גירוש ראשון למרות המחאה: עובדת זרה ותינוקת הוטסו לפיליפינים
מבצע גירוש העובדות הזרות נמשך למרות גל המחאה. רשות האוכלוסין וההגירה הטיסה הלילה חזרה לפיליפינים אישה ותינוקת שנעצרו לפני כשבוע. במקביל, משפחה נוספת נעצרה - רביעית במספר. הערכה: המבצע מתמקד בשל המחאה בעובדות בלי ילדים בגילאי בית ספר, שהתערו בחברה הישראלית
מבצע גירוש העובדות הזרות נמשך למרות גל המחאה הציבורי: רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה היום (ב') כי הלילה הוטסו חזרה לפיליפינים עובדת סיעודית ותינוקת בת כ-11 חודשים, שנעצרו לפני כשבוע בפתח תקווה. זהו הגירוש הראשון במסגרת המבצע, שהחל בשבוע שעבר, ושבמסגרתו מתכוונת הרשות לגרש כמאה עובדות זרות לא-חוקיות, רובן מהפיליפינים, ואת ילדיהן שנולדו בארץ.
העובדות הזרות מתחבאות: "הילד בטראומה, הסתתר במרתף"
האישה, ג'וסלין דה-ורה, הגיעה לישראל לפני 13 שנים ובתקופה האחרונה שהתה בארץ בניגוד לחוק, לאחר שפגה אשרת העבודה שהונפקה לה לזמן קצוב. מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר כי עם מעצרה, הודיעה האם שברצונה לצאת מישראל יחד עם בתה ולאחר שהקונסול הפיליפיני ביקר את השתיים ולתינוקת הונפק דרכון, הן הוטסו הלילה בחזרה למדינת מוצאן.
בתוך כך, פקחי רשות האוכלוסין וההגירה עצרו הבוקר בדרום תל אביב שני הורים, עובדת זרה מהפיליפינים ועובד זר מטורקיה, ואת שני ילדיהם, בני שלוש ושנתיים, במסגרת מבצע הגירוש. ההורים, אלונה מרסיגן ואיסמט אוקלו וילדיהם, נארין ודיאר, שוהים במעצר בבית דגן. מדובר במשפחה הרביעית שנעצרה מאז תחילת המבצע בשבוע שעבר.
הגירוש הלילה והמעצר הבוקר הם של עובדות שיש להן תינוקות או פעוטות ולא ילדים בגיל בית ספר. ההערכה היא כי רשות האוכלוסין וההגירה החליטה כעת להתמקד בעובדות שאין להן ילדים בגילאים אלו, לאור גל המחאה וההפגנות נגד גירושם של ילדים שנולדו וגדלו בישראל, התערו בחברה הישראלית ומתחנכים במוסדות החינוך בארץ.
"העתיד שלי בישראל, רוצה להתגייס"
אתמול, בית הדין למשמורת שחרר ממעצר את אופרסינה קוואנקה, העובדת הזרה הראשונה שנעצרה הקיץ במסגרת מבצע הגירוש, ואת בנה מייקל ג'יימס (12). השניים נעצרו ביום ראשון שעבר בביתם שביהוד ומאז הוחזקו במתקן "יהלום" שבנמל התעופה בן גוריון.
המדינה דורשת לגרש את אופרסינה, עובדת זרה בלתי-חוקית מהפיליפינים, ואת בנה שנולד וגדל בישראל. בית הדין לעררים בתל אביב הקפיא בשבוע שעבר את ההחלטה לגרש את השניים עד לדיון בערעור שיגישו שיתקיים ב-5 באוגוסט.
אופרסינה סיפרה לאחר שחרורה על ימי המעצר: "היה לי מאוד קשה שם. לא ישנתי טוב וכל הזמן בכיתי. לא הבנתי למה הבן שלי פה. הוא ילד טוב, המון חברים אוהבים אותו. הוא אמר לי שהוא מרגיש כאילו הוא גנב או עשה משהו רע, כי הוא בכלא. שאל אותי 'למה אני פה? זה החופש הגדול. אני מתגעגע לחברים'".
"הבן שלי נולד פה", היא הוסיפה. "יש לו זכות להיות בישראל. החיים שלו פה, הוא לא יודע כלום על הפיליפינים". בנה הצעיר, מייקל ג'יימס, אמר: "זה לא נכון שיגרשו ילדים שנולדו פה. אני רואה את העתיד שלי בישראל, אני רוצה להתגייס לצבא. אני מאוד שמח לחזור הביתה. היה לי קשה מאוד במעצר, בקושי ישנתי. אני רוצה להגיד תודה לחברים שלי שהתאמצו בשבילי ולכל מי שעזר לי להשתחרר מהמעצר".
הדיין רג'א מרזוק כתב בהחלטתו כי "נפלו פגמים מהותיים בשימוע ובהליך מתן ההחלטה על צווי המשמורת. המשך ההחזקה במשמורת פוגע יתר על המידה בחירות המוחזקים ויש בו להסב למוחזק נזק בריאותי. המסמכים שצורפו יש בהם לאשש את טענות המוחזק (מייקל ג'יימס – א.א) בדבר מצבו הרפואי וההתפתחותי, בהיות המוחזק דובר רק עברית, מרכז חייו בישראל, מתמודד עם לקות למידה וקשיי קשב, זקוק ליציבות רגשית ונפשית ולתמיכה והטיפול שמקבל".
