שתף קטע נבחר

 

הפרדת מוסלמים ויהודים בהר הבית: "למנוע מרחץ דמים"

הצמרת המדינית הבינה שההתנהלות היום בהר הבית תצטרך להיות רגישה מאוד. בדיון שערך ראש הממשלה בקריה הוחלט לאפשר את כניסת היהודים רק לאחר התפילות המוסלמיות. בימין תקפו, והמשטרה הכניסה יהודים כבר ב-10:30. ארדן על הביקורת של סמוטריץ': "בורות של פוליטיקאים"

 

 

העימותים בהר הבית, הבוקר

העימותים בהר הבית, הבוקר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על אף שגורמים מדיניים הדפו את הטענה שראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לאסור את עליית המתפללים היהודים להר הבית בט' באב, בדיון שכינס ביום חמישי האחרון בקריה בתל אביב הוסכם כי לאחר שההר יתפנה ממתפללים מוסלמים תתאפשר הכנסת יהודים למתחם. פקיד ישראלי אמר ל-ynet כי על מנת לאפשר את עליית היהודים במקביל לרבבות מוסלמים שציינו את חג הקורבן, ישראל הייתה נדרשת להכניס אלפי שוטרים כדי למנוע מרחץ דמים.

עימותים בהר הבית (צילום: AFP)
בוקר מתוח בהר הבית (צילום: AFP)
 

עימותים בהר הבית (צילום: AFP, AP)
עימותים בהר הבית(צילום: AFP, AP)

השנה התרחש אירוע נדיר שקורה אחת ל-30-20 שנה. ט' באב נפל על חג הקורבן, ולצמרת המדינית היה ברור שההתנהלות תהיה רגישה מאוד, ותדרוש דיון אצל ראש הממשלה בנימין נתניהו. בדיון השתתפו נציגי המשטרה ושב"כ שאמרו כי על מנת להכניס יהודים למקום יידרשו לשלוח למקום אלפי שוטרים, והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן, שהוביל את המדיניות להרחבת ביקורי היהודים בהר.

 

"למשטרה מגיע צל"ש על כך שהצליחו להגיע לאיזון בין חופש הפולחן של המוסלמים לבין זכות הביקור של היהודים", טען פקיד ישראלי. "מה שקרה הוא בדיוק מה שהערכנו שיקרה, לא היו שום הפתעות, הכול היה צפוי ומתוכנן. אילו היהודים היו עולים בזמן התפילה המוסלמית - זו הייתה סכנת חיים של ממש".

 

עימותים בהר הבית (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עימותים בהר הבית (צילום: רויטרס)
הודפים את המתפללים המוסלמים(צילום: רויטרס)

עימותים בהר הבית (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במסגרת הסטטוס קוו הנהוג בהר הבית מאז 1967, רק מוסלמים יכולים להתפלל על ההר, והיהודים והנוצרים יכולים רק לבקר בו. מי שמנהל את ההסדרים הדתיים במקום הוא הווקף הירדני. לפי החוק, הסמכות על סגירת ההר נתונה למפקד בשטח ולא לדרג המדיני - והדבר הובהר במהלך הדיון.

 

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר כי "כל מה שקרה על ההר היה צפוי מראש. הייתה הסתה של המופתי הפלסטיני ושל הווקף, שלצערי סגרו את המסגדים בירושלים כדי שכמה שיותר מוסלמים יגיעו להר הבית וגם דחו את שעת התפילה כדי לנסות להשאיר כמה שיותר מוסלמים בהר". ארדן התייחס גם לביקורת של סמוטריץ' על ההחלטה לאסור כניסת יהודים: "זה מצטרף לבורות של פוליטיקאים שמעולם לא התעניינו בנושא ולאינטרסים שלהם לקראת הבחירות. אנשים שמעולם לא ביקרו בהר הוציאו הודעות וליבו עוד יותר את היצרים".

 

ארדן הוסיף כי "אני מזכיר לכל הפוליטיקאים שזה 52 שנה, מאז שהר הבית שוחרר, נקבע סטטוס קוו שגם הציבור הדתי היה שותף לו, ולפיו רק מוסלמים מתפללים על הר הבית. בשנים האחרונות קרה ההפך. הוצאנו את המוראביטון והמוראביטאת (ארגונים מוסלמיים ששומרים על המבנים הדתיים) מחוץ לחוק - והריבונות התחזקה. המדיניות שלי ושל ראש הממשלה היא לעשות הכול כדי לאפשר ביקורי יהודים, המשטרה עושה הערכת מצב, והמפקד בשטח מקבל את החלטה לא בגלל פוליטיקאים וציוצים".

 

השר לביטחון פנים גלעד ארדן (צילום: שרון צור)
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן(צילום: שרון צור)

לדבריו, השנה הגיעו 1,729 יהודים להר הבית לעומת 1,440 בתשעה באב אשתקד. "אמשיך לפעול לחיזוק הריבונות הישראלית בהר כפי שפעלתי בארבע השנים האחרונות, שבהן גדל מספר המבקרים היהודים בהר ב-350%".

