הוקפא זמנית גירוש אם ובנה בן ה-12 לפיליפינים: "מרכז חייהם בישראל"
פקחי רשות האוכלוסין וההגירה עצרו את אופרסינה קוואנקה ואת בנה מייקל ג'יימס קוואנקה בן ה-12, שעולה לכיתה ז'. בית הדין לעררים עיכב את הגירוש עד לדיון בבוקר. חוות דעת מקצועית: מייקל לא יוכל לרכוש שפה אחרת
ישראל החלה אתמול (א') בהליכי הגירוש של כמאה עובדות זרות לא-חוקיות, רובן מהפיליפינים, שילדיהן נולדו וגדלו בארץ. לפנות בוקר עצרו פקחי רשות האוכלוסין וההגירה את אופרסינה קוואנקה ואת בנה מייקל ג'יימס קוואנקה בן ה-12, שעולה לכיתה ז' במסגרת חינוך מיוחד, בביתם שביהוד. הילד ואמו הועברו למתקן המעצר "יהלום" בנמל התעופה בן גוריון, במטרה לגרשם לארץ מוצאם. הערב הורה בית הדין לעררים בתל אביב להקפיא את הגירוש של השניים מישראל.
הדיין אילן חלבגה הורה לרשות האוכלוסין וההגירה להשיב לערעור האם ובנה על החלטת הגירוש עד היום בשעה 10:00. זהו המקרה הראשון הקיץ שבו הרשות מבקשת לממש צו גירוש שניתן לאם ולילד יליד ישראל הלומד במערכת החינוך הישראלית.
חבריו לכיתה של קוואנקה מבית הספר היסודי הרצל ביהוד והוריהם הפגינו הערב מול בית המעצר "יהלום" בנתב"ג, שבו הוא מוחזק. אחת האימהות המפגינות אמרה כי "הילדים בוכים מאז ששמעו שהוא עצור. הוא אחד הילדים הכי מקובלים בכיתה. רק אתמול הם היו ביחד בבריכה בחופש הגדול והיום הוא בכלא. זה הזוי. הילדים לא מפסיקים לבכות ולא מבינים מה עשה הילד שהוא נמצא בכלא".
עו"ד זרי חזן, שמייצג את האם ובנה, אמר כי "מדובר במעצר שווא בניגוד לחוק ולנוהלי משרד הפנים. מצד אחד ישנה התדיינות עם משרד הפנים ומצד שני מחלקה אחרת מחליטה לעצור ילד בן 12 ואמו במיטתם בשעה שש בבוקר. אנחנו נשחרר אותם".
אופרסינה הגיעה לישראל כמטפלת סיעודית בשנת 2000 ובשנת 2007 ילדה את מייקל ג'יימס. בבקשת הערעור שהגיש עו"ד חזן בשם האם ובנה, נכתב כי מייקל ג'יימס מאובחן כסובל מבעיות התפתחותיות, שבעטיין בין היתר לא יוכל לרכוש שפה חדשה. עוד נכתב כי "חוות הדעת המקצועיות כולן קובעות באופן חד-משמעי עד כמה היציבות החברתית והרגשית והמשכה של המסגרת התומכת והמצמיחה הם קריטיים על מנת שלא לגרום לו לנזקים משמעותיים, נוסף על כל קשייו האובייקטיביים".
עו"ד חזן הוסיף בערעור על החלטת הגירוש כי "מרכז חייו הבלתי מעורער של הקטין נמצא בישראל. בכפוף למגבלותיו הוא דובר ומבין עברית בלבד, התחנך במסגרות חינוך ישראליות ולפיכך מכיר, ככל בני גילו, תכנים ותרבות יהודית-ישראלית בלבד. אין לו כל קשר, תרבותי או אחר, למדינת המוצא של אמו, את שפתה אינו מכיר, כך שמבחינתו ישראל היא ביתו היחיד. מגיל ינקות ועד היום, גדל וחונך מייקל בישראל כך שכיום אין כל הבדל בינו לבין ילדי הארץ האחרים וכן תחושת השייכות שלו אינה נופלת במאום מזו שלהם".
ארגון "זזים בקהילה" פתח עצומה אינטרנטית נגד הגירוש, שעד השעה 22:00 כללה כבר יותר מ-1,400 חתימות. רונית, אחת החותמות, כתבה: "הם טובים בשביל לטפל בהורינו הקשישים, אבל לא בשביל להישאר כאן ולהקים משפחה? הם בסך הכול 100 אנשים, בואו נהיה גם אנחנו אנשים. לא אשכח איך מטפלת פיליפינית טיפלה בסבתי במסירות בשנותיה האחרונות והפכה לחלק ממשפחתנו. השאירה את ילדיה בארץ מוצאה ולא ראתה אותם שנים רבות. זה מצב בלתי נסבל. אם המדינה רוצה כוח אדם מחו"ל, עליה להסדיר בחוק את שהותו מתוך נקודת מבט אנושית". חבריו של מייקל ג'יימס מבית הספר והוריהם מתכננים להפגין נגד הגירוש בנתב"ג.
ח"כ עופר כסיף (חד"ש) פנה בעניין למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור-יוסף. "אני מבקש ממך, בכל לשון של בקשה - אל תגרש אותו", כתב כסיף בהתייחס למייקל ג'יימס. "הגירוש אינו רק בלתי מוסרי, אלא גם חסר כל תועלת ציבורית. איזה ערך עומד מאחורי הגירוש הזה? מי ירוויח ממנו? האם טובת המדינה עומדת כאן על הכף או התעמרות מערכתית במשפחה זרה וחלשה? אנא ממך, אל תפגע כך בילד ובאמו. תן למייקל לחיות היכן שנולד וגדל, לצד חבריו שאוהבים אותו כל כך".
סגנית ראש העיר תל אביב-יפו, ציפי ברנד, אמרה כי "בהיעדר ממשלה יציבה החלה רשות האוכלוסין את הציד הלא-מוסרי של גירוש הילדים והאימהות הישראלים ממוצא פיליפיני. בפעם הקודמת כשילדים הועמדו לגירוש החלטת ממשלת ישראל היא זו שמנעה מהלך זה, כצעד הומניטרי מתבקש. מה דחוף עכשיו לרשות האוכלוסין וההגירה לגרש? לרדוף ילדים ואמהות? כל זאת תחת עינם הפקוחה של שר הפנים וראש הממשלה, שלא נוקפים אצבע ולא מביאים את הנושא לדיון בממשלה כמו בכל הפעמים הקודמות. על הממשלה להתעורר ולעצור את הגירוש באופן מיידי".