מבצע "בן אנד ג'ריס": 18 שנה של מרדף חובק עולם אחר האסיר הנמלט
ארז אקרישבסקי, שישב בכלא על ניסיון רצח כפול וברח מהארץ לפני 18 שנה חי במקסיקו בשם ריקרדו לופז. מההימלטות בעזרת שוטר מושחת, דרך החבירה לרוצח דרק רוט והתערבות נשיא ונצואלה - ועד לבקשה ל"הפסקת אש" מהקצין שרדף ולא ויתר. כך הושלם אחד המבצעים הגדולים במשטרה
שוטרים מושחתים בישראל ובמקסיקו עזרו לו להימלט, הוא הסתתר באמריקה הלטינית יחד עם רוצחו של נהג המונית דרק רוט - וגם מארבים על בתי כנסת בבואנוס איירס לא עזרו: אחרי 18 שנות מרדף חובק עולם, שנראה כאילו נלקח מסרט, הצליחה השבוע המשטרה לשים את ידיה על העבריין הנמלט ארז אקרישבסקי, שהורשע בניסיון רצח כפול אך נמלט ב-2001 בעת חופשה מהכלא - והסתתר מאז בדרום אמריקה.
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, אקרישבסקי נעצר במקסיקו בתחילת השבוע והוסגר לישראל במבצע מורכב בפיקודו של ראש אגף החקירות, ניצב גדי סיסו. אחרי מעצרו בקנקון, שם חי בשם ריקרדו לופז, הועבר אקרישבסקי לישראל דרך הולנד והובא לבית המעצר ניצן. כך החלה והסתיימה הפרשה שזכתה במשטרה לכינוי "בן אנד ג'ריס".
1998: אקרישבסקי ניסה לרצוח אב ובנו באזור שוק הכרמל בתל אביב, ככל הנראה על רקע סגירת חשבונות בשוק האפור. הוא שלף אקדח, ירה בהם מטווח קצר ופצע אותם באורח קשה. לאחר ניסיון החיסול ירד למחתרת. בתום סריקות הוא אותר במלון בירושלים כשהוא מחופש לחרדי, ונעצר רגע לפני שנמלט מהארץ, מצויד בדרכון אמריקני ובכרטיס טיסה לבלגיה, לטיסה שהמריאה שש שעות אחר כך. עם הרשעתו הוא השליך נעל לעבר השופט אמנון סטרשנוב, ששלח אותו ל-18 שנים בכלא על שני ניסיונות לרצח וזיוף מסמכים.
2001: אקרישבסקי ברח מישראל יחד עם העבריין בן סוטחי לדרום אמריקה, במהלך חופשה מהכלא - בעזרת שוטר מושחת שמשתף עמם פעולה.
2002: רב-פקד גיא ניר מונה לנציג משטרת ישראל בדרום אמריקה והתחיל את המצוד אחרי אקרישבסקי וסוטחי. השניים, שכבר היו נטועים חזק בדרום אמריקה, פיתחו קשרים ענפים עם ארגוני הפשיעה המקומיים וזכו לחסות מהם.
2003: שוטרים מקסיקנים מושחתים חשפו בפני אקרישבסקי וסוטחי את הפעילות שמנהל רפ"ק ניר, והשניים עזבו מיד את מקסיקו. סוטחי נסע לוונצואלה עם העבריין יענקלה אמסלם, ואילו אקרישבסקי נסע לארגנטינה.
2004: רפ"ק ניר הצליח לשים את ידו על סוטחי ואמסלם בוונצואלה כשברשותם כעשרים קילוגרם קוקאין, ובמשטרת ישראל החלו בהליך בקשה להסגרתם. במקביל קיבל ניר קצה חוט בארגנטינה והתחיל לסגור על אקרישבסקי. המידע המודיעיני הצביע על כך שגם משה בן-איבגי, רוצח נהג המונית דרק רוט שאף הוא נמלט ממאסר, שוהה בארגנטינה וייתכן שנמצא בקשר עם אקרישבסקי.
