שתף קטע נבחר

 

"הפיצוץ המסתורי ברוסיה - בניסוי טיל גרעיני"

ניו יורק טיימס: הפיצוץ בלב ים בצפון הרחוק של רוסיה היה בטיל השיוט "הבלתי-מנוצח" שבפיתוחו התגאה פוטין אשתקד. חמשת המדענים שנספו נטמנו: "גיבורי האומה". ברוסיה שומרים עדיין על פרטי הפיצוץ, שגרם לקפיצה זמנית ברמות הקרינה, בסודיות: "הם פיתחו כור גרעיני קטן"

 

פוטין מציג ב-2018: דור חדש ובלתי-מנוצח של כלי נשק

פוטין מציג ב-2018: דור חדש ובלתי-מנוצח של כלי נשק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חמשת המדענים הרוסים שנהרגו בשבוע שעבר בפיצוץ מסתורי, בעת ניסוי טיל בלב ים, עבדו על פיתוח של "כור גרעיני קטן". כך טען היום (ב') בכיר במרכז המחקר הגרעיני שבו עבדו. במקביל, בארה"ב מדווחים כי גורמי המודיעין במדינה סבורים שהטיל שהתפוצץ, או לפחות המנוע שלו, היה אותו טיל שיוט גרעיני "בלתי-מנוצח" שבפיתוחו התגאה בשנה שעברה הנשיא ולדימיר פוטין.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

חמשת המדענים – שזוהו על ידי הרשויות כאלכסיי ויושין, איגבני קורטייב, וייצ'סלב ליפשב, סרגיי פיצ'וגין וולדיסלב ינובסקי – הובאו היום למנוחות בעיר סארוב. העיר, שממוקמת כ-380 ק"מ מזרחית למוסקבה, מארחת מתקני מחקר גרעיני ולפיכך מוגדרת עיר סגורה שהכניסה אליה מוגבלת.

שיגור טיל s-300 תרגיל ב רוסיה ב 2016  (צילום: shutterstock)
ניסוי בשיגור טיל רוסי מ-2016(צילום: shutterstock)

הלוויה בעיר סארוב טקס קבורת חמשת ה מדענים ה רוסים שנהרגו בפיצוץ טיל ב רוסיה  (צילום: AP)
פרחים בטקס ההלוויה(צילום: AP)

הלוויה בעיר סארוב טקס קבורת חמשת ה מדענים ה רוסים שנהרגו בפיצוץ טיל ב רוסיה  (צילום: AP)
הלוויית המדענים הרוסים בעיר הסגורה סארוב, היום(צילום: AP)

בעיר, שמהווה בסיס לתוכנית הנשק הגרעיני ברוסיה עוד משנות ה-40 במאה הקודמת, הוכרזו שני ימי אבל. דגלים הורדו לחצי התורן וארונות המדענים הוצגו לראווה בכיכר המרכזית, לפני שהובאו לקבורה.

 

הרשויות ברוסיה מסרו פרטים מעטים על המקרה שאירע ביום חמישי, ורק אתמול הודו שהוא התרחש על פלטפורמה במטווח ימי לניסויי טילים בים הלבן, בצפון הרחוק של המדינה. אמש, מאוחר בלילה, פרסמו הרשויות סרטון שבו ראיינו בכירים במרכז הגרעיני שבו עבדו המדענים, ובו שפכו מעט אור על הניסוי המסתורי.

 

המנהל המדעי של "המרכז הגרעיני הפדרלי", שמשתייך לסוכנות הגרעין הלאומית רוסאטום, הסביר בסרטון כי התאונה גרמה להכפלת רמות הקרינה באזור, אך הדגיש כי החריגה הזו נמשכה שעה אחת בלבד. בארגון גרינפיס, עם זאת, טענו שהפיצוץ גרם לקפיצה של פי 20 בקרינה בעיר הסמוכה סברודובינסק. לפי הדיווחים האזוריים, התושבים המבוהלים מיהרו להצטייד ביוד, שאמור להפחית את ההשפעות של חשיפה לקרינה.

