה ולערכיה, אתמוך בעמיר ואעשה הכל להצלחתו ולהצלחת המפלגה שלי"
חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (העבודה) הודיעה היום (שלישי) כי היא פורשת לעת עתה מהפוליטיקה. בפוסט בפייסבוק כתבה יחימוביץ': "החלטתי לפרוש ולקחת פסק זמן מהפוליטיקה".
יו"ר העבודה ח"כ עמיר פרץ הגיב: "אני מודה לשלי יחימוביץ׳' על שירות משמעותי וחשוב למדינת ישראל. שלי הביאה עמה שיח סוציאל דמוקרטי אמיתי על שוויון וצדק חברתי. בטוח ששלי תמשיך להשפיע על חייהם של אזרחי ישראל גם מחוץ למערכת הפוליטית".
בפוסט הארוך בפייסבוק סיפרה יחימוביץ' כי "משפט אחד נוקב של הבן שלי, מתוך הרבה מילים שנאמרו בהתלבטויות הממושכות עם משפחה וחברים קרובים, הכריע את הכף: 'אני מרגיש שמיצית את היכולת שלך לשנות את השיח. אין ספק שאת יכולה עדיין לעשות טוב, אבל זה לא יהיה משנה מערכה כפי שהיה בעבר. יאללה אמא, תנוחי קצת'. ואכן, זו השורה התחתונה: לפחות כרגע, מיציתי את האפקטיביות שלי בפוליטיקה".
יחימוביץ' הסבירה: "מדובר בתהליך אישי שנמשך יותר משנה. ערב הבחירות הקודמות כמעט ועשיתי זאת. אבל במצבה של מפלגת העבודה חששתי שעזיבה שלי תהיה צעד מזיק, וכך המשכתי, כמעט בעל כורחי. אותו חשש שב ועולה גם כעת, וגם הפעם ניסיתי, אבל באמת שאיני יכולה עוד. שליחות ציבורית היא משא כבד, וכשקשה לשאתו, לא הוגן כלפיכם שאעשה אותו בחצי כוח.
"העבודה הפרלמנטרית לטובת הציבור, שאני כה אוהבת וכה מיומנת בה, היא המזון לנפש בשבילי. לרגע אחד לא נמאס לי ממנה. שום דבר לא שעמם אותי או היה קטן עליי, ואני גאה בהישגי. אבל כשהתבוננתי אחורה אל חצי השנה שחלפה מאז פיזור הכנסת הקודמת, וכשאני מתבוננת קדימה אל הנצח עד להקמתה של ממשלה חדשה, אני נתקפת מועקה, ומבינה שנידונתי לשנה תמימה של פוליטיקה בלבד. כמעט בלי כלים פרלמנטריים לעשייה.
"אני לא מתייפייפת. פוליטיקה היא המכשיר האפקטיבי והחיוני של הדמוקרטיה, ולמדתי לעשות אותה, בדרכי. אבל היא חיונית רק כל עוד היא משמשת מכשיר למימוש השקפת עולם, ולא מטרה ריקה בפני עצמה, שנועדה לשרת רק כוח ריק מתוכן, אמביציות אישיות ואף שחיתות. חייב להיות איזון כלשהו בינה ובין העבודה למען הציבור. האיזון הזה שובש באופן בלתי נסבל".
ההשראה מהפרישה של ירדן ג'רבי
יחימוביץ' הדגישה כי מדובר בהחלטה אישית ופרטית, וסיפרה כי שאבה השראה מפרישתה של הג'ודוקא ירדן ג'רבי: "הכנות, הפשטות והאומץ של דבריה היו בשבילי אגרוף לא צפוי בבטן. הן קלעו, כנראה, לתחושה שכבר קיננה בתוכי, והעדפתי להתכחש לה.
"ייתכן שיכולתי להמשיך אם הייתי פחות לוקחת ללב. לומדת להתפשר. אידיאולוגית ופוליטית כאחד. אבל קורה לי דבר מוזר. ככל שאני מתבגרת, במקום להתמתן וללמוד להתפשר, אני נעשית יותר רדיקלית, ומודעת יותר לנזקי הפשרנות וההתרגלות".