בערב יום כיפור באותה שנה יצא לדרך מבצע "בן אנד ג'ריס", אחד המבצעים הגדולים של משטרת ישראל. לאחר שלידי המשטרה מגיע מידע מודיעיני שמצביע על כך שאשתו של אקרישבסקי הגיעה לארגנטינה, הוצבו מארבים סביב כל בתי הכנסת בבואנוס איירס. אקרישבסקי בעל החושים החדים הבין כי אנשיו של ניר נמצאים בעיר ומחפשים אחריו, נשאר מתחת לרדאר, והמבצע נכשל.
באוקטובר, בזמן שהמרדף מתמקד באקרישבסקי, יצרו סוטחי ואמסלם קשר עם רפ"ק ניר וביקשו "הפסקת אש" - שהמשטרה תפסיק לרדוף אותם והם "יעלמו". בקשתם נדחתה והמשטרה הודיעה להם שהמרדף אחריהם צפוי להתגבר. במקביל איתר המודיעין המשטרתי שעבד בשיתוף פעולה עם הארגנטינאים את הבית שבו שהו אקרישבסקי ובן-איבגי בשכונת יוקרה ליד בואנוס איירס, והימ"מ הארגנטינאי נקרא לבצע חיפוש ומעצר.
לתדהמת רפ"ק ניר וצוותו, בבית אותרו יחד עם אקרשיבסקי ובן-איבגי עוד שלושה עבריינים נמלטים מישראל. משטרת ישראל והפרקליטות החלו במגעים עם השלטונות הארגנטינאים לצורך הסגרתם של אקרישבסקי ובן-איבגי, אך השניים שכרו עורך דין שתמורת סכום כסף גדול סייע להם לברוח.
2005: רפ"ק ניר וצוותו ניסו לחקור את השופט ששחרר את סוטחי בוונצואלה ולעצור אותו שוב לצורך הסגרתו לישראל. נשיא ונצואלה דאז, הוגו צ'אבס, דחה את מאמצי משטרת ישראל ואף הורה לאנשיו להקשות על החקירה. ניר וצוותו גורשו בבושת פנים מהמדינה.
לאחר כמה חודשים, בעקבות מידע חדש אותרה כניסה של סוטחי מוונצואלה למקסיקו עם דרכון מזויף, ובמשטרה הקימו צוות חקירה סמוי וקטן ביחד עם המקסיקנים, והצליחו לעצור את סוטחי בפעם השנייה. הוא גורש בן לילה לישראל לרצות את המשך מאסרו.
2007: אקרישבסקי ובן-איבגי הצליחו לקבל שחרור בערבות בארגנטינה, אך שנה לאחר מכן, בזמן שנמצאו תחת פיקוח המשטרה הארגנטינאית, הצליחו לברוח שוב. אקרישבסקי עבר בין מדינות דרום אמריקה והצליח להיטמע באוכלוסיה המקומית. ניר, שסיים בינתיים את תפקידו כשליח המשטרה בדרום אמריקה, שב לישראל אך המשיך במרדף אחרי אקרישבסקי גם בתפקיד ראש חטיבת המודיעין.
2019: המשטרה גילתה בעקבות מידע מודיעיני שאקרישבסקי חי עם דרכון מזויף בדרום אמריקה וקיבל חסות מארגוני פשיעה מקומיים שאיתם קשר קשרים. בימים האחרונים הוא אותר, וכוחות גדולים מיחידה מיוחדת של משטרת מקסיקו נערכו בתיאום עם נציג משטרת ישראל. ביום ראשון, כשאקרישבסקי הגיע למעגן סירות בקנקון, זינקו עליו השוטרים המקסיקנים ועצרו אותו בחשד לשימוש במסמכים מזויפים. עם מעצרו הזדהה בשמו האמיתי.
זמן קצר לאחר מכן התקבל הטלפון בלשכתו של ראש אגף החקירות, ניצב סיסו. "הוא בידיים שלנו", נמסר - ובמשטרה שחררו אנחת רווחה גדולה. 18 שנה של מצוד הגיעו לסיומן.