תלמידים חלשים ייפגעו: איומים להשבתת הלימודים בכפרי הנוער
הסתדרות המעו"ף מאיימת כי תשבית את הלימודים ב-1 בספטמבר בכפרי הנוער והפנימיות ברחבי הארץ, זאת בשל טענות לסחבת במשא ומתן לגיבוש הסכם קיבוצי. משרד האוצר: "בטוחים שההסתדרות לא תפר הסכמים תוך פגיעה בבני הנוער"
הסתדרות המעו"ף מאיימת כי תשבית את הלימודים ב-1 בספטמבר בכ-50 כפרי נוער ופנימיות, על רקע טענות ל-"גרירת רגליים" מצד משרדי החינוך והאוצר באשר לגיבוש הסכם קיבוצי לעובדי הפנימיות והכפרים, כמעט שנה לאחר החתימה על הסכם הביניים בין הצדדים.
בתוך כך, יש לציין כי כ-2,500 עובדי כפרי הנוער אינם עובדי משרד החינוך ומועסקים על ידי רשתות החינוך ורובם משתכרים שכר מינימום. במידה והשביתה תצא לפועל, אלפי תלמידי הפנימיות וכפרי הנוער עלולים להישאר בביתם. אתמול (יום ב') התקיימה אסיפת הסברה של ההסתדרות בהשתתפות נציגי ועדי העובדים של כפרי הנוער בעניין.
מנגד, אומרים באוצר כי הם מצפים שעובדי הכפרים יכבדו את ההסכם שעליו הם חתומים עד תחילת 2020. בחודש אוגוסט נחתם הסכם ביניים בין הצדדים ואולם עד כה, כאמור, טרם גובש ההסכם הסופי. ממשרד החינוך לא התקבלה תגובה.
תלמידי הפנימיות וכפרי הנוער מגיעים במקרים רבים מהשכבות הסוציו אקונומיות הנמוכות ביותר. בכנס של הפורום הציבורי של כפרי הנוער והפנימיות בישראל, שהתקיים בחודש נובמבר האחרון, תיאר מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב את חשיבות העבודה בכפרי הנוער והדגיש כי מדובר על "ילדים שלא שפר עליהם גורלם". עוד הוסיף אבואב כי אותם תלמידים "חוו חוויות קשות במסע חייהם והעבר כרוך בהם כצל תמידי. נתיב החיים שלהם לא תמיד היה במחוזות ההצלחה וכישלון חבר לכישלון".
אבואב שיבח כאמור את העבודה בפנימיות ובכפרי הנוער. "אתם מקבלים את התלמידים באהבה, ברגישות, בהבנה שאפשר לעשות שינוי גם בקרב אלו שבאים ממצוקה קשה". ואולם, על אף המילים החמות, בהסתדרות טוענים כי באותו זמן ממש - משרדי החינוך והאוצר נמנעו מגיבוש הסכם קיבוצי לעובדי כפרי הנוער. על פי ההסתדרות, "בשנה האחרונה נציגי משרד האוצר ומשרד החינוך גררו רגליים, דחו את מפגשי המו"מ שוב ושוב, על אף התראות חוזרות ונשנות של ההסתדרות".
"עובדי כפרי הנוער מבצעים מלאכת קודש ואמונים על חינוכם, שלומם וביטחונם של עשרות אלפים נערים", אומר ניר אלון, ראש חטיבת כפרי הנוער בהסתדרות המעו"ף. "למרות שרבים מהם עובדים 24/7 ונותנים את נשמתם למען הנערים והנערות, הם מקבלים שכר מינימלי ולא מתגמל. את זאת אנו חייבים לשנות ולא נקבל מציאות אחרת שבה הם ימשיכו להיות מועסקים בתנאים מזלזלים ולא מכבדים".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "לכפרי הנוער הסכם קיבוצי תקף עד לתחילת 2020. אנחנו בטוחים שההסתדרות תכבד את ההסכמים עליהם היא חתומה ולא תפר אותם תוך פגיעה בבני הנוער". ממשרד החינוך לא התקבלה תגובה.