16 שנה אחרי שירד למחתרת: עורך דין שהואשם בגניבה נעצר
רגע לפני שאושר הסדר הטיעון שלו באשמת גניבה, נעלמו עקבותיו של עורך הדין לשעבר מיכאל צפרוב. השבוע נעצר והפרקליטות תבקש לחדש את ההליכים נגדו. המשטרה: "לא יצא מהארץ כל הזמן הזה"
ב-2003 הואשם עורך הדין לשעבר מיכאל צפרוב בגניבה מלקוחותיו, הודה והסכים להסדר טיעון - אבל אז, ביום הצגת ההסדר לאישור סופי - ירד למחתרת. לפני כמה ימים, 16 שנה אחרי שנעלם, נעצר צפרוב - כיום בשנות ה-60 לחייו - בבית קפה בדרום תל אביב. כעת הפרקליטות תבקש לחדש את ההליכים נגדו, ולהותיר אותו במעצר.
אתמול (שלישי) הובא צפרוב לדיון בהארכת מעצרו בבית משפט השלום בתל אביב בפני השופטת דנה אמיר. צפרוב, כך התברר, הסכים במהלך משפטו לחתום על הסדר טיעון שכולל עבודות שירות בלבד ופיצוי כספי של 1.3 מיליון שקלים. אבל כאמור ביום הדיון צפרוב לא הגיע - ונעלם. לאחר כמה זמן, בלית ברירה, הופסקו ההליכים המשפטיים נגדו.
בדיון אתמול הסבירה נציגת המשטרה: "החשד הוא שלאחר 15 שנה אותו חשוד לא היה בקשר עם שום רשות, לא חידש רישיון נהיגה ולא יצא לחו"ל. הוא מודה שהרוויח כסף ולא עבד עם הרשויות". הנציגה ציינה כי מעצרו התבצע בזכות צו מעצר של הפרקליטות, וייחסה לו עבירות מס והלבנת הון משום שלא דיווח במשך שנים על רווחיו.
"במשך השנים היו ניסיונות לאתרו", הסבירה נציגת המשטרה. "היו דחיות דיונים עד שההליכים הופסקו. לא היה בדל של ראייה או קצה חוט לגבי מקום הימצאו בארץ".
בדיון השתתפה גם נציגת הפרקליטות, שהחליטה לחדש את ההליכים נגד צפרוב למרות הזמן שחלף ולבקש את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים. זאת, למרות בעיית ההתיישנות בחוק שעולה במקרה הזה, בגלל הזמן שחלף. "נציג היועמ"ש מעורב ורוצה לדעת למה בן אדם לא הגיע 15 שנה למשפט שלו" הוסבר בדיון.
השופטת אמיר קבעה כי "הדיון הוא סביב החשד לשיבוש הליכי משפט והפרת הוראה חוקית הנובעים מאי התייצבותו לדיון. ולא בגין חשדות לעבירות מס הכנסה והלבנת הון". את החשדות להלבנת הון ועבירות מס כינתה "עמומים משהו". בינתיים הוגשה בקשה למשנה לפרקליט המדינה לאישור חידוש ההליכים, והחשוד יישאר במעצר עד מחר, אז תודיע הפרקליטות אם בכוונתה לחדש את המשפט נגדו.
סנגורו של צפרוב, עורך הדין מיקי חובה מסר בתגובה: "מיכאל עבר תקופה ארוכה וקשה של חרדות וחששות מגורמים עבריינים ומחשש לשלומו ובעיקר שלום משפחתו - אימו וילדיו - בחר שלא להגיע לדיון האחרון במשפטו לפני 16 שנה. בדיון אחרון זה, היה אמור להסתיים ההליך בהסכמת הפרקליטות בריצוי עונש של שישה חודשי עבודות שירות ופיצוי של 1.3 מיליון שקל לנפגעים.
"בלב כואב מול נפגעי העבירה ובלית ברירה של ממש פעל כפי שפעל, ולא הגיע לדיון. המדהים בסיפור הזה שאפילו הוא עצמו לא שיער את חומרת אוזלת ידה של המשטרה. הוא לא שינה את זהותו, לא זייף תעודת זהות ולא שום תעודה מזהה אחרת, למעט מעבר לעיר אחרת. בכך 'נעלם' לכאורה, והפר את הוראת בית המשפט להתייצב להמשך הדיון בעניינו ב-2003. מעבר לכך לא עבר מרשי שום עבירה אחרת חרף חשדות בלתי מבוססים שבעטיים נחקר תחת אזהרה. התקווה היא שיוכל להסדיר את כל הסבך שנותר אחריו בשנים אלו לצד הגנה ראויה על שלומו ושלום בני משפחתו ולהתחיל לעמול על שיקומו".