רצח באמזונס: "כורי זהב חמושים פלשו לכפר"
הילידים ביערות הגשם בברזיל טוענים ש-50 כורים פלשו לאחד הכפרים, יומיים לאחר שמנהיג בשבט הוואיפאי נמצא מת בנהר. הם מאשימים את הנשיא ז'איר בולסונרו, שקרא לפתוח את שמורותיהם העשירות במחצבים לכרייה: "ידיו מלוכלכות"
עשרות כורי זהב פלשו לכפר של שבט ילידי ביערות האמזונס בברזיל, ימים ספורים לאחר שאחד ממנהיגי הכפר נדקר למוות. כך טוענים מנהיגי שבט הוואיפאי במדינת המחוז אמאפה שבצפון ברזיל, וכן פוליטיקאים מקומיים מהאופוזיציה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לטענתם, גופתו של אחד ממנהיגי הכפר בשם מרירי, אמירה וואיפאי, נמצאה בנהר עם פצעי דקירות ביום רביעי האחרון. ביום שישי הכורים החמושים נצפו על-ידי כמה מהילידים, והללו נמלטו מהכפר שלהם. לטענתם, כ-50 כורים פלשו לכפר, ואתמול (שבת) גם נשמעו קולות ירי סמוך לכפר הגדול יותר שאליו ברחו.
"הכורים חמושים ברובים ובכלי נשק אחרים. אנחנו בסכנה", אמר היום רודולף רודריגז, סנאטור ממדינת המחוז אמאפה וחבר האופוזיציה, שחשף אתמול את המקרה לאחר שאנשי השבט ביקשו ממנו לסייע בשליחת כוחות משטרה למקום המבודד.
הוא הזהיר כי ייתכן ששבט הוואיפאי עשוי לקחת את החוק לידיים אם הרשויות הפדרליות לא יעשו דבר. "יש סכנה לעוד מקרי ומוות וסכסוכים, אני חושב שהוואיפאי יעשו משהו בקרוב".
לפי הסוכנות הפדרלית האחראית על הטיפול בילידים בברזיל, הן המשטרה הפדרלית והן המקומית שלחו כוחות לאזור. דובר הסוכנות ציין כי נסיבות מותו של המנהיג המקומי טרם ברורות. "אין כרגע עדויות לקונפליקט, אם כי אכן התרחש מוות, אבל אין לנו אף פרטים על הנסיבות שלו. הגישה למקום הזה מסובכת ביותר".
ב-BBC ציינו כי שבט הוואיפאי מונה כ-1,200 חברים שחיים בעשרות כפרים בשמורה בצפון ברזיל. אם הפלישה לאחד מהכפרים הללו אכן התרחשה כפי שנטען, מדובר לפי הסנאטור רודריגז בפלישה הראשונה לשטחי הוואיפאי מאז שנות ה-70 במאה הקודמת. ב"גרדיאן" ציינו כי השבט כמעט נמחק אז, בעקבות מחלה שהתפשטה בקרב חבריו - אחרי שזרים, שביקשו לבחון כריית זהב באזור, פלשו אליו.
הפלישה המדווחת מגיעה על רקע מחאתם של הילידים בברזיל נגד מדיניותו של הנשיא ז'איר בולסונרו, שהבטיח לאפשר כריית מחצבים בשמורות שלהם, דבר שנכון להיום אסור לפי החוק במדינה.
לדעתו של בולסונרו ברזיל מגנה יותר מדי על המיעוטים שחיים בג'ונגלים. הוא השווה בין הילידים בשמורות הטבע לחיות בגן חיות. הנשיא אמר שעדיף שהילידים ישתלבו בחברה וייהנו מחלק מהרווחים שכרוכים במסירת השטחים שלהם לחקלאות ולפעילות של מכרות וכריתת עצים. לפי ה"גרדיאן", כריית זהב לא-חוקית הפכה לתופעה נרחבת באזור, ופוגעת לא רק בילידים, אלא גם ביערות הגשם עצמם.
קורני וואיפאי, אחד מאנשי השבט, האשים את הנשיא בולסונרו באופן ישיר באחריות לפלישה לכפר. "זה בגלל שהוא, הנשיא, מאיים על הילידים של ברזיל". גם הסנאטור רודולף רודריגז, חבר האופוזיציה כאמור, תקף את בולסונרו. "ממשלתו מעודדת את הסכסוך הזה, ומעודדת את הגרימפריוס (כינויים של כורי הזהב הלא-חוקיים) להיכנס. הידיים שלהם מלוכלכות", אמר.
בולסונרו עצמו לא התייחס לטענות, אך אתמול אמר כי האדמות של הילידים בארצו "עשירות מאוד" במחצבים. בעיתון המקומי O Globo ציטטו אותו באומרו כי הוא "מחפש דרכים שבהן 'העולם הראשון' יחקור את האזורים האלה".