מאחורי הקלעים של פרישת יחימוביץ': "הבינה שהמפלגה מדשדשת"
בכירים במפלגת העבודה אמרו כי לא הופתעו מהודעת הפרישה: "זה קינן אצלה כבר תקופה", וטענו כי "אחרי הבחירות היא כבר לא האמינה שאפשר לעשות שינוי". פוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית הביעו צער: "נזק חברתי לכנסת ישראל"
לאחר הודעת הפרישה של חברת הכנסת שלי יחימוביץ', אמרו אמש (שלישי) גורמים בכירים במפלגת העבודה כי לא הופתעו מהחלטתה לפרוש מהכנסת ולא להתמודד בבחירות הקרובות. אחד הסימנים לכך: יחימוביץ סירבה להביע תמיכה באחד המועמדים לראשות מפלגת העבודה בפריימריז האחרונים, למרות שבמערכות בחירות פנימיות מעולם לא "נשארה על הגדר".
"זה קינן אצלה כבר תקופה", אמר בכיר בעבודה. "היתה תחושה אחרי הבחירות האחרונות שהיא כבר לא מאמינה יותר שאפשר לעשות שינוי או מהפך. היא הצטרפה למערכת הפוליטית בשנת 2005 עם בחירתו של עמיר פרץ לראשות העבודה, אבל מאז היא נותרה ח"כית רק באופוזיציה. זה מתסכל".
גורם במפלגת העבודה הוסיף כי יחימוביץ' חיכתה כמה ימים לאחר הפריימריז לראשות העבודה כדי לבחון אם ישנו סיכוי שמפלגת העבודה תעלה באופן דרמטי בסקרים, אולם לאחר שהבינה כי המפלגה עדיין מדשדשת וכי אין סיכוי שהיא תהיה אלטרנטיבה שלטונית – החליטה לפרוש.
בפוסט הארוך בפייסבוק סיפרה יחימוביץ' כי "משפט אחד נוקב של הבן שלי, מתוך הרבה מילים שנאמרו בהתלבטויות הממושכות עם משפחה וחברים קרובים, הכריע את הכף: 'אני מרגיש שמיצית את היכולת שלך לשנות את השיח. אין ספק שאת יכולה עדיין לעשות טוב, אבל זה לא יהיה משנה מערכה כפי שהיה בעבר. יאללה אמא, תנוחי קצת'. ואכן, זו השורה התחתונה: לפחות כרגע, מיציתי את האפקטיביות שלי בפוליטיקה".
במסיבת עיתונאים שכינסה לאחר מכן הוסיפה יחימוביץ': "אני לא מקנאה בעמיר פרץ. הוא נמצא בסיטואציה מאוד מורכבת, כניסתו של ברק לא מטיבה עם השמאל הציוני. כניסתה של מפלגה נוספת שלא עוברת את אחוז החסימה מייצרת רעש מיותר באותו גוש שנלחם על חייו. הייתי רוצה לראות חיבור בין העבודה למרצ, אבל ההחלטה הזו נתונה להחלטתו של עמיר פרץ".
בכל קצוות המערכת הפוליטית הביעו צער על פרישתה של יחימוביץ', ושיבחו את העבודה הפרלמנטרית שלה. יו"ר מפלגת "ישראל דמוקרטית" אהוד ברק, אותו תקפה יחימוביץ' במסיבת העיתונאים כאמור, בירך גם הוא: "תודה לשלי יחימוביץ' על יותר מעשור של קריירה פוליטית מלאת הישגים חברתיים. לוחמת פמיניסטית אמיתית. הרבה הצלחה בהמשך הפעילות החברתית והפוליטית".
יו"ר מפלגת העבודה עמיר פרץ, הודה ליחימוביץ׳: "שלי הביאה עמה שיח סוציאל דמוקרטי אמיתי על שוויון וצדק חברתי. אני בטוח שהיא תמשיך להשפיע על חייהם של אזרחי ישראל גם מחוץ למערכת הפוליטית".
יו"ר כחול לבן בני גנץ כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אני מודה לשלי יחימוביץ' על תרומה ומאמץ של שנים למען מדינת ישראל במרחב הפוליטי. אני מאחל לה הצלחה בהמשך דרכה ומשוכנע שהיא תמצא דרך להמשיך ולתרום לחברה בישראל".שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד) היה מעט יותר דרמטי: "מדובר בנזק חברתי לכנסת ישראל. למרות השוני בהשקפותינו המדיניות, שילבנו ידיים ופעלנו יחד לקידום החוסן החברתי של ציבור העובדים והאוכלוסיות המוחלשות בישראל. שלי הייתה פרלמנטרית מדהימה שתחסר מאוד לפוליטקה הישראלית, אני מאחל לה המשך דרך צלחה".
שר נוסף מהליכוד, השר לביטחון פנים גלעד ארדן, אמר: "פרישתה של יחימוביץ היא רגע עצוב לפוליטיקה בישראל. גם אם חלקתי על רבות מעמדותיה ולא אהבתי התבטאויות שלה, שלי היתה פרלמנטרית מעולה וערכית, שפעלה ללא הרף למען שוויון וחברה צודקת יותר ועל כך היא ראוייה להערכה והוקרה".
יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ, אמר: "מצער אותי מאוד להגיד את המשפט הבא: 'חברתי שלי יחימוביץ הודיעה על פסק זמן מהפוליטיקה'. שלי היא מהלוחמות החברתיות הכי החשובות שפועלות כאן והיא גם חברה אישית ושותפה לדרך. בשמי ובשם מחנה השמאל כולו אני רוצה להודות לה על כל מה שעשתה עד עכשיו והיות ואני מכיר אותה אני יודע שתעשה עוד המון".
כעת, עם פרישתה של יחימוביץ' לקראת הבחירות לכנסת ה-22, ממשיכה רשימת העבודה להשתנות במקרה של ריצה עצמאית. קדמו לה במהלך דומה היו"ר לשעבר ח"כ אבי גבאי, ח"כ טל רוסו וח"כ לשעבר חיים ילין ששוריין לקראת הבחירות לכנסת ה-21 במקום העשירי ברשימת העבודה, שזכתה בשישה מנדטים. יאיר (יאיא) פינק, שדורג ברשימת העבודה במקום ה-12, עבר באחרונה לקראת הבחירות הבאות למפלגת "ישראל דמוקרטית" של אהוד ברק.