שביתת האחיות: "אנחנו לא עבדים"; ליצמן: "סבל מיותר לחולים"
יו"ר ועד האחים והאחיות במרכז הרפואי לגליל בנהריה אמר כי "המאבק הוא על המחסור הכרוני שנמשך כבר שנים. יש תקנים - אבל הם לא מאוישים". סגן שר הבריאות ליצמן: "נבקש צו מניעה ונגיע לסיכומים". מנכ"ל משרד הבריאות: "לצערנו, אנו נאלצים להגיע לבית הדין כדי לפתור את הסכסוך"
הסתדרות האחיות פתחה הבוקר (ג') ב-07:00 בשביתה - והרוחות סוערות: אדוארד חדד, יו"ר ועד האחים והאחיות במרכז הרפואי לגליל בנהריה, אמר: "אנחנו לא עבדים. המאבק הוא על המחסור הכרוני באחיות שנמשך כבר שנים".
הוא אמר עוד כי "בנוסף, על האחיות לבצע עבודות נוספות שמרחיקות אותן מהמטופלים; מעל אלף אחים ואחיות עובדים בבתי החולים - אבל אצלנו עדיין חסרים 145. יש תקנים, אבל הם לא מאוישים בשל ביורוקרטיה".
במקביל, התייחס סגן שר הבריאות יעקב ליצמן לשביתה בכנס בבית החולים שיבא בתל השומר. "האחיות עושות עבודת קודש, אבל מכאן ועד שביתה הדרך ארוכה", אמר. "זה סבל מיותר לחולים; נבקש מבית המשפט לבקש צו מניעה כדי שהן לא יוכלו לשבות - ונגיע לסיכומים".
"בזמן מערכת הבחירות כולם דיברו על הבריאות, ועכשיו איפה כל המפלגות? איפה כולם? בבונקרים", תקף. "אף אחד לא רוצה להיות שר הבריאות. לא נבהלתי מזה שתקפו אותי; זה הכול פוליטיקה. הגיע הזמן לדבר על הבעיות במערכת הבריאות ואיך פותרים אותן. מפריע לי שמאז שהחלה מערכת בחירות חדשה אף אחד לא מדבר על בריאות".
ליצמן הוסיף: "אני מקווה שתקציב סל הבריאות יעלה". לדבריו, ברקע הבחירות ב-17 בספטמבר, הוא הגיע "לסיכום מסוים" עם שר האוצר משה כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לתקציב משרד הבריאות: "אני מקווה שהסיכום הזה יימשך גם לאחר מכן". סגן השר הדגיש כי תוך חודש יודיע משרדו על הרכב חברי ועדת סל הבריאות.
קודם לכן נשא דברים מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. הוא אמר כי משרד הבריאות "מוכן לשבת ולבחון אילו מטלות הן מיותרות". לדבריו, "אנו עובדים כל העת כדי להפוך את העבודה ליותר ידידותית ופחות מעיקה, אך אנו עומדים על כך שבסוף המטלות צריכות להתבצע".
"אנחנו מודעים לעבודה הקשה שעושות האחיות. זו עבודה שוחקת במציאות של עומסים שגוברים והולכים. יש לפתור את סכסוך העבודה הזה בדרכי שלום ולא להסלים אותו. אתמול הצענו מספר רב של הצעות לשיפור ממשי בעבודת האחיות; אנו מתכננים לשחזר את ההישג שכמעט הגענו אליו אחרי הבחירות מול משרד האוצר על תוספת תקציב, אבל אז הכנסת פיזרה את עצמה. נצטרך לשחזר את ההישג הזה".
עוד אמר בר סימן טוב: "השביתה הזו מיותרת. לצערנו, אנחנו נאלצים להגיע לבית הדין לעבודה כדי לפתור את הסכסוך".
מחלקות הפנימיות - תמונת מצב
פנימית ה', ביה"ח העמק (עפולה) - תקן: 30, מאושפזים. בפועל: 29, מהם 2 מונשמים. 3 רופאים מומחים, 5 מתמחיםו ו-2 סטאז'רים. במחלקה לומדים כיום 7 סטודנטים לרפואה.
