סערת קשמיר: פקיסטן אוסרת להקרין סרטים הודיים
בעקבות החלטת הממשלה בניו דלהי לבטל את המעמד המיוחד של מדינת המחוז המוסלמית ג'אמו וקשמיר הודיעו באיסלאמאבד: "שום בית קולנוע פקיסטני לא יקרין שום סרט הודי". שר החוץ הבהיר שפני פקיסטן אינם למלחמה, אבל נוסע לסין כדי לתכנן את התגובה
פקיסטן הודיעה היום (ה') כי תאסור על בתי קולנוע בתחומיה להקרין סרטים הודיים, על רקע המתיחות הגוברת בינה לבין הודו בנוגע לחבל קשמיר, ששתיהן טוענות לבעלות עליו. השבוע הודיעה הודו כי היא מבטלת את המעמד המיוחד של מדינת המחוז ג'אמו וקשמיר, ששייכת לה ושרוב תושביה מוסלמים, ובכך עוררה את זעמה של איסלאמאבד.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"שום סרט הודי לא יוקרן בשום בית קולנוע פקיסטני", הכריז היום פירדוס אשיק עוואן, יועצו של ראש ממשלת פקיסטן אימראן חאן. "דרמה, סרטים ותוכן הודי מהסוג הזה ייאסרו לחלוטין בפקיסטן".
פקיסטן והודו, נזכיר, מנהלות כבר עשרות שנים סכסוך על השליטה בחבל קשמיר. החבל חוּלק בין הודו ופקיסטן כששתי המדינות קיבלו את עצמאותן מבריטניה ב-1947. כל אחת מהמדינות, וגם סין, טוענת לריבונות עליו. ביום שני השבוע, בצעד היסטורי, הודיעה הממשלה הלאומנית בהודו, הנהנית מרוב מוחלט בפרלמנט ההודי החדש, על ביטול סעיף 370 בחוקה ההודית, הסעיף המעניק פריבילגיות ששומרת על הרוב המוסלמי בג'אמו וקשמיר.
הודעת היועץ היום באה אחרי שאתמול הכריזה פקיסטן כי היא מורידה את דרג היחסים הדיפלומטיים עם הודו, מגרשת את השגריר ההודי ומפסיקה את הסחר הדו-צדדי בין המדינות. שר החוץ הפקיסטני אמר שהשגריר החדש להודו, שעדיין לא התחיל את תפקידו, לא יעבור לפי שעה לניו דלהי. "ברור שהשגריר שלנו לא יהיה בדלהי, וברור שמי שנמצא כאן יעזוב", אמר השר החוץ שאה מחמוד קורשי.
למרות הצעדים הדיפלומטיים החריפים שנקטה אתמול פקיסטן, היום הודיע שר החוץ קורשי כי איסלאמאבד אינה שוקלת פעולה צבאית על רקע הכרזתה של הודו, ובמקום זאת בוחנת דרכים מדיניות ומשפטיות להקשות על הממשלה ההודית להוציא לפועל את החלטתה. במסיבת עיתונאים באיסלאמאבד אמר כי בכוונתו לצאת בקרוב לסין כדי לעדכן את בייג'ינג על המצב. כמו פקיסטן גם בסין הביעו התנגדות חריפה להחלטה ההודית לבטל את המעמד המיוחד של ג'אמו וקשמיר.
ההחלטה לבטל את סעיף 370 בחוקה ההודית משרתת את מטרת הממשלה הלאומנית ההודית: לחולל תמורות דמוגרפיות עמוקות באזור המוסלמי ברובו ולהפוך את קשמיר לאזור בעל רוב הינדי. עד כה אסרה החוקה ההודית על הודים שאינם גרים באזור לקנות בו אדמות ולהיות תושבי קבע. המעמד המיוחד של קשמיר ההודית אפשר למוסלמים ולבני הקהילות האחרות באזור לשמר את התרבות והדת שלהם. כעת, עם ביטול החוק, קשמיר תהיה כפופה לחוקים שחלים על כל שאר אזרחי הודו.
כדי למנוע מהומות בקשמיר שלחה הודו לפני ההכרזה על החלטתה עשרות אלפי חיילים לאזור, ופתחה בדיכוי נרחב. ביום ראשון בערב נותקו קווי הטלפון והאינטרנט בג'אמו וקשמיר. הודו גם הורתה להחזיק מנהיגים מקומיים במעצר בית, אסרה על התקהלויות וסגרה את מוסדות החינוך. אלפי תיירים התבקשו להתפנות מקשמיר בסוף השבוע, אחרי שהודו הודיעה שיש התרעות על פיגועים של ארגונים ג'יהאדיסטיים מפקיסטן השכנה. בפקיסטן הכחישו את הטענות האלה.
ניתוק הטלפונים ותנאי העוצר לא מנעו ממפגינים לצאת לרחובות בסרינגאר, העיר הגדולה במדינת המחוז. בלילה שבין שלישי לרביעי דווח על מפגין שנהרג בהלך מרדף משטרתי ועל יותר מ-100 עצורים. לפי הדיווחים, חלק מהמפגינים השליכו אבנים לעבר המשטרה.