 

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' תקף אתמול בסדרה של ציוצים את ההחלטה לסגור את ההר: "סגירת הר הבית ליהודים בתשעה באב היא בושה וחרפה מהסוג שמזכיר לנו על מה אנחנו צמים היום. ההחלטה להיכנע לטרור ולאלימות הערבית במקום הקדוש ביותר לעם היהודי היא השורש לאובדן ההרתעה גם ביתר הגזרות. כך גם סגירת מערת המכפלה היום בשל יום אידם". 

עימותים בהר הבית (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עימותים בהר הבית (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לתגובות שציינו כי הוא עצמו אינו עולה על הר הבית השיב סמוטריץ' כי הוא לא עושה זאת בשל האיסור של הרבנות הראשית, אך "היא לא יכולה להיות תירוץ למדיניות של אובדן הריבונות והכבוד הלאומי שלנו".

 

לאחר פתיחת ההר למתפללים היהודים ניסה סמוטריץ' לטעון שבפתיחת ההר נענו בעצם לדרישתו. "החלטה נכונה שמלמדת שלחץ ציבורי ופוליטי עושה את שלו. מוטב מאוחר מלעולם לא", כתב השר. סמוטריץ' קרא לכנס את הקבינט, שהוא עצמו חבר בו, ולקבל החלטה על פתיחת ההר ליהודים. "אדוני ראש הממשלה, אם אין לך האומץ לקבל את ההחלטה הזו לבד, כנס אותנו וניקח אנחנו את האחריות. כבוד לאומי ועמידה נחושה מול הטרור הם האלף-בית של תפיסת הביטחון שלנו".

 

גם יו"ר הימין המאוחד איילת שקד הצטרפה לביקורת וצייצה: "השולט בהר, שולט בארץ. ביום כזה מדינה ריבונית צריכה לאפשר לאזרחיה לעלות להר הבית. סגירת הר הבית בפני יהודים, בגלל איומי אלימות, מובילה לאלימות. כשנכנעים לטרור הטרור מנצח".

 

בסביבת נתניהו דחו את הביקורת מימין ואמרו כי הכניסה להר הבית נקבעת על פי הערכות מצב של המשטרה: "בשום שלב לא ניתנה הנחיה של ראש הממשלה לסגור את הכניסה להר הבית". מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון ידיד, אמר גם כי ההחלטה לסגור הייתה שלו - והיא גובתה על ידי הדרג המדיני.

 

שבעה עצורים, ארבעה שוטרים נפצעו

מחר, המשך עיד אל-אדחא, יהיה הר הבית ליהודים כמדי שנה בחג. היום אושר ליהודים באופן חריג להיכנס בשל צום ט' באב.

 

במשטרה סיכמו את אירועי היום כך: "משעות הבוקר המוקדמות ולרגל חג הקורבן, פקדו עשרות אלפי מתפללים את הר הבית. כוחות משטרת ישראל בפיקודו של מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון ידיד, נערכו במערכי תנועה משעות הבוקר בעוטף העיר העתיקה, ואפשרו למתפללים המוסלמים להגיע לשטח הר הבית ולחגוג את חגם. 

 

"בשלב מסוים החלו להתגודד אלפי מתפללים שהיו בשטח הר הבית באזור שער המוגרבים, ולהפר את הסדר במקום, תוך שקוראים קריאות לאומניות ומיידים אבנים, כסאות וחפצים לעבר השוטרים. לאור כך, נתן מפקד המחוז הוראה לפזר את המתפרעים תוך שימוש באמצעים לפיזור הפגנות, עצרו שבעה חשודים והשיבו את הסדר הציבורי על כנו. כתוצאה מההתפרעות, נפצעו באורח קל-בינוני ארבעה שוטרים. בהערכת מצב נוספת שקיים מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון ידיד, החליט לאפשר הביקורים בהר הבית, שבמהלכם ביקרו 1,729 יהודים וכ-200 תיירים, תוך ליווי כוחות המשטרה שפעלו אל מול מפרי סדר שניסו למנוע את שגרת הביקורים בהר".

 

בעקבות אירועי הר הבית קרא הג'יהאד האיסלאמי להסלים את האינתיפדה ואת ההתנגדות הפלסטינית. בארגון אמרו כי זו הדרך היחידה להגיב לפשעיה של ישראל ולתוקפנותה. כמו-כן דרש הארגון לקיים פגישה של מנהיגי הפלגים הפלסטינים כדי לתכנן אסטרטגיית נגד לצעדיה של ישראל בירושלים. הארגון הודיע שהוא רואה בישראל כאחראית הבלעדית לאירועים האלימים בהר הבית ובירך שוב על הפיגוע בגוש עציון.

 

בהכנת הכתבה השתתפו ישי פורת ואליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
העימותים בהר הבית
צילום: AFP
מומלצים