מיוחד: כך נראו הפוליטיקאים בשירות הצבאי
חודש לפני הבחירות, בדקנו היכן שירתו הפוליטיקאים בצמרות המפלגות: כמה אנשי במחנה רצים לכנסת? כמה לוחמי מטכ"ל? איפה יש יותר אלופים ורמטכ"לים? איפה שירתו הח"כים החרדים? וגם: למה בשמאל יש יותר גנרלים מבימין?
רשימות רבות שמתמודדת לכנסת מתגאות לא פעם בעבר הצבאי של חבריהן או מתקשטות בגנרל כזה או אחר. חודש לפני הבחירות לכנסת ה-22 בדקנו היכן שירתו המועמדים בצמרות הרשימות המובילות לכנסת – והאם לעבר הצבאי יש בכלל משמעות אצל הבוחרים?
הליכוד
עברו הצבאי של ראש הממשלה בנימין נתניהו מוכר וידוע – הוא שירת בסיירת מטכ"ל, היה קצין ביחידה והשתתף בכמה וכמה מבצעים מסווגים ומיוחדים, בין היתר בשחרור בני הערובה ממטוס סבנה.
בהמשך העשירייה של הליכוד מגוון חילות ותפקידים. ישראל כץ וניר ברקת שירתו בצנחנים. גדעון סער היה לוחם בגולני, עד שנפצע במהלך תרגיל חטיבתי ועבר להיות מש"ק מודיעין בגדוד. השר לביטחון פנים גלעד ארדן היה קצין בדרגת סרן.
יו"ר כולנו לשעבר, שר האוצר משה כחלון, שירת בחיל החימוש נשאר לקבע והתפקיד האחרון שלו היה מדריך ראשי במתקן אימונים "עורף צפון". השר יריב לוין שירת בחיל המודיעין כמתרגם מערבית וכמדריך באולפן.
שני הקצינים הבכירים בעשירייה הראשונה של הליכוד: תא"ל במילואים מירי רגב – ששירתה כצנזורית הראשית וכדוברת צה"ל, החלה את השירות כמדריכת גדנ"ע. וכמובן השר יואב גלנט, אלוף במילואים, שהיה מפקד פיקוד הדרום וכמעט מונה להיות הרמטכ"ל.
כחול לבן
רשימת כחול לבן כונתה בבחירות הקודמות מפלגת הגנרלים – ולא סתם. בראש הרשימה עומד הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל בני גנץ. גם מספרי שלוש וארבע ברשימה הם רמטכ"לים לשעבר – משה (בוגי) יעלון וגבי אשכנזי. את העשירייה הראשונה נועלת האלופה הראשונה של צה"ל – ראש אכ"א לשעבר אורנה ברביבאי.
מספר 2 יאיר לפיד סיים את שירותו הצבאי ככתב בעיתון במחנה, אך לגבי התחלת השירות היו בהתחלה כמה גרסאות שהסתובבו ברשתות החברתיות. לפני הבחירות הקודמות הבהיר לפיד כי החל את השירות ביחידת נ"מ ומטעמים רפואיים ירד לו הפרופיל והוא עבר ל"במחנה".
עוד בעשירייה הראשונה של כחול לבן: לוחם צנחנים שלחם במלחמת יום הכיפורים (מאיר כהן), צנחן שאיבד עין בלבנון (עפר שלח), לוחם בשייטת 13 שהוא סא"ל במילואים (יועז הנדל) וגם – העיתונאית לשעבר מיקי חיימוביץ' שהייתה מפקדת פלוגה בבה"ד 12 – בית הספר לקצינות.
ימינה
הקצין הבכיר ברשימת ימינה נמצא במקום 2 – הרב הצבאי הראשי לשעבר, תא"ל במיל' רפי פרץ, שהחל את השירות שלו כטייס בחיל האוויר. יו"ר הרשימה איילת שקד העבירה את שירותה הצבאי כמש"קית חינוך בחטיבת גולני.
מספר 3 ברשימה, השר בצלאל סמוטריץ', שירת במשך כשנה וחצי בתפקיד עוזר ראשי של ראש חטיבת המבצעים בצה"ל. הבא בתור ברשימה, נפתלי בנט, שירת בסיירת מטכ"ל וביחידת מגלן.
עוד ברשימה: מפקד חטיבה מרחבית לשעבר (מוטי יוגב) וקצין שקיבל צל"ש אלוף כשחילץ פצועים מקבר יוסף במהלך מהומות הכותל (אופיר סופר).
המחנה הדמוקרטי
רמטכ"ל נוסף שמתמודד על מקום בכנסת הוא אהוד ברק – שנמצא במקום העשירי ברשימת "המחנה הדמוקרטי". מי שמוביל את הרשימה, ניצן הורוביץ, שירת בגלי צה"ל ככתב ועורך.
עוד בעשירייה: שתי כתבות של במחנה (נועה רוטמן וסתיו שפיר - שהחלה בקורס טיס), מורה חיילת (תמר זנדברג), מתנדב (אילן גילאון), קצינת ת"ש (יפעת ביטון) וכמובן – סגן הרמטכ"ל לשעבר, אלוף במילואים יאיר גולן.
