ארה"ב מנסה לסכל את שחרור המכלית האיראנית
רגע לפני שחרורה המסתמן של "גרייס 1", שנתפסה בגיברלטר, ארה"ב ביקשה להעביר לידיה את מכלית הנפט. "לולא הבקשה, המכלית הייתה מפליגה". באיראן טרם הגיבו לצעד, שאם יצליח ימנע עסקה אפשרית לשחרור המכלית הבריטית – שעליה היא השתלטה במצר הורמוז
ארה"ב סיכלה היום (ה'), לכל הפחות באופן זמני, את מה שהסתמן כשחרורה של מכלית הנפט האיראנית גרייס 1. המכלית נעצרה בגיברלטר בחודש שעבר, טריטוריה בריטית בקצה ספרד – בצעד שעורר זעם באיראן, שהשתלטה בתגובה על מכלית נפט בריטית.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הרשויות בגיברלטר, ארה"ב פנתה אליהן בבקשה להעביר לידיה את מכלית הנפט. "מחלקת המדינה ביקשה להשתלט על גרייס 1 על-בסיס מספר האשמות שכעת נבחנות", מסרו הרשויות.
עקב הבקשה, הדיון בבית המשפט העליון בגיברלטר על שחרורה האפשרי של המכלית נדחה לשעה 17:00 (שעון ישראל). לפי העיתון המקומי The Gibraltar Chronicle, השופט הראשי אמר כי ללא הבקשה האמריקנית, "המכלית הייתה מפליגה". במקביל, יצוין, הרשויות בגיברלטר שיחררו את מפקד המכלית ושלושה מאנשי צוותה שנעצרו עם תפיסתה ב-4 ביולי.
בארה"ב לא הגיבו באופן רשמי לדיווחים הללו, ולא ברור מהם אותן האשמות שצוינו בבקשה להסגרת המכלית לידיה. גם באיראן טרם הגיבו לצעד האמריקני, אך הוא עשוי להחריף עוד יותר את המתיחות בין וושינגטון לטהרן, על רקע הערכות שאם גיברלטר תשחרר את גרייס 1, טהרן תשחרר את המכלית הבריטית שמשמרות המהפכה השתלטו עליה, Stena Impero.
בבריטניה, יצוין, אומרים שוב ושוב שהם לא מתערבים בסוגיית המכלית, וכי ההחלטה בנוגע לשחרורה נתונה לרשויות בגיברלטר. בטריטוריה הבריטית טוענים מצדם כי לא קיבלו הוראה מלונדון לעצור את המכלית, בחשד שבכוונתה להעביר 2.1 מיליון חביות נפט למשטר הנשיא הסורי בשאר אסד, תוך הפרת הסנקציות האירופיות עליו. עם זאת, גורמים דיפלומטיים אמרו ל"רויטרס" כי ארה"ב ביקשה אז מבריטניה לתפוס את המכלית.
המתיחות בין איראן למערב העמיקה מאוד מאז מעצרה של המכלית האיראנית. בעקבות התקרית, איראן השתלטה כאמור על מכלית נפט בריטית באזור מצר הורמוז, וניסיון שלה להשתלט על מכלית בריטית נוספת נכשל. איראן השתלטה גם על מכלית מאיחוד האמירויות, שאותה האשימה בהברחת נפט.
ארה"ב מקדמת בימים אלו משימת אבטחה בינלאומית לשיט במפרץ, במבצע שזכה לכינוי "סנטינל" (זקיף). בריטניה הודיעה כי תצטרף ליוזמה, וכבר שלחה כמה ספינות מלחמה למפרץ. לעומתה, מדינות אחרות באירופה, כמו גרמניה, נמנעות מהצטרפות ליוזמה, מחשש שהדבר יפגע במשא ומתן עם איראן על הצלת הסכם הגרעין – שאותו היא החלה להפר בדרישה לפיצויים בעקבות הנזק שגורמות לה הסנקציות האמריקניות.
המלחמה על השליטה במפרץ הפרסי החריפה בעקבות הסנקציות הכבדות שהטילה בשנה האחרונה ארה"ב על איראן ועל מגזר הנפט שלה, אחרי שהנשיא דונלד טראמפ החליט כי וושינגטון פורשת מהסכם הגרעין בין איראן למעצמות בטענה שמדובר בהסכם גרוע. איראן איימה בעבר כי אם ייפגע ייצוא הנפט שלה, החיוני מאוד להישרדות המשטר, היא תשבש את העברת הנפט ממדינות אחרות באזור דרך מצר הורמוז.