"דוד נגד גוליית": ים של מפגינים בהונג קונג
לפי המארגנים, 1.7 מיליון הציפו את רחובות העיר – למרות איומי סין והגשם העז. הדגש הפעם: להראות שהמחאה יכולה לעבור בלי אלימות. "להוכיח שאנחנו לא כמו הממשלה". בייג'ינג פרסמה סרטון של כוחותיה מתאמנים ליד הגבול, אך המפגינים לא מתרשמים: "איומים ריקים"
מאות אלפים הציפו היום (ראשון) את רחובות הונג קונג, בשבוע ה-11 של המחאה בעד הדמוקרטיה בטריטוריה האוטונומית-למחצה, למרות אזהרותיה של סין – שקירבה כוחות לגבול העיר ואף פרסמה אתמול סרטון מאיים שבו נראים מאות חיילים מתאמנים וקוראים קריאות בעד השלטון הקומוניסטי בבייג'ינג.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לטענת המארגנים, 1.7 מיליון בני אדם השתתפו היום במחאה – אחד המספרים הגבוהים ביותר מאז שהחלה. יצוין כי פעמים רבות בעבר הרשויות טענו שמספר המשתתפים בפועל נמוך בהרבה. בין כה וכה, המספר הגבוה והעובדה שהמחאה עברה ללא תקריות אלימות, לפי שעה לכל הפחות, מראה לטענת המארגנים שיש להם עדיין תמיכה נרחבת בקרב הציבור – אחרי כמה תקריות אלימות שבגינן נאלצו להתנצל.
המפגינים התנצלו בין היתר בעקבות שיבוש פעילות שדה התעופה המרכזי של העיר, במשך יומיים רצופים, ובעקבות תקרית שאירעה בו ובמהלכה מפגינים תקפו כמה שנחשדו על-ידם כמרגלים סינים. אחת מאלו שהותקפו הייתה כתבת ה-Global Times, עיתון בבעלות ממשלת סין – שגינתה בחריפות את הפעולות הללו וכינתה אותן "ניצנים של טרור".
המחאה בהונג קונג - סיפורים נוספים:
מולאן ודיסני מסתבכים עם הונג קונג
בגלל המחאה: מנכ"ל קתאי פסיפיק התפטר
טראמפ לסין: קודם פתרון להונג קונג, ואז הסכם סחר
צילומי לוויין: נגמ"שים סיניים ליד הונג קונג
שפת הסימנים של המפגינים
"אנחנו מקווים שלא יהיו אף סיטואציות כאוטיות היום", אמר אחד ממארגני הצעדה לפני שהחלה, בוני לאונג. "אנחנו מקווים שאנחנו יכולים להראות לעולם שהעם בהונג קונג יכול לפעול בדרכי שלום". קיקי מא, רואת חשבון בת 28 שהשתתפה בתהלוכת המחאה, אמרה כי "אנחנו צריכים להראות שאנחנו לא כמו הממשלה".
המפגינים הרבים התאספו בפארק ויקטוריה בעיר ובהמשך צעדו למרכזה. רבים מהם אחזו במטריות, שהפכו לסמל המחאה – אך הפעם הייתה להן גם מטרה שימושית, לאור הגשם העז שירד באזור.
המשטרה אישרה למפגינים להתאסף בפארק, אך אסרה עליהם לצעוד ברחובות, תוך שהיא מסבירה כי בתהלוכות קודמות אירעו התנגשויות בין שוטרים למפגינים. הוראה זו הופרה בסופו של דבר, וכשבשלב מסוים הפארק התמלא לחלוטין, רבים מהמפגינים התפזרו לרחובות הסמוכים.
המחאה היום מתקיימת כאמור על-רקע האיומים המרומזים מצדה של סין, לאפשרות של פלישה אליה כדי לדכא בכוח את המחאה. בייג'ינג שלחה כוחות לעיר שנג'ן, שנמצאת כשבעה ק"מ בלבד מהונג קונג.
אתמול פרסם ה-Global Times, עיתון ממשלתי סיני כאמור, סרטון בן דקה שבו נראים מתאמנים מאות מחברי "כוח המשטרה המזוין" (PAP) של סין, ארגון צבאי-למחצה שמונה 1.5 מיליון איש. חבריו נשלחים בשגרה לדיכוי הפגנות בתוך גבולות סין. לפי CNN, חברי הכוח נשמעים בסרטון צועקים בקנטונזית "עצרו את האלימות" ו"אנחנו שומעים לפקודת המפלגה! אנחנו יכולים לנצח בקרב!" במנדרינית, קריאה מוכרת של חיילי הצבא הסיני.
המפגינים, חלקם לפחות, לא התרשמו מהפגנת העוצמה הסינית. ב-CNN ציטטו את אחד מהם שטען כי אלו "איומים ריקים מתוכן". "בתוך תוכם הם יודעים שיש להם יותר מדי מה להפסיד, אז הצבא לא יבוא להונג קונג", אמר. ברשת "סקיי ניוז" דיברו עם הפעיל ג'ושוע וונג, שהכריז כי עבור המפגינים זהו קרב של "דוד נגד גוליית".
לפי גורם אמריקני שדיבר עם סוכנות הידיעות "רויטרס", מספרם של הכוחות שהתקבצו ליד הונג קונג מגיע לכמה אלפים. הוא הדגיש כי אין סימנים שבכוונתם להתקדם לגבול עצמו ולהיכנס לעיר. לדברי אותו גורם, ההפגנות בהונג קונג לא הגיעו לרמת האיום הנדרשת מבחינת בייג'ינג כדי שזו תחליט להורות על הצעד הקיצוני של פלישה לעיר, שקיבלה אוטונומיה פנימית אחרי שהועברה משלטון בריטי לידי סין ב-1997. "אני לא חושב שהם הגיעו לנקודת הכרעה".
אחת הסיבות שבגינן ייתכן כי סין אינה נלהבת לשלוח את הכוחות לתוך העיר, היא חשש מהאפקט ההרסני שיהיה למהלך כזה על תדמיתה של הונג קונג כיעד בטוח ויציב להשקעות. בשבועות האחרונים פרסמו 21 מדינות וטריטוריות אזהרות מסע להונג קונג על רקע התגברות האלימות שם.
הונג קונג, נזכיר, מתמודדת עם הפגנות המונים של פעילים למען הדמוקרטיה זה יותר מחודשיים. ההפגנות החלו בעקבות כוונת המנהיגה קארי לאם, הנתפשת בעיניהם כמשתפת פעולה של המשטר הקומוניסטי בבייג'ינג, לשנות את חוק ההסגרה של הונג קונג, כך שיאפשר להסגיר חשודים גם לידי המשטר הסיני. עם הזמן הפכו ההפגנות למחאה נרחבת יותר על מה שהפעילים תופשים ככרסום בדמוקרטיה בטריטוריה הבריטית לשעבר וכהתגברות של השפעת המשטר הסיני.