בטהובן מאחורי הסורגים: פרו משקמת אסירים בעזרת מוזיקה
אסירים בכלא אל קלאו שבלימה, חלקם רוצחים וסוחרי סמים, מנגנים לצד התזמורת הסימפונית בתיאטרון הלאומי. שיתוף הפעולה הוא חלק מתוכנית לימודי המוזיקה שפועלת ב-4 בתי סוהר בפרו. לאחרונה אף השקיעו הרשויות יותר מ-150 אלף דולר ברכישת כלי נגינה. "זו הזדמנות להיוולד מחדש"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הביקור בתיאטרון הוא חלק מפרויקט חלוצי לשיקום עבריינים, חלקם הורשעו ברצח, שוד וסחר בסמים. המטרה היא ליצור תזמורת בבית הסוהר עד לחגיגות בשנת 2021 לרגל 200 שנה להקמתה של פרו.
בינתיים הכל עובד לפי התוכנית. האסירים למדו כבר לנגן את שיר הנושא מתוך "משחקי הכס" וקטעים מאת בטהובן.
עבור מרטין ריינו, שנידון ל-20 שנות מאסר בגין רצח, ההזדמנות לנגן בכלי היא משחררת. המפגשים שבהם מנגנים האסירים מוזיקה הקלאסית הם "בריחה, משהו לא רגיל", אמר ריינו בן ה-41, שמחזיק בתא הכלא הקטן שלו קלידים, שלוש טרומבונים, חצוצרה וגיטרת בס. כלי הנגינה הושארו מאחור על ידי אסירים אחרים שריצו את עונשם ושוחררו מהכלא.
האסירים שנכחו במפגש בן שלוש השעות בתיאטרון היו עצבניים בהתחלה. הם הקשיבו בשתיקה כשווילפרדו טרזונה, ראש תוכנית המוזיקה הממלכתית, אמר ששיתוף הפעולה בין האסירים לתזמורת הוא "אירוע חסר תקדים". הוא הוסיף ששירות בתי הסוהר של פרו, שקונה בדרך כלל מנעולים, מפתחות ואזיקים, הוציא לאחרונה יותר מ-150 אלף דולר על כלי נגינה.
אחר כך הוביל טרזונה את הנגנים בקטע חגיגי מאת המלחין הרוסי דמיטרי שוסטקוביץ'. כמעט 50 סוהרים פיקחו מקרוב על האסירים במהלך שיעור המוזיקה, לפני שליוו אותם בחזרה לכלא אל קלאו באזור החוף בלימה.
כמה ימים לאחר מכן, חברי התזמורת הסימפונית ביקרו בכלא לסיבוב נוסף של שיתוף פעולה מוזיקלי. חלק מהאסירים שם שמעולם לא למדו לקרוא, אך יכולים לקרוא תווים.
שירות בתי הסוהר של פרו החל בתוכנית לימודי המוזקיה לאסירים בשנת 2017. היקף התוכנית קטן והיא פועלת בארבעה מתוך 69 בתי הכלא במדינה.
אסירים הקימו בעבר להקות סלסה באל קלאו, וריינו הצטרף לאחת מהן לאחר שנשלח לשם בשנת 2012. אחר כך הוא פגש נגן טרומבון שהורשע בשוד, ואחרים עזרו לו ללמוד לקרוא תווים. עכשיו, לדבריו, הוא מוכן לקחת את הכישרון שלו לרמה גבוהה יותר.
כמה אסירים משוחררים, המתמודדים עם סטיגמה בשוק העבודה בגלל עברם, מנגנים בתזמורות קטנות וכך מרוויחים מעט כסף. כך סיפר פרסי טרוחילאנו, מוזיקאי מקצועי שמלמד באל קלאו. לדבריו, מוזיקה "היא הזדמנות להיוולד מחדש, לחיות מחדש".