אושר גירוש לפיליפינים של אם ובנה שלומד בתל אביב
עובדת זרה ששוהה בישראל שלא כחוק 12 שנה תגורש עם בנה בן ה-13. כך קבע בית הדין לעררים בתל אביב: "עשתה דין לעצמה ולא ניסתה להסדיר את מעמדה". לאחר דחיית הבקשה למתן צו מניעה בעליון - השניים הועלו על טיסה לפיליפינים. עדי ראייה: "האם השתוללה במטוס ולבסוף הורדה ממנו יחד עם בנה"
עובדת זרה בת 42 ובנה בן ה-13 שנולד בישראל יגורשו לפיליפינים. כך קבע אמש (א') בית הדין לעררים בתל אביב שדחה את ערעור האם השוהה בישראל שלא כחוק 12 שנה. האם ובנה נתפסו ביום שלישי האחרון בידי פקחי רשות האוכלוסין וההגירה, ומאז שהו במתקן המעצר "יהלום" בנמל התעופה בן גוריון. בית המשפט העליון דחה את הבקשה למתן צו מניעה נגד הגירוש לפיליפינים של העובדת ובנה.
לאחר דחיית הבקשה למתן צו מניעה בבית המשפט העליון השניים הועלו על טיסה לפיליפינים. עדי ראייה סיפרו כי האם השתוללה במטוס ולבסוף הורדה ממנו יחד עם בנה.
אמש דחה בית המשפט המחוזי בתל אביב את בקשת עורכי דינם, כרמל ובעז בן צור, לתת צו מניעה לגירוש עד לדיון בערעור שהגישו. בעקבות זאת עתרו עורכי הדין לבית המשפט העליון, שכאמור דחה את הבקשה גם כן.
זו המשפחה השלישית שבה יש ילד בגיל בית ספר שנעצרה מאז תחילת המבצע לפני כשלושה שבועות. השתיים האחרות הן אם ובנה - אופרסינה ומייקל ג'יימס (12) קוואנקה, שמחכים להחלטה בערעור על גירושם, ואם ושני ילדיה - ג'רלדין, קיאן (10) וקתרין (5) אסטה, שבית הדין לעררים בתל אביב אישר את גירושם עד לאמצע ספטמבר והם מתכוונים לערער לבית המשפט המחוזי בעיר. אם השניים יגורשו - תהיה זו הפעם הראשונה שילד לעובדת זרה שלומד בבית ספר יגורש במסגרת מבצע הגירוש של כ-100 עובדות זרות, רובן מהפיליפינים, וילדיהן שנולדו וגדלו בישראל.
האם נכנסה לישראל בשנת 2000 כעובדת זרה בתחום הסיעוד. כעבור שבע שנים נפטרה מעסיקתה האחרונה ומאז היא שוהה בישראל שלא כדין. כיום היא עובדת בישראל בניקיון. היא מספרת כי לא יצאה מישראל לאחר סיום העסקתה החוקית משום שרצתה שבנה, שלומד כיום בבית הספר "ביאליק-רוגוזין" בתל אביב, יחיה בישראל, וכי אין לה אף קרוב במדינת מוצאה. האב הוא אזרח טורקיה שחזר למדינת מוצאו.
הדיין דורפמן מרט כתב בהחלטתו כי "מעצרם של העוררים בוצע לאחר שהעוררת עשתה דין לעצמה במשך כ-12 שנים בהן לא ניסתה להסדיר את מעמדה ומעמד הקטין. בנסיבות אלה, החלטת רשות האוכלוסין וההגירה להוציא נגד העוררים צווי הרחקה היא החלטה חוקית ואף עומדת במתחם הסבירות".
האם ובנה טענו בערעור כי הבן סובל מקשיים רגשיים וחברתיים, ועל כן יש לעכב את הגירוש עד לקבלת תשובה לבקשה הומניטרית שתוגש בעניינם. עובדת סוציאלית שהכינה דו"ח בעניינו של הנער טענה כי "הרחקתו לפיליפינים בשלב ההתפתחותי הקריטי שבו הוא עומד ועקירתו מהסביבה המוכרת והידועה לו, עלולים לפגוע בו בצורה בלתי הפיכה ולהוביל לתגובה התנהגותית חמורה ומצערת".
לעומת זאת, מדו"ח שהוכן מטעם רשות האוכלוסין וההגירה על ידי מפקחת ארצית על עובדים סוציאליים, עולה כי הנער "גדל בישראל אך חונך על ערכי תרבותו הפיליפינית. בתפיסתו הוא רואה את עצמו כשייך לקבוצה מבודלת בתוך המדינה. אמו חינכה אותו וחיזקה את קשריו עם בני משפחתו". הדיין קבע כי "קיומה של משפחה מורחבת בארצה של העוררת אמור להקל על הגעתו וקליטתו של הקטין בפיליפינים וזה אף לטובת הקטין".
הדיין מרט לא נענה לבקשת האם ובנה לעכב את גירושם עד להגשת ערעור ואף לא לשחרורם מהמעצר עד לגירושם. "לנוכח אמירותיה הברורות של העוררת כי אין ברצונה לחזור לפיליפינים, ברור כי אינה משתפת פעולה עם הליכי הרחקתה והרחקת בנה", כתב הדיין בהחלטתו. באשר לשחרור ממעצר קבע הדיין כי "מפתחות הכלא נמצאים בידיה של העוררת ורק היא תחליט מתי לעשות שימוש נבון בהם על מנת להפסיק את סבלו של הקטין".
ח"כ עופר כסיף (חד"ש), שהגיע אמש למתקן המעצר בנתב"ג אך כניסתו נמנעה, מסר: "אני חושש כי פקחי רשות ההגירה ינסו לגרש את הנער ואמו למרות הערעור שהוגש. בהוראת מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור יוסף, הפקחים במקום סירבו להכניס אותי בניגוד גמור לחוק חסינות חברי הכנסת. אנו נמשיך במאבק ללא פשרות עד אשר ייעצר הגירוש הגזעני של הילדים שנולדו כאן".