פנימית ח', ביה"ח רמב"ם (חיפה) - תקן: 36, מאושפזים. בפועל: 37, מהם 6 מונשמים ועוד 3 ממתינים במיון. 1 רופא מומחה, 4 מתמחים ו-3 סטאז'רים.
פנימית א' הלל יפה (חדרה) - תקן: 36, מאושפזים. בפועל: 41, מהם 5 מונשמים, 2 רופאים מומחים, 3 מתמחים ו-3 סטאז'רים.
פנימית ד' הלל יפה - תקן: 38, מאושפזים. בפועל: 33 חולים, מהם 3 מונשמים; 14 חולים חדשים ב-24 שעות, 1 רופא מומחה , 6 מתמחים ו-4 סטאז'רים
פנימית ב' שיבא (תל השומר) - תקן: 37. בפועל - 38 מאושפזים. 2 מומחים ו-4 מתמחים.
פנימית ו' וולפסון (חולון) - תקן: 38. מאושפזים בפועל: 43, מהם אחד מונשם, 4 בבידוד. רופא מומחה, 2 מתמחים, 2 סטאז'רים ו-4 סטודנטים.
שערי צדק (ירושלים) - פנימיות א-ב-ג: תקן - 36. בפועל 43, 41, 48 חולים בהתאמה. בכל מחלקה 2 רופאים מומחים, 4-5 מתמחים.
שערי צדק - פנימית ד': תקן- 22 חולים. בפועל 23 מאושפזים.
פנימית א' קפלן (רחובות) - תקן: 38. מאושפזים בפועל: 44. 2 רופאים מומחים, 5 מתמחים, 2 סטאז'רים ו-5 סטודנטים.
פנימית ד' ברזילי (אשקלון) - תקן: 41. מאושפזים בפועל: 40, מהם 3 מונשמים, 3 בבידוד, 2 רופאים מומחים ו-4 מתמחים.
פיצוץ המו"מ אמש עם משרדי האוצר והבריאות הביא לשביתה, שכוללת את בתי החולים, המרפאות בקופות החולים ותחנות הבריאות. מוקדם יותר אתמול הפגינו אחים ואחיות מתחת לבניין משרד הבריאות בירושלים.
האחים נשאו שלטים: "תנו לאחיות לחיות", וצעקו: "בושה. אם רוצים שנעמוד בתו תקן אמריקני, תנו לנו את כמות התקנים כמו שיש באמריקה". משרד הבריאות נמסר כי היום יפנו לבית הדין לעבודה בבקשה להוצאת צו מניעה.
איריס אביטל, אחות בלשכת הבריאות נפת רמלה סיפרה: "משנות ה-80 ועד היום המצב רק הולך ונהיה יותר גרוע. מוסיפים לנו מטלות בלי סוף, האוכלוסייה גדלה ואין לנו תוספת כוח אדם. האחיות פשוט מתמוטטות, הן מגיעות לעבודה ואחרי כמה חודשים הן פשוט בורחות - לא את זה הן רצו לעשות. לאחרונה הייתה מגפת חצבת, אחיות ביטלו את חופש פסח והגיעו לעבוד בחול המועד כדי לחסן את כולם - עד היום הן לא קיבלו את הכסף על העבודה הזו".
לילך אליהו, אחות נשים במרכז בריאות האישה בבני ברק הוסיפה: "התפקיד של אחות בקהילה הוא לא מה שהיה לפני ארבעים שנה. בעבר אחות הייתה עושה דברים פשוטים והיום התפקיד השתנה והתרחב – העומסים הם רבים וגדולים. כל כמה דקות נולדת מטלה – איך אפשר לתת טיפול מודרני עם תקינה ישנה? הגיע הזמן שמשרד הבריאות ישנה את תקינת האחיות בצורה הולמת לכמות המשימות והנהלים שהאחיות קיבלו עצמן עם השנים".
"יש אחיות שעובדות 16 שעות ברציפות"
שאול סקיף, אח בבית החולים אסף הרופא ויו"ר חטיבת בתי החולים בהסתדרות האחים והאחיות, סיפר הבוקר לאולפן ynet על המציאות הקשה שהובילה להחלטה לשבות. "הגענו למצב שאנחנו כבר פשוט לא מסוגלים, נופלים מהרגליים. אין לנו שום יכולת כבר לתת טיפול לחולים", אמר סקיף.
