הפקק באוורסט: בדרך להגבלות חדשות על מטפסים
אחרי עונת הטיפוס הקטלנית האחרונה שבה נהרגו 11 אנשים בדרך לפסגה, נפאל מנסה לשפר את הבטיחות בהר הגבוה בעולם. בין ההגבלות: טיפוס על הר נמוך יותר לפני האוורסט ואגרה של 35 אלף דולר לפחות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ההמלצות ניתנו במסגרת דו"ח שחובר לאחר עונת הטיפוס הקטלנית האחרונה שבה נהרגו 11 מטפסים על האוורסט. כמה מומחים טענו שהם מתו בשל חוסר ניסיון. "המלצות אלה התקבלו על מנת להבטיח את איכות ובטיחות תיירות ההרים של נפאל", מסר גורם במשרד התיירות וראש הוועדה.
הוועדה הציעה גם להטיל אגרה של לפחות 35 אלף דולר עבור טיפוס על האוורסט ו-20 אלף דולר עבור הרים אחרים בגובה של 8,000 מטר. זאת תוך ביקורת כי קיצוץ עלויות של מארגני המשלחות מסכן את בטיחות המטפסים.
הדו"ח בן 59 העמודים המליץ על תקני מינימום למטפסים, מארגני משלחות, כמו גם מדריכים וקציני קשר ממשלתיים המעורבים בענף ההררי הרווחי של נפאל. "ניקח את זה הלאה על ידי תיקון החוקים והתקנות. נהפוך את ההרים שלנו לבטוחים, מנוהלים ומכבודים", אמר לכתבים שר התיירות יוגש בהטרי.
במשך שנים הוציאה קטמנדו אישורי טיפוס לאוורסט לכל מי שהיה מוכן לשלם 11 אלף דולר, ללא קשר אם היה מטפס טירון או מטפס הרים מיומן. השנה סיפקה נפאל 885 אישורי טיפוס על ההר. תשעה מתוך 11 מקרי המוות היו בצד הנפאלי של ההר, ולפחות בארבעה מהמקרים נטען שהמטפסים מתו בשל צפיפות.
הפקק בהר אילץ את הצוותים להמתין שעות בטמפרטורות נמוכות במיוחד, כדי להגיע לפסגה בגובה 8,848 מטר ואז לרדת, מה שהגדיל את הסיכון לכוויות קור, מחלת גבהים ותשישות מרמת חמצן דלילה. אך מומחים אומרים שחוסר ניסיון בקרב גל חדש של תיירי הרים שאינם מוכנים לאתגר הוא הגורם העיקרי למקרי המוות המרובים.
מניין ההרוגים, והתמונות של הפקקים בדרך לפסגה, העלה חשש שהרשויות בנפאל מנפיקות יותר מדי אשרות טיפוס, ושחברות הדרכה מפוקפקות מעודדות מטפסים חסרי ניסיון לעלות על ההר. מטפסים מנוסים מפצירים בה להגביל את מספר האשרות.
במסגרת מבצעי הניקיון
בהר הגבוה בעולם, לפני כחודשיים הוריד צוות נפאלי מההר גופות של מטפסים שנהרגו וגם 11 טונות של אשפה. המטפסים שניקו את האוורסט אמרו שמדרונות ההר מלאים בצואה, בקבוקי חמצן משומשים, אוהלים קרועים, חבלים, סולמות שבורים, פחיות ועטיפות ניילון שהשאירו המטפסים בהר.
"זו הזדמנות טובה לשפר את המגזר. אם אנחנו רוצים שהדברים ישתנו, חייבים ליישם את ההצעות", אמר סנטה ביר לאמה, נשיא התאחדות מטפסי ההרים בנפאל, שהיה גם הוא חלק מהוועדה.
בנפאל נמצאות שמונה מתוך 14 הפסגות הגבוהות בעולם, ומטפסים זרים שנוהרים להריה הם מקור הכנסות מרכזי למדינה. השיא של עונת הטיפוס באוורסט מגיע בחודש מאי, ראשית הקיץ. בתקופה הזו של השנה מזג האוויר באזור נוח והשמיים בהירים, לפני הגשמים של עונת המונסון בנפאל.