מרזוק הורה על השחרור בערבות של 18 אלף שקלים ובתנאי שאופרסינה תתגורר אך ורק בכתובת שתמסור ותתייצב מדי שבוע במשרדי רשות האוכלוסין וההגירה. המדינה החליטה שלא לערער על ההחלטה. עו"ד זרי חזן, המייצג את האם ובנה, אמר כי "הבטחנו לשחרר את הילד וקיימנו. ילד זה ילד, מקומם של ילדים בלב ולא בכלא".
החברים לכיתה הפגינו: "גם הם עברו טראומה"
אתמול גם התקיים בבית הדין לעררים בתל אביב דיון בעניינה של משפחה נוספת שנעצרה, האם ג'רלדין אסטה וילדיה קיאן (10) וקתרין (5). השלושה נעצרו ביום שלישי האחרון בביתם שביהוד, לאחר שפקחי ההגירה פרצו את הדלת בכוח, ומאז גם הם שוהים במעצר בנתב"ג. טרם התקבלה החלטה בנוגע למעצרם של השלושה ולגירושם לפיליפינים, ולפי שעה קבע בית הדין כי הגירוש יוקפא והם ייוותרו במעצר. מחוץ לדיון הפגינו חבריו של קיאן לבית הספר היסודי "הלל" ברמת גן.
נציגת המדינה, עו"ד שירן תורג'מן, טענה כי יש לגרש את השלושה כיוון שאשרת השהייה של ג'רלדין פקעה בשנת 2008 ומאז היא שוהה בישראל בניגוד לחוק ולא הגישה בקשה לקבלת מעמד. "רק אחרי שצו ההרחקה הוצא הם נזכרו להעלות טענות הומניטריות בדבר מצבו הרפואי של הילד", הוסיפה. "אין בטענות הללו כדי לעכב את יציאתם מישראל. הם יכולים להגיש את הבקשה גם לאחר הרחקתם מישראל. הנוהל היחיד שמעכב הרחקה בישראל הוא בגין מצב חירום רפואי ואין מחלוקת שזה לא המצב".
עורכי הדין חיה ודוד מנע, שמייצגים את האם וילדיה, טענו בתגובה כי "המדינה לא עשתה כלום במשך עשר שנים ולא שלחה להם אפילו מכתב התראה אחד, עד שבשבוע שעבר פרצו בברוטליות לביתם ולקחו אותם ממיטותיהם לבית המעצר. יש לה אחריות כלפי הילדים האלה. זו המדינה היחידה והשפה היחידה שהם מכירים". בנוסף, הם טענו כי השימוע לאם התקיים ללא נוכחות עורך דין וביקשו לשחרר את השלושה ממעצר עד ההחלטה בנוגע לגירושם. "הכליאה גורמת להם נזק משמעותי שפוגע בנפשם הרכה", טען עו"ד דוד מנע. "הם לא יברחו לשום מקום, המדינה יכולה לאתר אותם".
אדם קרן, אביו של תלמיד מכיתה מקבילה של קיאן בן ה-10, דיבר בשם חבריו והוריהם. "אני נמצא בשם החברים של קיאן שלא מצליחים להבין מדוע המדינה מבקשת לגרש אותו", אמר. "הוא גדל איתם, למד איתם, שר איתם את התקווה בעברית, עמד איתם בטקסי יום הזיכרון, הניף איתם את הדגל ביום העצמאות. הילדים שלנו גם עברו טראומה, ראו את החבר שלהם מוצא מביתו, מועלה לניידת ונכלא. איזה מסר נעביר אם הכיסא של קיאן יישאר ריק באחד בספטמבר?".
קרן שאל: "האם נעשתה הכנה טיפולית לקיאן ואחותו כדי לוודא שלא נעשה להם נזק רגשי? אמו של קיאן הגיעה בהזמנת המדינה וטיפלה בהורים ובסבים שלנו. אין למדינה אחריות כלפי הילדים שלהם? האם נעשתה התייעצות עם גורמי הרווחה והחינוך? יש לנו חוות דעת שייגרם להם נזק חד משמעי. איזה ערך יותר יהודי מחמלה ומהציווי לתמוך בחלש ובגר?".
עו"ד מנע, שמייצגת כאמור את האם ג'רלדין אסטה וילדיה, הציגה בדיון את המכתב שיצא מלשכתו של שר החינוך, הרב רפי פרץ, ונחשף אתמול ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", ובו הביע השר נכונות לבקש לשקול השארת ילדי עובדות זרות שגדלו בארץ שנים ארוכות - בניגוד לעמדת השר בצלאל סמוטריץ', מספר 2 באיחוד מפלגות הימין, שהתבטא לא אחת בעד מבצע הגירוש.
"נוכח רגישותו של המקרה, נכון אני לפנות לשר הפנים בבקשה לשקול בכובד ראש את הבקשה, תוך התייחסות לנסיבות המיוחדות שבהן מעורבים ילדים אשר התערו בחיי החברה הישראלית במשך שנים ארוכות", נאמר במכתב, שעליו חתום יובל צור, ראש המטה של שר החינוך פרץ.