"חוקי" או "לא חוקי" - וזהו: ההנחיות של מבקר המדינה
המבקר החדש מתניהו אנגלמן החליט באופן חסר תקדים להתערב בהחלטות שיפוטיות, ואמר לחברי ועדת ההיתרים כי הוא סבור שעליה לפרסם החלטות קצרות. "הוא צעק וגער בחברי הוועדה שתהו על הכסף שקיבל נתניהו מבן דודו", אמר אחד ממשתתפי הדיון
באורח חסר תקדים, החליט מבקר המדינה החדש מתניהו אנגלמן להתערב בהחלטות שיפוטיות. אנגלמן סבור כי על ועדת ההיתרים שליד מבקר המדינה שבראשה ניצב שופט מחוזי בדימוס, לפרסם החלטות קצרות בסגנון "חוקי" או "לא חוקי", "ראוי" או "לא ראוי" - ולא להרחיב מעבר לכך. אחד ממשתתפי דיון של ועדת ההיתרים סיפר: "המבקר גער בחברי הוועדה שתהו על הכסף שקיבל נתניהו מבן דודו".
כזכור, פרסמה ועדת ההיתרים שליד המבקר את חוות דעתה במענה לפניות ראש הממשלה בנימין נתניהו לבקש תרומות לשם מימון ההליכים המשפטיים נגדו. הוועדה פרסמה החלטה מעין שיפוטית שבה נכללה ביקורת נוקבת על התנהלות ראש הממשלה שלא חשף בפניה עד כה את מלוא הכנסותיו.
בשבוע שעבר התכנסה הוועדה כדי לדון בבקשה של ח"כ מאיר פרוש מיהדות התורה הקשורה לאחזקת מניות על ידי אשתו. בישיבות ועדות ההיתרים נעזרים באנשי מקצוע ובדרך כלל מזומן גם מבקר המדינה המכהן, להביע דעתו בנושאים נדרשים. הפעם, מכיוון שענינו של ח"כ פרוש עוסק גם בסוגיה של מימון מפלגות, זומן אנגלמן לישיבה.
כיוון שמדובר בסוגיה מורכבת, הוסבר למבקר מה העמדות לכאן ולכאן. אחד ממשתתפי הדיון סיפר: "פתאום המבקר התלקח והחל לצעוק שהוא חושב שהוועדה צריכה רק לומר 'בסדר' או 'לא בסדר' ושאל מי צריך את כל חוות הדעת הארוכות והמנומקות על הסוגיה".
עוד הוסיף: "בהקשר זה גם גער המבקר בחברי ועדת ההיתרים שהביעו תמיהה על כך שראש הממשלה נתניהו טרם החזיר את 300 אלף הדולרים שהעניק לו דודו, נתן מיליקובסקי, כפי שהמליצו שיעשה. אנגלמן החל למתוח ביקורת על ועדת ההיתרים ואמר שהיא חרגה מסמכותה בקביעתה ובדרישתה ועליה להתנהג באורח מרוסן".
ממשרד המבקר לא התקבלה תגובה לידיעה.
ב-1977 החליטה ממשלת ישראל לאמץ כללי אתיקה שמטרתם מניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים, המבוססים על המלצות ועדה ציבורית בראשות השופט העליון המנוח שלמה אשר. בסמכותה לתת מכללי האתיקה. הוועדה פועלת במסגרת משרד מבקר המדינה, והוא ממנה את שלושת חבריה, ובראשם שופט בדימוס.
החלטות הוועדה עוסקות בין השאר בנסיעות שרים לחו"ל על חשבון גורם שאינו חלק ממוסדות המדינה ובקבלת תרומות, ניהול כספים, אחזקות בניירות ערך ונושאים כספיים אחרים כגון מתן הנחיה חד פעמית לחברת הנאמנות, המשך החזקת מניות בחברות פרטיות ועוד. החל מ-2011 החלטות הוועדה מתפרסמות באתר האינטרנט שלה.