ג'ונסון הניף דג ותקף את האיחוד האירופי
בשבוע הבא אמור בוריס ג'ונסון להפוך ראש ממשלת בריטניה. ג'ונסון, שכבר כעיתונאי לעג לבירוקרטיה של האיחוד האירופי, הכעיס את בריסל כשנופף בדג מעושן כדי להסביר למה הברקזיט צריך להתבצע בהקדם האפשרי
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בנאום בפני חברי המפלגה השמרנית אתמול בלונדון אמר ג'ונסון שהדג המעושן שהוא מחזיק הגיע מיצרן באי מאן, שטח חסות בריטי בין בריטניה לאירלנד. אותו יצרן, כך אמר ג'ונסון, זועם כהוגן. לפי ג'ונסון הסיבה היא שאחרי עשרות שנים האיחוד האירופי הגדיל את העלויות שלו בצורה דרמטית – והוא נדרש לצרף לכל דג מעושן שהוא שולח קרחום מפלסטיק שישמור על הטריות שלו.
אנקה פדוררו, דוברת הנציבות האירופית לבטיחות מזון ובריאות, דחתה את דבריו של ג'ונסון ואמרה שמדובר בפייק ניוז. פדוררו אמרה שהיצרנים אמנם חייבים לעמוד בתקנות הבטיחות במזון , אך "תקנות ההיגיינה של האיחוד האירופי לא חלות על המכירה של המוצרים מהיצרן לצרכנים". היא הוסיפה: "כשמדובר בדגים טריים יש חוקים נוקשים, אך החוקים האלה לא תקפים כשמדובר במוצרי דגים מעובדים".
"מה שמר ג'ונסון תיאר נופל מחוץ לתחום החקיקה של האיחוד האירופי, ונתון לחלוטין לסמכותה של בריטניה", הוסיפה פדוררו. עם זאת, דוברת הממשלה באי מאן אמרה ל-AFP שהחוקים שנקבעו על שמירת דגים מעושנים בטמפרטורה נכונה החלו ב-2007, כמה חודשים אחרי רגולציה של האיחוד האירופי.
האי מאן אינו חבר באיחוד האירופי, אך מכיוון שמדובר בשטח חסות של בריטניה יש לתושבי האי גישה לאיגוד המכסים של האיחוד - שמאפשר תנועה של סחורות תעשייתיות וחקלאיות. כתוצאה מכך חייב האי לעמוד ברגולציות של האיחוד. דוברת הממשלה אמרה שהיא "שמחה לראות עניין גדול כל כך בדגים המעושנים שלנו, שנמכרים בכל העולם".
סוכנות המזון הבריטית מסרה שכל מוצרי המזון שנשלחים לצרכנים, וצריכים להיות בקירור, חייבים להתקרר גם בזמן ההובלה. יצרן דגים מעושנים באי מאן אישר שהם קיבלו לאחרונה הנחיות חדשות על שמירת הדגים, אך גורם בריטי אמר שכנראה מדובר בניסיון לכפות את החוקים הקיימים – בשעה שבריטניה נערכת לשיבושים שיביא הברקזיט.
לפני שנכנס לפוליטיקה ג'ונסון היה עיתונאי שעבד בבריסל. הוא נהנה לכתוב על החוקים "האבסורדיים" של האיחוד האירופי, ומבקריו נהגו לטעון שהוא מגזים ביחס שלו לבירוקרטיה של האיחוד. העובדה שג'ונסון צפוי לנצח בשבוע הבא את ג'רמי האנט ולהיות ראש ממשלת בריטניה מדאיגה רבים בבריסל.
נציב הבריאות של האיחוד האירופי, ויטניס אנדריוקאיטיס, האשים את ג'ונסון "בפייק ניוז" אחרי נאום הדג המעושן: "בוריס, האי מאן לא כבול ל'בירוקרטיה המזיקה וחסרת המשמעותית' של האיחוד האירופי – שבה אנחנו מתגאים מכיוון שהיא שומרת על הצרכנים. שכחת לומר שהאי מאן הוא לא חלק מהאיחוד האירופי, ולכן שלב האריזה הוא בסמכות בריטניה. עוד עשן. פייק ניוז".