על תוכניותיה לעתיד הקרוב אמרה יחימוביץ' כי "אני הולכת לעשות המון דברים, לכתוב מאמרי עומק בסוגיות שמרתקות אותי ודורשות ניסוח מחודש - כלכלה, תקשורת, פמיניזם, תרבות, דמוקרטיה, לאומיות, זהויות, אוכל, פנטסיה, מד"ב.
"אני מתכוונת לכתוב שני ספרים. ספר עיון נוסף, ורומן נוסף. את שניהם התחלתי, לא מצאתי פנאי נפשי לסיים אותם. כנראה שאמשיך ללמד ולהרצות כדי לבאר את המציאות על פי תפישתי. אירתם לטובת מטרות צודקות וחשובות – מפלטפורמות אחרות. וגם, אני מודה: יש לי כמיהה גדולה לקום בבוקר בלי תחושת האחריות, העבדות והדאגה הכרוכות בחיים הציבוריים".
היא מנתה את עשרות החוקים שיזמה בכנסת, ציינה את גאוותה בחלקה בבחירות ראובן (רובי) ריבלין לתפקיד נשיא המדינה, והתייחסה לראש הממשלה בנימין נתניהו: "ארבע פעמים לאורך השנים סירבתי להצעות להיות שרה בכירה בממשלת נתנינהו. לא מצטערת על זה".
יחימוביץ' ציינה עוד: "אני נפרדת לפי שעה מהפוליטיקה וייתכן שאשוב, אם כי איני בטוחה בכך. לא עוזבת לשום מפלגה אחרת, מחויבת לעבודה ולערכיה, אתמוך בעמיר ואעשה הכול להצלחתו ולהצלחת המפלגה שלי".
"כניסתו של ברק לא מטיבה עם השמאל הציוני"
במסיבת עיתונאים שכינסה לאחר מכן הוסיפה יחימוביץ': "אני לא מקנאה בעמיר פרץ. הוא נמצא בסיטואציה מאוד מורכבת, כניסתו של ברק לא מטיבה עם השמאל הציוני. כניסתה של מפלגה נוספת שלא עוברת את אחוז החסימה מייצרת רעש מיותר באותו גוש שנלחם על חייו. הייתי רוצה לראות חיבור בין העבודה למרצ, אבל ההחלטה הזו נתונה להחלטתו של עמיר פרץ".
יחימוביץ' (59) נכנסה לפוליטיקה אחרי קריירה ארוכה בעיתונות בשנת 2005 - ושנה לאחר מכן נבחרה בפעם הראשונה לכנסת כנציגת מפלגת העבודה. ב-2011 היא נבחרה ליושבת ראש המפלגה לאחר שניצחה את היו"ר הנוכחי פרץ בסיבוב השני של הפריימריז. המפלגה בהובלתה קיבלה 15 מנדטים בבחירות לכנסת ב-2013. מיד לאחר מכן היא הפסידה ליצחק הרצוג בבחירות לראשות העבודה. פעמיים היא שימשה כיו"ר האופוזיציה.
כך תיראה הרשימה אם העבודה תתמודד עצמאית:
כעת, עם פרישתה של יחימוביץ' לקראת הבחירות לכנסת ה-22, ממשיכה רשימת העבודה להשתנות במקרה של ריצה עצמאית. קדמו לה במהלך דומה היו"ר לשעבר ח"כ אבי גבאי, ח"כ טל רוסו וח"כ לשעבר חיים ילין ששוריין לקראת הבחירות לכנסת ה-21 במקום העשירי ברשימת העבודה, שזכתה בשישה מנדטים. יאיר (יאיא) פינק, שדורג ברשימת העבודה במקום ה-12, עבר באחרונה לקראת הבחירות הבאות למפלגת "ישראל דמוקרטית" של אהוד ברק.