"ברקזיט בלי הסכם יביא למחסור במזון ותרופות"
מסמך ממשלתי שהודלף מעורר סערה בבריטניה: הוא חוזה הפגנות המוניות ושיבושים נרחבים במקרה של פרישה מהאיחוד האירופי, בלי הסכם שיסדיר את תנאיה. בדאונינג 10 מגמדים את חשיבות הדו"ח: "הוא לא עדכני, יהיו כמה מהמורות בדרך"
בריטניה תתמודד עם מחסור בדלק, במזון ובתרופות אם תפרוש מהאיחוד האירופי ללא הסכם. כך עולה ממסמך ממשלתי מודלף, אותו חשף היום (א') העיתון "סאנדיי טיימס", אשר מעורר סערה וחשש בממלכה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
העיתון פרסם תחזית סודית שהכינו פקידי הממשלה, לטענתו בחודש האחרון, למה שמכונה "ברקזיט קשה". זאת, על רקע הבטחתו של ראש הממשלה החדש בוריס ג'ונסון לפרוש מהאיחוד גם ללא הסכם – אם לא יצליח לשכנע את האיחוד להתפשר ולהסכים לדרישותיו במשא ומתן על תנאי הפרישה.
לפי העיתון, בתחזית זו תואר חזון של מעברי גבול מושבתים, הפגנות המוניות וכאוס נרחב בממלכה. בדו"ח, כך טען העיתון, צוין ש-85% מהמשאיות שעושות את דרכן מבריטניה לצרפת לא יהיו מוכנות להתמודד עם הביקורת במכס הצרפתי, כשמשמעות הדבר היא שיבוש נרחב במעברי הגבול. לפי הדו"ח, יידרשו לפחות שלושה חודשים עד שהתנועה במעברים תוסדר ותשתפר.
בדרך למיתון? הכלכלה הבריטית מתכווצת
סוגיה נוספת שמוזכרת בדו"ח היא הגבול בין צפון אירלנד – שטח בריטי – לבין אירלנד, שחברה באיחוד האירופי. במקרה של פרישה מהאיחוד, יהיה זה הגבול היבשתי היחיד בין בריטניה למדינות האיחוד, ובבריטניה מנסים להימנע ממצב של גבול קשיח שידרוש ביקורת בו. לפי הדו"ח, במקרה של "ברקזיט קשה" – הניסיונות למנוע גבול קשיח ייכשלו, למרות טענתו של ג'ונסון שניתן יהיה לעשות זאת.
פרסום הדו"ח עורר סערה בממלכה, וזכה לכותרות ראשיות בכלי התקשורת בה. מייקל גוב, השר האחראי על תיאום ההכנות לקראת אפשרות של ברקזיט ללא הסכם, מיהר לנסות ולגמד את חשיבותו. לטענתו, הדו"ח המודלף התייחס רק ל"מצב הגרוע ביותר".
הוא טען שהמסמך שלא משקף נכונה את התחזית הנוכחית של הממשלה. "כפי שכולם יודעים, אם יהיה לנו ברקזיט ללא הסכם יהיה בהכרח שיבוש מסוים, כמה מהמורות בדרך. זאת הסיבה שבגינה אנו רוצים הסכם", גוב אמר לכתבים.
לפי הטיימס, הדו"ח קיבל את שם הקוד "מבצע פטיש צהוב" (Operation Yellowhammer). "הוא מספק הצצה נדירה להכנות הסודיות שנערכות על-ידי הממשלה כדי למנוע קריסה קטסטרופלית של התשתיות הלאומיות".
בדאונינג 10 סירבו להגיב על הדו"ח המודלף, אך בטיימס ציטטו גורם בממשלה שהאשים את שר האוצר לשעבר פיליפ המונד בהדלפת המסמכים. המונד התפטר עם כניסתו של ג'ונסון לתפקיד, לאור התנגדותו העזה לברקזיט בלי הסכם, והפך מאז לאחד מיריביו הגדולים ביותר במפלגה השמרנית.
גורם ממשלתי אמר ל"רויטרס" כי "המסמך הזה הוא מהתקופה שבה שרים חסמו את מה שהיה צריך להיעשות כדי להיות מוכנים וכשהתקציבים לא היו זמינים". לטענת אותו גורם, המסמך הודלף מתוך "ניסיון להשפיע על השיחות עם מנהיגי אירופה".
על רקע החשש הרב בבריטניה והזמן המועט שנשאר עד ל-31 באוקטובר, תאריך היעד הנוכחי ליישום הברקזיט (אם לא יידחה שוב), קבוצה של מאה מחוקקים פנתה לג'ונסון ודרשה ממנו לכנס את הפרלמנט לדיון חירום בסוגיה. "אנחנו עומדים בפני מצב חירום לאומי, והפרלמנט חייב להתכנס כדי לאפשר לקולות האנשים להישמע, וכדי שיהיה פיקוח ראוי על הממשלה שלך", הם כתבו לו.
על רקע הרוב המזערי שיש לג'ונסון בפרלמנט, של קול אחד בלבד, הוא הבהיר לאחרונה שאפילו אם יהיה בו רוב נגדו – הפרלמנט לא יוכל לעצור את הברקזיט. ג'ונסון אמר דברים ברוח אלו בשיחה עם עמיתיו מגרמניה ומצרפת, אנגלה מרקל ועמנואל מקרון. מרקל אמרה בעקבות זאת כי "אנחנו מוכנים לכל תוצאה, גם אם לא נגיע להסכם. אבל בכל מקרה אני אתאמץ כדי למצוא פתרונות – עד היום האחרון של המשא ומתן".
ג'ונסון נמצא תחת לחץ מכל צדדי הקשת הפוליטית בממלכה להימנע מפרישה ללא הסכם. יריבו ג'רמי קורבין, יו"ר מפלגת הלייבור, קרא למתנגדי הברקזיט מהמפלגה השמרנית להקים יחד עימו ממשלה זמנית, שתדחה את הברקזיט ותקדים את הבחירות הכלליות.