ישראל ביתנו
שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן הוא חייל משוחרר בדרגת רב"ט ששירת כמש"ק הגנה מרחבית בממשל הצבאי בחברון. במילואים הוא עבר הסבה לתותחנים.
אחריו ברשימה נמצאים עודד פורר – בוגר קורס החובלים היוקרתי של חיל הים, אלי אבידר – ששירת ביחידת הסוכנים של חיל המודיעין 504, ויבגני סובה – ששירת ביחידת נציב קבילות החיילים.
העבודה-גשר
שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ שירת כקצין חימוש בחטיבת הצנחנים, נפצע קשה ושוחרר לאחר שהוכר כנכה צה"ל. מספר 2 ברשימת "העבודה-גשר", אורלי לוי-אבקסיס, שירתה בחיל האוויר.
ח"כ איציק שמולי היה שריונר בחטיבה 7, והיה הנהג בטנק האחרון שיצא מלבנון ב-2000. מרב מיכאלי הייתה קריינית בגלי צה"ל ועמר בר-לב פיקד על סיירת מטכ"ל.
יהדות התורה
בעשירייה הראשונה של יהדות התורה יש שלושה חברים ששירתו בצבא. ח"כ מאיר פרוש וח"כ יעקב אשר שירתו שניהם ארבעה חודשים בלבד במסגרת "שלב ב'" של הסדר תורתו אומנותו. ח"כ יצחק פינדרוס שירת גם כן בצבא והגיע לדרגת רב"ט.
ש"ס
בש"ס הרוח קצת יותר קרבית. יו"ר הרשימה אריה דרעי שירת גם הוא רק ארבעה חודשים במסגרת "שלב ב'". סגן שר הפנים משולם נהרי שירת ביחידת הנ"מ של חיל האוויר, ח"כ יעקב מרגי שירת בגדוד הקשר של פיקוד הדרום ובמילואים ביחידת חימוש, וח"כ משה ארבל שירת ביחידה לזיהוי חללים ובמילואים הוא מתייצב בתביעה הצבאית ביהודה ושומרון.
ח"כ יואב בן צור הוא סרן במילואים בחטיבת הנח"ל בתפקידי חינוך והדרכה והתחיל ביחידת מורים חיילים. סגן שר האוצר יצחק כהן שירת בסדיר ובקבע בחיל האוויר בעקבות הכשרה טכנית-תעופתית שרכש.
עוצמה יהודית
איתמר בן גביר ובנצי גופשטיין, מראשי "עוצמה יהודית" לא שירתו בצבא. לטענתם, הצבא לא הסכים לגייס אותם בגלל שהיו חברים בתנועת כ"ך, בן-גביר אף שבת רעב מחוץ ללשכת הגיוס בדרישה שיגייסו אותו. מספר 2 ברשימה, ברוך מרזל, היה שריונר שלחם במלחמת לבנון ולאחר השחרור הוא נשלח מטעם צה"ל לגייס מתנדבים לתוכנית "שראל" בקרב יהודי ארה"ב.
מספר 3 ברשימה, אדווה ביטון, שירתה כמפקדת במעבדה ספקטרומטרית בחיל האוויר.
הרשימה המשותפת
המועמד היחיד ברשימה המשותפת ששירת בצבא הוא ח"כ עופר כסיף, ששירת בנח"ל והיה לוחם המילואים הראשון שסירב לשרת ביהודה ושומרון.
"ירידה בקרנם של גנרלים"
"אחרי ששת הימים העניין של הגנרלים ואנשי צבא גיבורים היה מאוד חשוב. אבל נדמה שהיום יש קצת ירידה בקרנם של גנרלים", אמר פרופסור גלעד הירשברגר מהמרכז הבינתחומי הרצליה. הוא הוסיף כי ניתן לראות שיש פער בין הימין לשמאל – רוב הגנרלים נמצאים בצד השמאלי של המפה הפוליטית והימין מתקשט בפחות גנרלים.
הוא הסביר: "הימין נתפס כמאוד ביטחוני, כמי שער לבעיות ביטחוניות, יותר מודע לכל העניין הביטחוני ומטפל בבעיות הביטחוניות. בעוד שהשמאל נתפס כמי שרוצה לבצע מהלכים שעלולים לסכן את הביטחון. לכן, כדי לחפות על הלקונה הזאת, השמאל חייב שיהיו לו גנרלים".
"חלק גדול מהאנשים שמצביעים למפלגות שמאל הם לא שמאל במובן במקובל של המילה, הם לא בדיור ילדי פרחים", הוסיף פרופ' הירשברגר. "העניין הביטחוני מאוד חשוב להם והם יבחרו במפלגה שהם ירגישו שנותנת מענה לעניין הביטחוני".
מנגד, העלה פרופ' הרישברגר תירוץ אחר לריבוי הגנרלים בשמאל ומיעוטם בימין: "ההסבר ההפוך הוא שאולי גנרלים, או אנשי ביטחון בכירים, כשהם מתמודדים בשטח, כשהם מבינים מה קורה במציאות, אז הם 'משמאילים' בעמדות שלהם".