"בעקבות זה אנו סובלים מאלימות פיזית, שחוקים, פשוט לא מסוגלים להמשיך לעבוד בעומסים האלה. כל מי שנכנס רואה מה קורה במיונים, מה קורה בפנימיות, מה קורה במחלקות הכירורגיות. הרגע דיברה איתי אחות מבית החולים הלל יפה, שסיפרה שיש לה 40 מטופלים, שלושה מונשמים ועל כל זה - שלוש אחיות. נראה לכם שאפשר לתת טיפול לחולים? וזה במחלקה כירורגית, זה כבר לא רק בפנימית".
לדבריו, "אנחנו לא מצליחים להגיע לאנשים. אנחנו מוצאים אנשים מתים, יש זיהומים קשים בבתי החולים, יש צפיפות קשה, יש אלימות קשה כלפינו. מילולית, פיזית, בגלל הדברים האלה. המשפחות באות בלחץ והן רואות את המצב. אתה רוצה אחות, אבל אין אחות לרפואה. יש אחיות שעובדות 16 שעות ברציפות, אנחנו פשוט קורסים ואף אחד לא מוכן להקשיב".
לסיום אמר סקיף: "אנחנו בשביתה עד שדברים ישתנו. הם אמרו שיקראו לנו לבית הדין לעבודה, אנחנו מצפים לזה. אולי מישהו יקום ויגיד לממשלה: 'הגיע הזמן שתתנו את המשאבים לאחיות. הציבור הכי מסור במדינת ישראל".
מורן, אחות במרכז הרפואי לגליל בנהריה, סיפרה לאולפן ynet על הקושי איתו היא וחברותיה מתמודדות: "הפעם אנחנו נלחמים לא על משכורת ולא על פנסיה, אני לא אומרת שזה לא חשוב, זה חשוב מאוד וצודק אבל אנחנו נלחמים על המטופל. מה שקורה היום, כמו שאתם יודעים, 24 עד 48 שעות מטופלים יושבים במיון ללא מענה, מחלקות עמוסות עד אפס מקום. אנחנו פשוט עמוסים ברמה שאי אפשר לתאר".
לדבריה, "חסר כוח אדם ברמה מטורפת. זה מתחיל מזה שבבוקר אתה בא ועובד על 50 חולים, עם 5-4 אחיות שמחלקות תרופות, זה פשוט טירוף".
על מה המחאה?
האחים והאחיות מוחים על הכוונה לקצץ בשכרם לאור סכסוך העבודה עליו הכריזו ודורשים תוספת תקנים, הוצאת המיטות מהמסדרונות ובחינה מחדש של מבחני האקרדיטציה שגרמו לעומס מטלות ונהלים עליהם.
בדיקת האקרדיטציה היא סדרת מבדקים שאותה עובר בית החולים אחת לשלוש שנים שנערכת על ידי הארגון האמריקאי JCI. לאור החלטה של משרד הבריאות, רישיון העבודה של בית החולים תלוי במבחן הזה, וכדי לעבור אותו, טוענים האחים והאחיות, ההנהלה מבקשת מהם ליצור מצג שווא ולעמוד בסטנדרטים לא ריאליים של תקנים, מקצועיות וניקיון. במאי האחרון פרסמנו ב-ynet על כך שהסתדרות האחיות מאיימת להשבית את בתי החולים בעקבות כך, וכעת האיום מתממש.
צביקה הופמן, אח במחלקה כירורגית בבית החולים הלל-יפה אמר: "החלטנו לשים סוף לתהליך האקרדיטציה. אין התאמה בין כמות החולים שאח או אחות מופקד עליהם לבין המשימות שאנו נדרשים לבצע בכוח. זה מאריך את זמן ההמתנה עבור החולים, אנחנו קורסים תחת העומס ואי אפשר לתת התייחסות לכל משפחה ומטופל בזמן שמוקצה לנו. אין הלימה בין כמות המטופלים לכמות האחיות שנמצאות באותה המשמרת. כבר מזמן הפסקנו לספור את המיטות במסדרון, שחורגים מהתקינה במחלקה".