ולדימיר פוטין   (צלום: AP)
פוטין ביום הצי הלאומי בחודש שעבר, בסנט פטרסבורג(צלום: AP)

מפה הים הלבן  ()

וייצ'סלב סולובייב לא מסר פרטים נוספים על הפיצוץ עצמו ועל שקדם לו, אך הסביר כי המדענים פעלו לפתח מקורות אנרגיה גרעיניים – למטרות אזרחיות וצבאיות כאחד. "אחד מקווי המחקר הוא לייצר מקורות לאנרגיה תרמית או חשמלית בעזרת חומרים רדיואקטיביים", אמר. "הפיתוחים הללו נעשים למעשה במדינות רבות. האמריקנים בשנה שעברה...פיתחו גם הם כור גרעיני קטן...המרכז שלנו ממשיך בעבודה בכיוון הזה", הוסיף.

 

ולנטין קוסטיוקוב, ראש המרכז הגרעיני, אמר כי לניסוי הכושל קדמה שנה שלמה של הכנות "קפדניות". הוא ציין כי הסוכנות ממשיכה לחקור את הכשל שאירע בניסוי. לדבריו, המומחים הגרעיניים נאבקו להשתלט על המצב לאחר שהניסוי נקלע לקשיים – אך נכשלו. הוא כינה אותם "גיבורים לאומיים" וקרא להעניק להם תוארי גבורה. "האנשים האלה הם האליטה של המרכז הגרעיני הפדרלי וביצעו ניסויים תחת התנאים הקשים ביותר", הוסיף.

בניגוד לטילים בליסטיים שמגיעים ליעדם דרך החלל, טיל השיוט הגרעיני אמור לנוע בגובה נמוך - בטווח בלתי מוגבל ()
בניגוד לטילים בליסטיים שמגיעים ליעדם דרך החלל, טיל השיוט הגרעיני אמור לנוע בגובה נמוך - בטווח בלתי מוגבל

סוף לחלומו של פוטין?

בינתיים גוברת ההתעניינות בעולם, בעיקר במערב, בעקבות הפיצוץ המסתורי. בכמה כלי תקשורת אמריקניים, בהם ניו יורק טיימס, דיווחו כי ייתכן שהטיל שעל פיתוחו עבדו המדענים היה טיל שיוט גרעיני שהנשיא פוטין הכריז עליו בנאומו המפורסם בשנה שעברה, שבו הודיע על פיתוח דור חדש של כלי נשק מתקדמים.

 

פקידי מודיעין בארה"ב אמרו לעיתון כי הם מאמינים שהטיל המדובר הוא מה שמכנים בנאט"ו SSC-X-9 Skyfall. פוטין טען כי לא יהיה ניתן ליירט את הטיל על-ידי מערכות ההגנה הקיימות של ארה"ב באלסקה ובקליפורניה, שכן הוא יוכל לטוס בגבהים נמוכים, בתוואים בלתי צפויים – ובטווח בלתי מוגבל.

צוללת רוסית האוקיינוס הארקטי ()
בחודש שעבר: 14 נספו בשריפה בצוללת רוסית באוקיינוס הארקטי. ארכיון

גורמי המודיעין תהו בפני הניו יורק טיימס אם משמעות הפיצוץ בניסוי היא שחלומו של פוטין לפיתוח הטיל נפל לטמיון, או שזהו רק מכשול מביך אך זמני בדרך לפיתוח דור הנשק העתידי. יצוין כי בעיתון כתבו ששבעה בני אדם נהרגו בפיצוץ, ולא חמישה, אך רק בניו יורק טיימס דווח בינתיים על כך. הפיצוץ תואר בדיווח כאסון הגרעיני החמור ביותר מאז האסון בכור הגרעיני צ'רנוביל ב-1986. רק בחודש שעבר אירע אסון נוסף ברוסיה, כאשר 14 איש נספו בשריפה בצוללת גרעינית בים ברנץ, לא רחוק מהים הלבן שבו אירע בשבוע שעבר הפיצוץ בניסוי הטיל.

 

גם אז הרשויות במדינה שמרו על סודיות רבה, ורק אחרי ימים ארוכים אישרו שהצוללת המדוברת נעזרה בכור גרעיני – אם כי הן הדגישו שהוא לא ניזוק בשריפה. בשבוע שעבר, שלושה ימים לפני הפיצוץ ביום חמישי, שמונה בני אדם נפצעו בפיצוצים עזים במחסן נשק בבסיס צבאי בסיביר. גורם רוסי סיפר לסוכנות הידיעות Tass שחייל נספה בשריפה שפרצה בבסיס בעקבות הפיצוצים. יותר מ-16,500 תושבים באזור פונו מבתיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוף לחלום של פוטין לדור חדש של נשק בלתי-מנוצח?
מומלצים